A toszkán építészet jellemzői és története

  • Olvasási idő:4perc

A toszkán stílusú építészet jellemzően mészkőből, travertinből vagy márványból és terrakotta tetőcserépből épül, és a klasszikus építészeti elemeket modern elemekkel ötvözi, hogy a mai otthonok a óvilág európai érzését keltsék. A toszkán stílusú házak egyik legfontosabb jellemzője, hogy képesek zökkenőmentesen beleolvadni a természetes környezetükbe.

Terrakotta cserepek a háztetőn
Terrakotta cserepek a háztetőn

Jóval azelőtt azonban, hogy ez a stílus eljutott volna a világ különböző részeibe a ma Toszkána néven ismert olaszországi régióban már jól ismert volt (ahonnan az elnevezés is származik). Bár a toszkán stílusú építészet az idők során némi változáson és frissülésen ment keresztül, a mai toszkán otthonok sok klasszikus építészeti technikát és dekorációs stílust megtartottak.

A toszkán építészet története

Jóval azelőtt, hogy Toszkána világhírűvé vált volna olajbogyóiról, borairól és más mezőgazdasági termékeiről, az etruszk nép, egy szorgalmas földművelő közösség otthona volt. Jóval a rómaiak hatalomra jutása előtt az etruszkok uralták Közép-Itáliát, virágzó civilizációt építettek ki, és még saját építészeti stílust és építési technikát is kifejlesztettek. Idővel a Római Birodalom átvette az irányítást a régió felett, de az etruszk elemek továbbra is népszerűek maradtak.

A toszkánai házak falai vastagok és kőből készültek
A toszkánai házak falai vastagok és kőből készültek

Széles körben elterjedt nézet, hogy az etruszk nép építészeti preferenciáit a görög építészet ihlette, de van egy lényeges különbség: Míg a görög épületek teljes egészében kőből épültek, addig az etruszkok faépítményeket építettek. Hogy miért ? Mert a templomaikat is fából építették, így a hagyományt az otthonaikra is kivetítették.

Sok építészeti stílus az adott területen rendelkezésre álló építőanyagokból ered, és a toszkán stílus sem különbözik ettől. A házak homlokzata jellemzően mészkőből, travertinből vagy homokkőből készült, márványfaragványokkal és díszítésekkel, a tető és padlólapok terrakotta agyagból voltak, a falak pedig stukkóból készültek.

Toszkán stílusban épült modern ház
Toszkán stílusban épült modern ház

A ma látható romantikus, toszkán stílusú házak mellett az etruszkok az építészeten belül a klasszikus oszlopformához is hozzájárultak. A toszkán oszlopok rendkívül egyszerű kialakításúak – ellentétben a rendkívül dekoratív dór, ión és korinthoszi oszlopokkal. A toszkán oszlopoknak lehet kerek vagy négyzetes alapjuk, és díszítetlen alapjuk is, száruk és kapitálisuk van. Emellett jellemzően szélesebbek és távolabb helyezkednek el egymástól, mint a másik három klasszikus oszlopstílus.

Kötelezően szükséges tervezési elemek

Bár a toszkán stílus egyes elemeit modernizálták, a mai otthonok megtartják a régi toszkán otthonok eredeti építészeti elemeit és díszítőelemeit. Néhány ilyen kulcsfontosságú elem a következő:

Külső jellemzők

Falak: A falak vastagok voltak, és kőből készültek. A toszkán otthonok külső falain általában mészkövet, homokkövet, travertint és márványt használnak, hogy az otthon beleolvadjon a természetes környezetébe. Gyakran láthatunk barázdált márványt, amelyet ajtók, boltívek vagy ablakok felett akcentusként használnak.

Toszkán vidéki ház
Toszkán vidéki ház

Terrakotta tető és padlólapok: A terrakotta egy olyan építőanyag, amely rendkívül elterjedt a mediterrán éghajlaton – mert viszonylag könnyen előállítható természetes, terrakotta agyag sütésével. A toszkán stílusú házakban gyakran találkozhat terrakotta tető és padlócsempékkel, ami egy újabb tervezési elem, amely összekapcsolja a környezetével.

Kültéri életterek: Sok hagyományos toszkán otthonban találhatók szabadtéri életterek, például teraszok, oszlopcsarnokok vagy loggiák.

Dekoratív kovácsoltvas elemek: A kovácsoltvas kapuk és ajtók gyakran láthatók a toszkán stílusú házakon. A szabadtéri élettérben vagy a kertben a kovácsoltvas falikarok vagy dekoratív díszek további textúrát és melegséget adhatnak.

Toszkán oszlopok
Toszkán oszlopok

Belső jellemzők

Gipsz vagy stukkó falak: Hagyományosan vízből, homokból és mészből készül. Ráadásul a fehér stukkófalak ideálisak a meleg éghajlaton, mivel napközben képesek benntartani a hűvös levegőt, éjszaka pedig meleget engednek a térbe. A toszkán stílusban nem ritka, hogy a belső falakon kézzel festett elemeket látunk.

Texturált mennyezetek: A boltíves vagy paneles mennyezetek, a szabadon hagyott gerendákkal melegséget, textúrát és természetes elemeket kölcsönöznek a toszkán otthonok belső terének. A belső fagerendákat hagyományosan régi toszkán parasztházakból vagy pajtákból használták fel.

Mozaik padlóburkolatok: Bár a toszkán otthonokban jellemzően a terrakotta csempe a padlóburkolat fő típusa, gyakran használnak üveg és kőburkolatokat, hogy mozaikot hozzanak létre a padlóban. Sok modernizált toszkán otthon tulajdonosa a terrakotta csempéket keményfa padlóra cseréli a melegség növelése érdekében.

A toszkán építészet évszázadokon át rendkívül népszerű stílus maradt, és ma is sok helyen megtalálható főleg a mediterrán vidékeken.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....