Gótikus hatású dekorációs ötletek a belső térbe

  • Olvasási idő:5perc

Ha meghallja a gótikus dekoráció kifejezést, mi jut eszébe ? A legtöbbünknek valami olyasmi, ami a teljesen fekete, hátborzongató megjelenésű, ami tele van állati csontokkal, tollakkal és különféle más boszorkányos elemekkel.


Kapcsolódó cikkek


A gótikus vagy gothcore dizájnnal együtt járó drámaiság azonnal egy kis rendhagyó gazdagságot és történelmi relevanciát kölcsönöz a térnek. A gótikus dizájn eredete végül is a keresztény katedrálisokkal és az európai kastélyokkal kezdődött.

Kíváncsi Ön arra, hogyan tudhatna meg többet erről a merész esztétikáról ? Az alábbiakban leírok néhányat a legelegánsabb és leghatékonyabb módszerek közül, amelyekkel irigylésre méltó gótikus stílust kölcsönözhet otthonának – akár egy díszes, műemlék jellegű házat, akár egy modern, városi társasházi lakást dekorál.

Fekete dekoratív elemek hozzáadása

Nyilvánvaló, hogy a gótikus dekorációban használt elsődleges szín a fekete, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen feketén kell berendezni az otthonát. Egyszerűen csak fekete dekorációs darabokkal egészítse ki a megjelenést.

Dekoratív fekete szőnyeg a szobában
Dekoratív fekete szőnyeg a szobában

Nem kell például újraszőnyegezni az otthonát, csak fekete vagy nagyon sötét szőnyegekkel. Egyszerűen kiegészítheti a megjelenést egy stílusos fekete szőnyeggel vagy más dekoratív elemekkel, például egy sötét színű vagy fekete mennyezeti lámpával is.

Válasszon (néhány) sötét bútort

Hasonlóképpen, nem kell az összes falat feketére festeni otthonában – kivéve, ha nagyon merészen akarja hogy mutasson. Egyszerűen csak néhány fekete bútorral, például egy kanapéval vagy dohányzóasztallal is kiegészítheti a megjelenést. Valójában a fehér falak remekül passzolnak a gótikus stílusú belsőépítészethez, ha fekete lakberendezési tárgyakkal párosítjuk őket, például egy fekete szekrénysorral vagy étkezőasztallal.

Fekete kisszekrény a hatás fokozásáért
Fekete kisszekrény a hatás fokozásáért

Sötét színű öntapadós tapéta

Egy eltávolítható gótikus viktoriánus vagy damaszt öntapadó tapéta kiváló választás, ha egy kisebb térben szeretne gótikus megjelenést elérni – és ez különösen okos megoldás lehet, ha albérletben él, és nem akar aggódni amiatt, hogy a falakat meg kell javítania, amikor végül kiköltözik.

Sötét színű öntapadós tapéta a falra
Sötét színű öntapadós tapéta a falra

Drapéria

Hangulatosabb megközelítésre vágyik ? Fontolja meg a drapériák használatát, amelyek nemcsak kiszűrik a fényt, hanem merész látványt is nyújtanak a szobában. Válasszon hosszú, sötét színű bársony drapériát, amely kényelmesen leér a padlóig, és elegáns fodros hatást kelt a drapéria lábánál. A drámaiság további fokozásához fontolja meg hogy az rojtos is legyen, így ezzel újabb látványelemet tud adni a drapéria általános megjelenéséhez.

Fekete drapéria a helyiségben
Fekete drapéria a helyiségben

Teremtsen hangulatot gyertyákkal

Egyetlen gótikus ihletésű tér sem teljes a gyertyák bőséges mennyisége nélkül. Nemcsak meleg hatású fényt kölcsönöznek a térnek, hanem a vizuális érdekesség egy újabb rétegét is nyújtják. Ahelyett, hogy kizárólag egyforma méretű gyertyatartók vagy gyertyák mellett döntene, keverje össze mindkét méretet, hogy textúrát és bőséget adjon a térnek.

A gyertyák elengedhetetlen részei a gótikus hatás eléréséhez
A gyertyák elengedhetetlen részei a gótikus hatás eléréséhez

Hatáskeltő csillár

A gyertyafény nagyszerű módja a hangulat megteremtésének, de a csillár a legjobb választás, ha gótikus hangulatot szeretne kölcsönözni a térnek. Ha kisebb térrel rendelkezik, vagy viszonylag alacsony mennyezet van a helyiségben, akkor nem kell nagy méretű csillárt választania – a legkisebb, csillogó kristályokkal díszített lámpatest is megteszi a hatását.

Gótikus hatású csillár
Gótikus hatású csillár

Ablakok

A csúcsíves ablakok a viktoriánus gótikus design rendkívül népszerű építészeti elemei, de vannak más, egyszerűbb megoldási lehetőségek, ha az Ön ablakai modernebbek és szögletesebbek. Könnyen előidézheti a hatást egy hasonlóan íves kialakítású modern tükörrel a falakon.

Egy ilyen formájú tükör is megteszi a hatást
Egy ilyen formájú tükör is megteszi a hatást

Kiegészítők

A gótika itt kezd szórakoztatóvá válni. A gótikus ihletésű dekoráció közös eleme a rengeteg díszes kiegészítő – kerámiák, kövek, tollak, állati csontok és egyéb furcsaságok. Kezdje a gyűjteménye gyarapítását régiséggyűjtéssel egy arra alkalmas üzletben, a saját kertjében való kutakodással vagy a padláson való portyázással.

Gótikus stílust idéző kiegészítők
Gótikus stílust idéző kiegészítők

Szárított virágok

A gótika ihlette dekoráció a csecsebecsék és furcsaságok bőségéhez hasonlóan jellemzően bővelkedik szárított virágokban is. Azonban érdemes kihagyni a díszfüvet vagy a gondosan elrendezett csokrokat, és inkább olyan pazarabb virágokat választani, mint a merész vörös rózsák, liliomok vagy akár a művészien elrendezett ágacskák.

Szárított virágok a hatásért
Szárított virágok a hatásért

Az érdekes ívek és a stílushoz illő díszlécek klasszikus gótikus dizájnt képviselnek – de ha egy modernebb otthonról van szó, vannak bizonyos módok arra, hogy ugyanezt a hatást egy kis befektetéssel elérje. Fontolja meg egy mesterséges kőfal, egy hamis kandallópárkány vagy egy régi kastély ihlette fali lámpatestek hozzáadását, hogy átvegyen valamit a középkori hangulatból.

Mennyezeti lapok felszerelése

Gyakran figyelmen kívül hagyjuk a negyedik falat a lakóterünkben, de egy mennyezetburkolás komoly hatással bírhat, ha merész stílusról van szó. Különösen az antik stílusú bádog mennyezetlapok kínálnak egy teljesen új vizuális kinézetet a térben, és sokkal egyszerűbb, mint például a festés, és alkalomadtán eltávolítható. Vegye fontolóra a mennyzetlapok felszerelését feltűnő fémszínekben – például ezüst vagy sárgaréz – a pazar és drámai gótikus hangulat eléréséhez.

Sötét mennyezeti lapok
Sötét mennyezeti lapok

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....