Organikus kártevőirtó szerek

  • Olvasási idő:5perc

Az organikus kártevőirtási módszerek kevésbé környezetkárosítóak és mérgezőek. Amikor csak lehetséges, először a legkevésbé mérgező módszert kell alkalmazni, ezért inkább használjunk néhány nagyon hatékony természetes alapú kártevőirtó kezelést, vagy szert. A jó hír az, hogy megfelelő előkészítéssel és gyakorlatokkal, a természetes rovarölő szereket használva ritkán, vagy egyáltalán nem jutnak át a kártevők az első védelmi vonalon.

A kártevők elleni védekezés első lépése, hogy a növények számára a legkedvezőbb termesztési környezetet teremtse meg. Az egészséges kert a legjobb szerves kártevőirtó kezelés, ami létezik. Ez teremti meg a biológiai sokféleséget. Így anélkül, hogy bármilyen kezelést kellene alkalmaznia, a hasznos rovarok elvégzik helyettünk a kártevők elleni védekezést.

Bár a hasznos rovarok hihetetlenül hatékonyak, de sokszor nem elegek a teljes kártevőirtási feladat “elvégzésére”. Az organikus módszerek általában nem olyan gyorsan hatnak mint a szintetikus mérgek, mégis idővel ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a szintetikus anyagokkal való védekezés.

Bármilyen kártevőirtó kezelés esetén az első lépés a kártevő azonosítása, és egy olyan védekezési módszer megcélzása, amely csak kizárólag őrá hat. Ne akarjon “mindenre jó” vegyszert alkalmazni, mert a hasznos rovarokat is elpusztíthatja. Számos szerves alapú megoldás áll rendelkezésre, és némelyikük bizonyos kártevőkre specifikusabb, mint mások. Íme néhány népszerűbb lehetőség a legkevésbé mérgezőtől a legmérgezőbbig terjedő sorrendben.

Mikrobiális rovarölő szerek

Ezek a rovarölő szerek megbetegítik a kártevőt, nagyon specifikusak a célzott kártevőre, és nem károsítják a hasznos rovarokat, valamint nem mérgezőek az emlősökre. A mikrobiális szereket lehet használni, amikor csak szükséges, számos féreglárva elpusztítására, a szarvacskától(a folyófűszender lárvája) a káposztalepkén át a vágóférgekig. A mikrobiális rovarölő szerek megbénítják a lárvák emésztőrendszerét, és néhány napon belül a kártevők elpusztulnak. Ha van hátránya ennek a fajta rovarölő szernek, akkor az az, hogy nem olyan gyorsan hat, mint szeretné, de nagyon hatékony, és megéri ezt a kompromisszumot.

Rovarölő olajok, növényi olaj hatóanyaggal rendelkező növényvédő szerek

Ezek az olajok a kártevő megfojtásával hatnak. Az növényi olaj folyadék bevonja őket, elzárva az oxigénellátásukat. Ez a védekezési módszer már régóta ismert. Elsősorban a rovarok petéinek és éretlen stádiumainak elpusztítására használják. Ezek a termékek nagyon hatékonyak, mert gyorsan hatnak, és gyorsan lebomlanak. Ezek az olajok azonban a hasznos rovarokra is hatással lehetnek és vannak is, de kevésbé mérgezőek rájuk.

Az olajokat gyakran használják levéltetvek, atkák, lisztharmat, és néhány más rovar ellen. Ezek az olajok károsíthatják a növényeket és a fákat, de elsősorban a leveleket károsíthatják, ezért mindenképpen olvassa el a csomagoláson található használati utasítást.

Soha ne permetezze ezeket az olajokat a tűző napon 30 celsius-fok felett, és a legjobb, ha először egy kis területet permetez be a növényein. Néhány nap múlva nézze meg, hogy az olaj nem károsította-e a növényt, mielőtt nagyobb mennyiségben alkalmazná. Ha nem észlelünk károsodást, akkor folytassuk a permetezést, bevonva az összes levélfelület tetejét és alját.

