Lakberendezési szabályok amelyeket meg lehet szegni

  • Olvasási idő:3perc

A szabályok mindig hasznosak, de néha nem baj, ha kicsit elhajlunk vagy akár meg is szegünk néhány szabályt, különösen, ha az otthonunk kialakításáról van szó. Azzal, hogy egy kicsit a feje tetejére állítja a dolgokat, feltűnő “élességet” adhat az otthonának. Íme pár ötlet, amit kipróbálhat.


Kapcsolódó cikkek


Szimmetria

A harmónia és az egyensúly a szimmetriával érhető el egy helyiségben. Ha azonban túlságosan a szimmetriára “megy rá”, a szoba túl formálisnak fog tűnni. Egy kis aszimmetria hozzáadásával dinamikusabbá és izgalmasabbá teheti a designt.

Például ahelyett, hogy két kanapé állna egymással szemben, cserélje le az egyiket két fotelre. Ahelyett, hogy a kanapé két oldalán egyforma lámpák lennének, helyettesítse az egyiket egy magas vázával vagy egy növénnyel.

Belső szegélylécek, korlátok, párkányok színei

A belső faborítás fehérre vagy törtfehérre festése a bevett szokás. A világos faanyag pedig jól mutathat a sima matt falak mellett. Azonban nem a fehér szín az egyetlen árnyalat, amivel a szegélyléceket, párkányokat és ablakkereteket festeni lehet.

Az olyan sötét színek, mint a szürke, a törtfekete, a tengerészkék vagy akár a zöldek sok otthonban nagyon jól működhetnek. A faborítás sötét árnyalatú festése nagyszerű módja annak, hogy drámaivá tegye a teret, és a kevésbé szembetűnő elemeket, például a korlátokat vagy a polcokat sokkal extravagánsabbnak tüntetheti fel, mint amilyenek valójában.

Mennyezet

Amikor egy helyiség festékszíneiről döntünk, általában a falakra szokás összpontosítani. A mennyezeteket gyakran figyelmen kívül hagyják, mert nincsenek annyira szem előtt a szoba többi részéhez képest. A mennyezetek azonban egy teljesen más felületet jelentenek, amellyel lehet “játszadozni”.

Gyakran látni helységeket, amelyeknek a mennyezetét sokféle árnyalatban festették, ebből kiindulva egyáltalán nem kell ragaszkodnia a fehérhez, ha nem akar. Próbálja ki, hogy a mennyezetet a falakhoz illőre festi. Egy melegebb árnyalat otthonos hatást kelt, és meghitté teszi a teret, míg egy hűvösebb árnyalat nyugtató hatású. Alternatív megoldásként válasszon olyan színt, amely teljesen ellentétes a falakkal. Ha igazán kalandvágyónak érzi magát, miért ne lehetne a mennyezet mintás, vagy kockás, amit egy merész tapétával lehet elérni.

Bútorok

A tendencia az, hogy kis helyiségekben kis bútorokat használjunk, hogy maximalizáljuk a teret. De ha túl sok kis darabot teszünk egy kis szobába, az zsúfoltnak tűnhet.

Ha a léptékkel játszik, és néhány túlméretezett darabot is beilleszt egy kis térbe, akkor a helyiséget kényelmesebbnek és barátságosabbnak érzi. A kulcs a nagy és a kis darabok együttes kombinálása. Egy karcsú és elegáns kanapé például párosítható egy túlméretezett karosszékkel. Egy nagyméretű függőlámpa az étkezőasztal fölött szintén gyönyörű szoborhatást kelthet.

Minták

A textíliák kiválasztásakor a hagyományos megközelítés a minták összehangolása. Nincs azonban semmi akadálya annak, hogy a mintákat keverje. Ha jól csinálja, akkor életre keltheti a szobát.

A minták megfelelő keverésének kulcsa, hogy a színpalettát három árnyalatra korlátozzuk, és játszunk a méretaránnyal és a geometriával. Ez nagyszerű módja annak, hogy érdekes hatást keltsen, így a szobának stílusérzetet és egyéniséget adhat.

Kis szobák

Egy másik gyakori tévhit, hogy egy kis helyiséget világos színűre festve, nagyobbnak fogja érezni azt. Ez nem mindig igaz. Egy északi fekvésű, fehérre festett szoba például meglehetősen sterilnek fog tűnni. Ha kicsi a szobája, törekedjen arra, hogy hangulatosnak tűnjön. Válasszon melegebb színeket, és ne féljen a sötétebb árnyalatoktól, különösen ott, ahol a szobába nem jut sok természetes fény.

Stílusok keverése

Gyakran elbizonytalanodnak, ha túl sok stílust visznek be egy szobába. Úgy gondolják, hogy egy korhű házat antikvitásokkal kell megtölteni, vagy egy új építésű otthonban csak a kortárs darabok fognak jól mutatni. Valójában a modern és az antik stílusok keverésével kurátori megjelenést kölcsönözhet otthonának. A legjobb módja a különböző korszakokból származó darabok kombinálásának, ha megpróbál egy közös nevezőt, például színt vagy mintát találni, ami mindent összeköt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....