Padlófűtési rendszerek bővítése

  • Olvasási idő:4perc

A radiátorok még mindig a legnagyobb arányban használt fűtőelemek a magyar lakásokban, viszont nem a legvonzóbb elemei a helyiségnek, főleg a régebbi darabok. A padlófűtéssel való kiegészítés tehát csábító megoldás, de vajon ez a megfelelő megoldás az Ön számára ?


Kapcsolódó cikk


Lehetőségek a padlófűtés választásakor

Kétféle padlófűtési rendszer létezik: vizes és elektromos rendszerű. A vizes rendszer az Ön központi fűtési rendszeréhez csatlakozik (vagy csak azt látja el), és új építéskor vagy olyan bővítésükkor alkalmas, ahol, és amikor új padlót alakítanak ki, mivel a vízcsöveket a padlóba kell beépíteni. A vizes rendszert energiatakarékosabban lehet üzemeltetni, mint a radiátorokat, mivel alacsonyabb hőmérsékleten működik, és a hő több órán át megmarad a padlóban, miután elérte az optimális hőmérsékletet.

Ha a meglévő padlófűtési rendszert bővíteni akarja

Ha a teret megnagyobbítja, akkor még ki lehet bővíteni, és rá lehet csatlakozni a meglévő radiátoros vízkörre  (ha Önnek ilyen rendszere van), ez azonban csak kis területekre alkalmas, és nagy munkával jár a további vízcsövek csatlakoztatása, mert a régi padlót (ahol az eredeti vízcsövek vannak a padlóban) is meg kell bontani. Jelentősebb kibővített terület padlófűtésessé tételéhez a meglévő kazán valószínűleg kevés lesz (viszont előfordulhat, nem is olyan ritkán, hogy a régi kazánnak is elég a kapacitása, mert úgy mint a légkondiciónálóknál, nagyobb kapacitású a meglévő terület kiszolgálásához).

Vizes padlófűtési rendszer
Vizes padlófűtési rendszer

Ha nem elég a régi kazán kapacitása akkor ez valószínűleg azt jelenti, hogy a megnövekedett kapacitás eléréséhez ki kell cserélnie a régi kazánját egy nagyobb teljesítményűre. Ha viszont a padlófűtés-kibővítés részeként nem tervezi kazánjának vagy fűtési rendszerének kapacitásbővítését, akkor érdemes egyeztetni a kivitelezővel, hogy a jelenlegi kazánja képes-e kiszolgálni az új fűtési rendszert (is).

Elektromos padlófűtési rendszerek

Az elektromos padlófűtésnél a padló alá egy elektromos fűtőkábelt szerelnek be, amely bekapcsolásakor felmelegszik, és a padlónak is átadja a meleget (ugyanúgy mint a vizes rendszereknél). Az elektromos padlófűtés nem függ a fűtési rendszer többi részétől, így felújításoknál is aránylag könnyen telepíthető. Ha tehát a meglévő (vizes) fűtési rendszer kapacitása kevés, akkor az elektromos padlófűtés a kazán korszerűsítése nélkül is beépíthető, mert külön rendszeren üzemelnek.

Elektromos padlófűtési rendszer
Elektromos padlófűtési rendszer

Ha a régi padlófűtés is elektromos volt akkor sincs gond, mert a plusz tekercsek másik áramkörön fognak üzemelni. Az elektromos padlófűtési rendszerhez nem szoktak “hozzátoldani” plusz kapacitást, ami a vizes rendszereknél még megoldható bizonyos határokon belül.

Ezeknek a rendszereknek a működtetése drágább, mint a vizes változatoké, de nagyon sikeresek az olyan kis helyiségekben, mint a fürdőszobák. Az időzítő használata ezeknél a rendszereknél sokkal hatékonyabbá teszi őket.

Vizes és elektromos padlófűtési rendszerek hátránya

A vizes padlófűtés kezdeti telepítése drágább, mint egy hagyományos (radiátoros) központi fűtési rendszernek. A “reagálása” kisebb mint a radiátoroknak, amelyek bekapcsolás után gyorsan felmelegednek, viszont gyorsan le is hűlnek. A vizes padlófűtés lassabban melegszik fel mint a radiátorok, és hosszú időbe telhet, amíg a ház felmelegszik. Viszont ha felmelegszik, hosszabb időbe telik, amíg lehűl. Az elektromos padlófűtésnél is ugyanez a helyzet, a padló miatt. Nehezebben melegszik, és nehezebben hűl, mert maga a padló anyaga nehezebben melegszik fel, de jobban tartja is a hőt.

Padlófelületek

A legtöbb padlóburkolat kompatibilis a padlófűtéssel. A kő, kerámia, és porcelánlapok ideálisak, akárcsak a legtöbb faburkolat. A fapadló-burkolatok esetében azonban a beszállítóval egyeztetnie kell, hogy a rendszerhez megfelelő specifikációval rendelkezik-e, mivel a túl magas hőmérséklet esetén a faburkolatok megrepedhetnek vagy meghajolhatnak. A szigetelésbe való befektetés csökkenti az ilyen jellegű hőfelhalmozódást, és minimálisra csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Ha padlófűtési rendszer telepítését fontolgatja, akkor beszéljen olyan személyekkel, akiknek hasonló rendszerük van, hogy megtudja, hogyan vélekednek róla. Ha további kérdései felmerülnek, akkor a padlófűtési rendszer gyártója, vagy a telepítője biztos kielégítő válaszokkal tud szolgálni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....