Hogyan változtatják meg a feltörekvő technológiák az építészetet ?

  • Olvasási idő:4perc

A világ állandó változásban van. A technológia egyre nagyobb ütemben változtatja és alakítja át a világgal való kapcsolatokat. A legkülönfélébb információk óriási mennyiségben állnak rendelkezésre, és egy gombnyomással elérhetőek. A rengeteg adat következtében a figyelem szóródik, és felületessé válik. Eközben a technológia arra kényszerít szinte mindenkit, hogy gyakorlatilag minden, korábban magától értetődőnek tartott dolgot átértékeljenek.


Kapcsolódó cikkek


A különböző szoftverek és eszközök elérhetőségének és hozzáférhetőségének növekedése nagy hatással van arra, ahogyan az építészek megtervezik az épített környezetet. A kézi rajzolástól a 2D-s szoftvereken át a fejlettebb 3D-s szoftverekig és eszközökig a váltás minden bizonnyal drámai változásnak bizonyult.

A hatékonyság növelése, és a mai digitális korszakban való versenyképesség megőrzése érdekében az építészek kénytelenek a legújabb technológiák bevezetésére és alkalmazására. Az újonnan megjelenő technológiák a lehetőségek világát nyitották meg az építészek előtt, és drasztikusan megváltoztatták a tervezéshez és az építészeti ábrázoláshoz való hozzáállásukat.

Azzal, hogy a szoftverek és a kütyük lassan a tervezési folyamat nélkülözhetetlen részévé válnak, befolyásolják az építészek gondolkodását is az építkezések kivitelezését illetően.

A hatékonyság és a gyorsabb eredmények növekedésével az ezektől az új szoftverektől és szerkentyűktől való függőség is megnőtt. Sok építésziroda mostanra felszerelkezett ezen új technológiák használatához szükséges készségekkel és jártasságokkal. A megnövekedett technológiai függőség arra is késztette az építészeket, hogy a technológiát olyan tervezés és végeredmények létrehozásának eszközeként használják, amelyeket korábban bonyolultnak és elérhetetlennek tartottak.

Egyesek természetesen ezt problémásnak tartják, és ellenállóak, és szkeptikusak az épületek tervezésénél a technológiára való nagyfokú támaszkodást illetően, főleg az idősebb építészek körében.

A fejlett 3D szoftverektől kezdve a BIM-en és a 3D nyomtatáson át a parametrikus tervezésen át a mesterséges intelligenciáig és a kiterjesztett valóságig az építészek rengeteg lehetőség közül választhatnak, az építkezések megtervezésénél és kivitelezésénél. Nem meglepő, hogy az építészekre nagy nyomás nehezedik, hogy folyamatosan fejlesszék magukat, hogy versenyképesek legyenek a gyorsan változó környezetben.

 A digitális forradalom itt van, és nincs menekvés előle, ezért fontos, hogy az építészek felkarolják és kihasználják a digitális technológia nyújtotta lehetőségeket. A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy olyan épületeket építsenek és tervezzenek amelyekkel egy másfajta jövőképet lehet kialakítani.

A fejlett és kifinomult szoftverek elérhetősége azonnali eredményekhez, többféle megoldáshoz és összetett eredményekhez vezet, ami az építészek számára a teljesítmény növekedését eredményezi. Lenyűgöző látni, ahogy egy ötlet vagy forma ezeknek az új technológiáknak a segítségével formát ölt, ami egyébként nehezen megvalósíthatónak tűnt. A végtelen lehetőségek ígéretével az építészek most már bátrabban és szívesebben fogadják el ezeket a technológiákat, és hatékonyan használják őket a tervezési folyamat során.

Függetlenül attól, hogy a feltörekvő technológiák miatt milyen nagy a felhajtás, az építészek körében sokan nem hajlandóak elhagyni a hagyományos munkamódszereket. Úgy vélik, hogy a számítógépek túlságosan gépesítették a tervezési folyamatot, és a holisztikus, kreatív gondolkodási folyamat helyett inkább a logika által vezérelt gondolkodási folyamat felé mozdultak el.  

A haladással egyirányba igyekvő építészek ma már alkalmasabbnak és motiváltabbnak érzik magukat arra, hogy egyre nagyobb kihívást jelentő projekteket vállaljanak. Úgy érzik, hogy most már jobban “fel vannak szerelve” a rendelkezésükre álló új technológiákkal, hogy változatos és értelmes projekteket valósítsanak meg.

Sok építészeti iroda mostanában 3D-s építészeti vizualizálót, digitalizációval foglalkozó technológust, BIM-specialistát, adattudóst, programozót alkalmaz, miközben szociológiai és közgazdasági szakértőkkel is együttműködnek, hogy feltárják, hogyan segíthet a technológia a munkájuk minél hatékonyabb megvalósításában.

Ezek a feltörekvő technológiák így vagy úgy, de az építész tervezési folyamatának nélkülözhetetlen részévé váltak, és gyökeresen megváltoztatta a tervezés, az együttműködés és az építkezés módját. Ezért fontos, hogy ezeket a technológiákat a gyorsan változó környezet hatása alatt be legyenek vezetve és alkalmazni lehessen.

Az építőipar mint szakma is jelentős változáson ment keresztül a tizenkilencedik századi állapotához képest. Az új technológiák képességei kihívást jelentenek és a legalapvetőbb szinten változtatják meg az építészetet és az építőipart.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik