A minimalista dizájn jellemzése és története

 • Olvasási idő:4perc

A minimalizmus a modern életmód divatszavává vált, saját “médiagurukkal”, akik azt ígérik, hogy otthonunk rendezettebbé tétele és életünk egyszerűsítése segít megbirkózni a túlterhelt világgal. A minimalista dizájn viszont egy alkalmazott és erősen vizuális stílus, amely az építészet, a belsőépítészet, a művészet, a grafika, a divat és gyakorlatilag a dizájn minden más területén is nagy múltra tekint vissza.

Minimalista hálószoba
Minimalista hálószoba

A minimalista design a lényeges dolgok előtérbe helyezéséről szól. A minimalista épület, tárgy vagy belsőépítészet a lényegi funkcióra csupaszított, egyszerű anyagok (beton, fém, fa), semleges színek, egyszerű formák felhasználásával és a túlzott díszítés elkerülésével megvalósított, tiszta elegancia elérése érdekében alkalmazott stílus. Bár a minimalista dizájn végső kifejezése könnyűnek és egyszerűnek tűnhet, olyan egyszerűnek, mint egy kocka és olyan világosnak, mint a napfény visszatükröződése, az ilyen erőteljes egyszerűség elérése minden, csak nem könnyű.

Minimalista stílusú étkező
Minimalista stílusú étkező

A minimalista dizájn népszerűsége az elmúlt évszázad során folyamatosan nőtt, de minden rajongójára akad egy maximalista kritikus, aki unalmasnak, vagy sterilnek és fantáziátlannak tartja. Míg a minimalista építészet és terméktervezés legtöbbször költséghatékony és környezetbarát lehet, végső soron hozzájárulhat a megfelelő design demokratizálódásához és hozzáférhetőségéhez. A minimalizmus a tökéletes stílusú tárgy(ak) keresésének szinonimájává is vált, és egy olyan luxussá, amelyet csak a kiváltságosok engedhetnek meg maguknak.

Minimalista nappali
Minimalista nappali

A minimalista design rövid története

A minimalista design a 20. században alakult ki a múlt erősen dekoratív stílusaira – a fodros viktoriánus építészettől az absztrakt expresszionista művészetig – adott reakcióként és azok elutasításaként.

Egyes dizájntörténészek a minimalizmus eredetét az 1917-től az 1930-as évek elejéig tartó holland De Stijl mozgalom által megtestesített egyszerűsített formákra vezetik vissza, és széles körben elismert, hogy a hagyományos japán kertek és belső terek zen egyszerűsége és a skandináv design letisztult esztétikája is hatással volt rá.

Minimalista stílusú konyha
Minimalista stílusú konyha

A minimalista design mantrája, a kevesebb több, a legendás német építész Mies Van Der Rohe idézete, aki a háború utáni Európában és az Egyesült Államokban egyike volt a Bauhaushoz és a modernizmushoz kapcsolódó neves építészeknek, akik az új anyagok, például az üveg, az acél és a beton elérhetőségére reagálva, a tömegtermelés által előidézett építési folyamatokkal kombinálva olyan minimalista szerkezeteket hoztak létre, amelyek gyakran ugyanolyan frissnek és aktuálisnak tűnnek, mint évtizedekkel ezelőtt. A minimalista dizájn alapja közös a modern építészettel, a Bauhaus-építészettel, a brutalista építészettel és a múlt század közepi modern designnal.

A minimalista grafikai tervezés, művészet, színház és divat az 1960-as években vált igazán meghatározóvá. A terméktervezés területén olyan legendás alakok, mint Dieter Rams német ipari formatervező, akinek “kevesebb, de jobb” mantrája olyan hétköznapi tárgyak tervezését irányította, mint az asztali rádiók, számológépek és különböző használati tárgyak, a 20. század közepétől a minimalista terméktervezés teljesen új világát indította el, amely megalapozta azokat az áramvonalas tárgyakat, amelyekkel ma élünk, és amelyeket a holnapnak tervezünk.

Minimalista szoba
Minimalista szoba

Ma a minimalista belsőépítészet és lakberendezés – minimalista hálószobák, minimalista konyhák, minimalista nappalik, minimalista gyerekszobák és még sok más – alternatívát kínál a túlságosan felszerelt, zsúfolt belső terekkel szemben, amelyek először a viktoriánus korban váltak népszerűvé, és a 20. századi fogyasztói kultúrának köszönhetően egyre népszerűbbek lettek.

A minimalista dizájn főbb jellemzői

 • A kevesebb több.
 • A funkcionalitás középpontba állítása.
 • Tiszta, egyszerű vonalak.
 • Felesleges díszítések és dekoráció hiánya.
 • Monokróm, korlátozott színpaletta, a színeket néha akcentusként használják, hogy megnyugtató környezetet teremtsenek.
 • Korlátozott, jól megválasztott anyagok, például beton, acél, üveg és fa használata.
 • Mindennek megvan a helye és a célja szemlélet.
 • A tér és a természetes fény kihasználása.
 • A kézművesség előtérbe helyezése.
 • Szellős és rendezetlen belsőépítészet, gyakran nyitott elrendezéssel és zökkenőmentesen integrált tárolóhelyekkel.

Híres idézetek a minimalista dizájnról

“A kevesebb több” és “Az érdekes egyszerűség a legnehezebb és legértékesebb dolog, amit el lehet érni.” Mies Van Der Rohe, építész.


“A minimalizmus nem az önmegtagadás, a nélkülözés vagy a hiány építészete: nem az határozza meg, hogy mi nincs ott, hanem annak a helyessége, ami ott van, és az a gazdagság, amellyel ezt megtapasztaljuk.” John Pawson, építész.


“A tiszta építészetben a legapróbb részletnek is jelentést kell hordoznia vagy célt kell szolgálnia.” Augustus W. N. Pugin, építész.


“Ahogyan élünk és ahogyan vagyunk, az Egyszerűséget – nagybetűvel – manapság nehéz felfogni. Már nem vagyunk igazán egyszerűek. Már nem élünk egyszerű kifejezésekkel vagy helyeken. Az élet ma már sokkal összetettebb küzdelem. Most már bátor dolog egyszerűnek lenni: bátor dolog egyáltalán egyszerűnek lenni akarni. Lelki dolog megérteni, mit jelent az egyszerűség”. Frank Lloyd Wright, építész.


“Hiszem, hogy az építészet pragmatikus művészet. Ahhoz, hogy művészetté váljon, a szükségszerűség alapjaira kell épülnie.” I. M. Pei, építész.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....