Diatómaföld (kovakő)

Ez a termék az algák megkövesedett szilícium-dioxid váza (kovakő). Bár ezek a vázak mikroszkopikus méretűek, éles kiemelkedésekkel vannak borítva, amelyek áthatolnak a rovarok külső felületén. Ennek hatására a kártevőből létfontosságú testnedvek szivárognak, aminek az eredménye a kártevő szempontjából a kiszáradás és halál. A diatómaföld egyedülálló tulajdonsága, hogy nem méreg okozza a kárt, hanem annak fizikai koptató hatása.

Ilyen mikroszkópikus "állatok" megkövesedett vázából lesz a diatómaföld
Ilyen mikroszkópikus “állatok” megkövesedett vázából lesz a diatómaföld

A diatómaföld hatékony a lágy testű kártevők ellen, beleértve a levéltetveket, tripszeket, fehérlegyeket, hernyókat, fűgyökérmolyokat, meztelencsigákat. A diatómaföld azonban nem szelektív, és potenciálisan a hasznos rovarokat is elpusztítja. A talajlakó kártevők esetében a talajra, más kártevők esetében pedig a lombozatra juttassa ki a darált diatómaföldet. A diatómaföld a nedves lombozaton tapad meg a legjobban, ezért a legjobb a kora reggeli órákban, amikor a levelek még nedvesek a harmattól, vagy eső után alkalmazni. Ügyeljen arra, hogy “természetes minőségű” diatómaföldet használjon, és minden esetben használjon porvédő maszkot, amikor bármilyen por alapú szerrel dolgozik.

Rovarölő szappanok

Ezek a szappanok a bennük lévő sókat és zsírsavakat használják fel számos lágy testű kártevő, köztük a levéltetvek, fehérlegyek, lisztbogarak, fülbemászók, tripszek ellen. A rovarölő szappanok behatolnak ezeknek és más kártevőknek a puha külső héjába, károsítva a sejtmembránokat. Ezután elkezdenek lebomlani, ami végül a kiszáradásukhoz vezet.

Ezek a szappanok egyes növényekre fitotoxikusak lehetnek, ezért a nagyobb mértékű alkalmazás előtt mindenképpen tesztelje egy kis területen. A másik hátránya, hogy a rovarölő szappanok a hasznos rovarokra is mérgezőek lehetnek, ezért – mint minden növényvédő szert – takarékosan kell használni őket. A rovarölő szappanok nem bizonyultak mérgezőnek az emberre és más emlősökre.

Neem olaj

A neem olaj egy széles spektrumú rovarölő szer, amely méregként, repellensként és táplálkozásgátlóként is működik. Ezenkívül bizonyos rovarfajokat sterilizál, mások növekedési ciklusát pedig lelassítja vagy leállítja. A neem olaj az Indiában őshonos Neem fából(Azadirachta indica) származik. A neemet lombpermetként vagy talajra permetezve alkalmazzák. A kártevők széles körének elpusztítására használják, beleértve a levéltetveket, tripszeket, levéltetveket, fehérlegyeket és lisztbogarakat. Ennek a biológiai hatóanyagnak az egyik egyedülálló aspektusa a szisztémás tulajdonságai. A növények a neem kivonatokat a növényi lombozaton és a gyökereken keresztül veszik fel, ahol a növényi szövetekben megjelenik, így a kártevők számára az mérgezővé válik.

A neem olajat ezekből a Neem fán termő bogyókból préselik
A neem olajat ezekből a Neem fán termő bogyókból préselik

A neem olaj az emlősökre csak nagy mennyiségben mérgező, és mivel nálunk Magyarországon a kertünkben nem nagyon vannak olyan állatok (esetleg a kecskén vagy birkán kívül) amik a lombozatot fogyasztják, nem kell félni tőle az emlős állatok szempontjából. Bár gyorsan lebomlik, a neem olajat csak akkor permetezze, ha szükséges, és csak olyan növényekre, amelyekről ismert hogy fertőzöttek. Így minimálisra csökkentheti a hasznos rovarok károsítását.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....