Mennyi ideig használható egy átlagos a mosógép ?

  • Olvasási idő:6perc

A mosógép elengedhetetlen eszköz a törölközők, ágyneműk, ruhák rendszeres mosásához és fertőtlenítéséhez. Akár akár a helyi mosodába viszi a szennyest, akár az otthonában használja a saját mosógépét, a személyes higiéniája szempontjából elengedhetetlen, hogy tiszta ruhákat viseljen az iskolába, a munkahelyére vagy a barátaival való találkozáskor.


Kapcsolódó cikk


A tisztaság érdekében tehát nem árt, ha pontosan megtudja, mennyi ideig bír(hat)ja a mosógép, mielőtt az elhasználódás jelei jelentkeznének. Ne feledje, hogy a mosógép élettartama rendszeres karbantartással, és a megfelelő használattal meghosszabbítható, bár érdemes lehet megfontolni a garancia meghosszabbítását is (ha lehetőség van rá), hogy a javítás megfizethetőbbé váljon.

A mosógép várható élettartama

Amikor a mosógépek átlagos élettartamának meghatározására kerül sor, ezeket a készülékeket két kategóriára kell osztani. A felültöltős mosógépek a klasszikus stílus, amelyeket generációk óta használnak, és jellemzően körülbelül 14 évig maradnak működőképesek. Az elöltöltős mosógépek ehhez képest a kialakításukból adódóan egy kicsit kevesebbet, átlagosan körülbelül 11 évig működnek, ami heti 2-3-4 teljes értékű és idejű mosást jelent, mielőtt végképp beadják a kulcsot. Természetesen itt átlagos használatról, és a megfelelő mosószerekkel való használat mellett értendő.

Ha a mosógép megfelelően van használva és karbantartva akkor minimum egy évtizedet ki kell tartania mielőtt cserélni kellene
Ha a mosógép megfelelően van használva és karbantartva akkor minimum egy évtizedet ki kell tartania mielőtt cserélni kellene

Fontos azonban megérteni, hogy nem minden mosógépet gyártanak ugyanúgy, így a márkák, sőt a modellek között is lesznek különbségek. Ráadásul két azonos gép élettartama is eltérő lehet, attól függően, hogy milyen körülmények között használják őket. Ha az egyik mosógépet jól karbantartják és ritkán használják, akkor hosszabb ideig fog tartani, mint egy olyan mosógép, amelyet naponta használnak, és nagyon ritkán tisztítják, vagy ellenőrzik.

Tehát elmondható hogy rendszeres használat és folyamatos karbantartás mellett egy mosógép körülbelül 10-15 évig bírja, mielőtt végleges cserére szoruló jeleket mutatna. Bár meg kell említeni, hogy ez idő alatt a mosógép kisebb javításokat is igényelhet, hogy működőképes maradjon.

Mosógép karbantartása

Annak érdekében, hogy a mosógép hosszú éveken át megfelelően működjön, folyamatosan el kell végezni a karbantartási feladatokat, és el kell kerülni a gyakori hibákat, például a mosógép túltöltését. Legalább havonta egyszer ajánlott ellenőrizni a mosógépet a mosási ciklusok során felhalmozódó szennyeződések miatt. Az elöltöltős mosógépeknél mindenképpen ellenőrizze a gumit az ajtótömítés alatt, mivel ez a lerakódások felhalmozódásának elsődleges helye.

A gépet úgy is kitakaríthatja és fertőtlenítheti, hogy magas hőmérsékletű mosási ciklust futtat le ecet és fehérítő keverékével, amely elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és más mikroorganizmusokat, valamint megszabadul a dohos szagoktól. A szagproblémák enyhítése érdekében ügyeljen arra, hogy a mosógépet a betöltés után minél hamarabb kiürítse, majd hagyja nyitva az ajtót, hogy megakadályozza a szagok kialakulását, és hogy a mosógép kiszáradhasson.

A rendszeres ellenőrzés során ellenőrizze a hideg és melegvíz-tömlőket, valamint a lefolyócsövet, hogy nincs-e rajta repedés, sérülés vagy szivárgás jele. A tömlőket elég könnyen ki lehet cserélni, de a láthatatlan vízkárok sokkal nagyobb problémákat okozhatnak. Az új mosógép használata előtt fontos továbbá, hogy a gép alján lévő szintezőlábak segítségével vízszintes helyzetbe hozza a mosógépet, és megakadályozza, hogy használat közben meginogjon vagy nagyon remegni tudjon (a nagymérvű remegést a megfelelő mennyiségű ruha használatával tudja kordában tartani, ezért ne töltse túl ruhával a mosógépet).

Amikor új mosógépre van szüksége…

Életciklusa során egy mosógépnek számos kisebb-nagyobb hibája előjöhet, amelyek kisebb javításokkal orvosolhatók, de ahogy ezek a problémák felhalmozódnak, fontos megérteni, hogy mikor kell elkezdeni új mosógépet keresni.

Szivárgás

A mosógépek szivároghatnak a tömlők repedéseitől, laza csatlakozásoktól, elhasználódott tömítésektől vagy akár egy rosszul elhelyezett lefolyótömlő miatt, így a szivárgás gyakran javítható anélkül, hogy új gépbe kellene beruházni. Cserélje ki a régi tömlőket és tömítéseket, hogy kijavítsa ezeket a kisebb szivárgásokat, és győződjön meg róla hogy meghúzta a tömlőcsatlakozásokat, és ellenőrizze, hogy a leeresztő tömlő megfelelő helyre üríti-e az elhasznált mosóvizet. Ha azonban a szivárgás a mosógép belső szerkezeti repedésből ered, jobb, ha új mosógépbe fektet, mintha egy költséges javításért fizetne.

Szokatlan zaj vagy mozgás

Ha valaha is próbált már nagyméretű takarót mosni a kiegyensúlyozása nélkül, akkor tudja, hogy a mosógépek nagy zajt csaphatnak, és akár elmozoghatnak vagy ugrálhatnak is, amikor a forgó dob kiegyensúlyozatlan forgási ereje miatt a mosógép oldalának ütközik. Ezt a problémát úgy lehet orvosolni, hogy a mosógépben lévő ruhák, takarók vagy egyéb tárgyak megfelelően kiegyensúlyozottak legyenek, és a mosógép ne legyen túltöltve ruhával.

Kisebb “mozgolódásnál” a mosógép enyhe lesúlyozása is segíthet megakadályozni hogy használat közben elmozogjon, de ha a probléma továbbra is fennáll, még akkor is, ha a mosógép teljesen üres akkor lehet hogy szakembert kell hívnia az ok megállapításához. A szakembernek általában nagyobb betekintése van a problémára, beleértve a probléma megoldásának becsült költségét is. Ha ez a költség túl magas, ajánlott új modell után nézni.

Nem töltődik meg vízzel

A mosógépbe helyezett tárgyak mosásához vízre van szükség, ezért ha a dob nem töltődik meg vízzel, vagy csak részben töltődik meg, nem tudja kimosni a szennyest. Először is ellenőrizze, hogy a víz ki van-e nyitva a mosógép számára. A bejövő víztömlőkön általában van egy elzárószelep, amelyet el lehet zárni, ha a mosógép befejezte a mosási ciklust. Ha ezek a szelepek el vannak zárva (véletlenül, vagy ha elfelejtettük hogy milyen irányba van nyitott állapotba), akkor a mosógép nem fog feltöltődni. Hasonlóképpen, az egyik tömlő megtörhet, ezáltal megakadályozva a víz áramlását a mosógépbe, vagy a tömlő akár el is tömődhet.

Jótállással kapcsolatos megfontolások

Számos mosógépgyártó többek között azzal segíti a leendő vásárlók bizalmát termékeik iránt, hogy garanciát vállal a mosógépre. A gyártótól függően a garancia vonatkozhat a teljes gépre vagy egyes alkatrészekre, ezért fontos, hogy mindig olvassa el a garanciát, és tegyen fel kérdéseket annak érdekében, hogy teljes mértékben megértse, hogy ez a garancia valójában mire terjed ki, valamint hogy milyen lehetséges problémákra vagy helyzetekre nem terjed ki a garancia.

Vannak olyan örökéletű garanciák is, amelyeknek a megkötését érdemes megfontolni, és amelyek segíthetnek a háztartásban található különféle készülékek karbantartási, javítási és csereköltségeinek kezelésében, természetesen mérlegelve előtte (mennyit kell fizetni időszakonként, mire terjed ki a garancia). Az örökéletű garancia azonban inkább egy biztosítási kötvényhez hasonlít, mivel Ön éves vagy havi díjat fizet, függetlenül attól, hogy valóban szükség van-e karbantartási, javítási vagy csere-szolgáltatásokra.

A garancia lejárta utáni komolyabb szerelési munkálatok elvégeztetését is meg kell gondolni. Ez azt jelenti, hogy egy mosógép cseréje több mint 80 000 forintba kerülhet, de azt is jelenti, hogy egy komolyabb javítás esetén is majdnem ugyanannyit fizetne, ha a garancia lejárta után jön ki egy szakember, és a teljes javítási költségeket számolja fel. Ezért ha már korosabb a mosógép, és komoly baja van, akkor talán egy újat venni jobban megéri.

Egy mosógép akár több mint egy évtizedet is kibírhat anélkül, hogy akár egyszer is javításra szorulna, különösen rendszeres karbantartás mellett. De ne feledje, hogy ugyanilyen valószínű, hogy egy mosógép már azelőtt javításra szorul, hogy elérné a 10 éves határt. Tehát teljesen Önön múlik, hogy a folyamatos garanciába fektet-e be (ha van ilyen lehetőség), vagy elégnek találja hogy a szokásos gyártói garanciára hagyatkozik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....