A szélenergia előnyei és hátrányai

  • Olvasási idő:6perc

A napenergiához hasonlóan a szélenergia is a leggyorsabban növekvő energiaforrás a világon, és sok ország feltett célja hogy 2030-ra az elektromos energia 20 százalékát szélenergiából állítsa elő. Nem kétséges, hogy a szélenergia az elkövetkező évtizedben csökkenteni fogja a fosszilis tüzelőanyagoktól, például a széntől, olajtól és gáztól való függőségünket, de hogy milyen mértékben, arról csak találgatni lehet. A szélenergia egy megújuló és tiszta energiaforrás, amely nem termel üvegházhatású gázokat.

Szélturbina
Szélturbina

A szél nem kerül semmibe, és ezért a működési költségek közel nullával egyenlőek, ha egy turbina egyszer már telepítve van (ami azért pénzbe kerül, nem is kevésbe). A technológia területén jelenleg is folynak erőfeszítések annak érdekében, hogy a szélenergia olcsóbbá és életképes alternatívává váljon a magánszemélyek és a vállalkozások számára az energiatermelésben.

Ház tetejére szerelhető szélturbina
Ház tetejére szerelhető szélturbina

Ha szeretné elkezdeni a szélenergia hasznosítását otthonában, sok mindent figyelembe kell vennie. Ebben a cikkben nézzük meg, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha otthonában és/vagy vállalkozásában a szélenergia hasznosításába fektet be.

A szélenergia előnyei


A szélenergia tiszta energiaforrás

A szélenergia előállítása “tiszta”. A szén vagy az olaj felhasználásával ellentétben a szélből történő energiatermelés nem szennyezi a levegőt, és nem igényel káros vegyi anyagokat. Ennek eredményeképpen a szélenergia csökkenti a külső országokból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket is, ami fellendíti a nemzetgazdaságot, és számos más előnnyel is jár.

Megújuló energiaforrás

A szél ingyen van. Abban az esetben, ha olyan területen él, ahol a szélenergia kihasználható, akkor kifogyhatatlan erőforrás birtokába juthat. Megújuló erőforrásként a szél soha nem “merülhet ki”, mint más hagyományos, nem megújuló források. A szelet a Föld forgása, a légkör Nap általi felmelegedése és a földfelszín egyenetlenségei okozzák.

A szélenergia alacsony üzemeltetési költségekkel jár

A szélerőműparkok vagy az egyes turbinák telepítése költséges lehet. Ha azonban egyszer már telepítették és működnek, az üzemeltetési költségek viszonylag alacsonyak, az “üzemanyag” (szél) ingyenes, és a turbinák nem igényelnek túl sok karbantartást az élettartamuk során.

Költséghatékony

A szélturbinák számos otthonnak adhatnak energiát. Nem kell feltétlenül rendelkeznie szélturbinával, megvásárolhatja (ha lesz ilyen nálunk Magyarországon) az energiát egy olyan szolgáltatótól, amely szélenergiát használ fel az energiatermeléshez. Ez azt jelenti, hogy még csak nem is feltétlenül kell készpénzt befektetnie ahhoz, hogy otthonában vagy vállalkozásában élvezhesse a szélenergia előnyeit.

Az árak csökkennek

A szélenergiával előállított energiaárak 1980 óta több mint 80%-kal csökkentek, persze az inflációt is beleszámítva. A technológiai fejlődésnek (például a jobb és hatékonyabb turbináknak köszönhetően) és a megnövekedett keresletnek köszönhetően az árak várhatóan tovább csökkennek a belátható jövőben.

Extra megtakarítás a földtulajdonosoknak

Azok a földtulajdonosok, akik területén szélerőművek működnek, jelentős összegű többletpénzre tehetnek szert, és a szélenergia új munkahelyeket is teremt ezen a fejlődő műszaki területen. Ha Ön több energiát termel a szélenergiából, mint amennyire szüksége van, akkor az az általános elektromos mátrixba (hálózatba) kerülhet, ami viszont némi plusz pénzt hoz Önnek.

A modern technológia alkalmazása

A legújabb szélturbina modellek már nem hasonlítanak a régebbi idők rusztikus szélmalmaira. Ehelyett elegánsak és modern megjelenésűek. Így nem kell aggódnia amiatt, hogy nem szépen mutatnak.

A technológia legújabb vívmányai a szélturbina-konstrukciókat rendkívül hatékony “energiagyűjtőkké” alakították át. A turbinák széles méretválasztékban állnak rendelkezésre a gazdaságok, gyárak és a nagyobb energiaigényű magánházak számára. Hordozható szélturbinák is kaphatók, amelyekkel útközben is működtethetők kisebb eszközök. A legújabb modellek még több áramot termelnek, kevesebb karbantartást igényelnek, és csendesebben és biztonságosabban működnek.

A szélenergia gyors növekedésen ment keresztül

A szélenergia az elmúlt évtizedben óriási növekedést ért el. Például az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a kumulatív szélenergia-kapacitás évente átlagosan 30%-kal nőtt. A szélenergia a világ teljes villamosenergia-termelésének mintegy 2,5%-át teszi ki, amit szinte minden ország növelni szeretne.

Hatalmas piaci potenciál

A szélenergiában rejlő lehetőségek óriásiak. Több független kutatócsoport is ugyanarra a következtetésre jutott: a szélenergia világméretű potenciálja több mint 400 TW (terawatt). A szélenergia hasznosítása szinte bárhol megvalósítható, ha van hozzá kellő akarat.

Nagy potenciál a lakossági felhasználáshoz

A szélenergia különösen vonzó a lakossági piac számára. Az emberek ugyanúgy képesek a szélenergiával saját villamos energiát termelni, mint a legjobb napelemekkel (fotovoltaikus). A szél egy független energiaforrás, és nagyszerűen alkalmas az otthonok energiaellátására. 

Megőrzi és tisztán tartja a természetes vizeket

A turbinák nem bocsátanak ki káros anyagot, amelyek hozzájárulnak tavaink és patakjaink szennyezéséhez, ezért a szélenergia a vízkészleteket is kíméli.

A szélenergia-ipar munkahelyeket teremt

A szélenergia-ipar fellendült, mióta a szélturbinák kereskedelmi szempontból életképessé váltak. Ennek eredményeképpen az iparág világszerte munkahelyeket teremtett. Munkahelyek vannak a szélturbinák gyártása, telepítése és karbantartása terén, sőt, még a szélenergia-tanácsadásban is vannak munkahelyek.

A szélenergia hátrányai


A szél(fújás) megbízhatósága

A szél általában nem fúj megbízhatóan, és a turbinák általában körülbelül 30%-os kapacitással működnek. Abban az esetben, ha az időjárás nem fogja támogatni Önt, előfordulhat, hogy áram nélkül marad (vagy mindenképpen külső szolgáltatótól kell majd függnie). A súlyos viharok vagy a nagyobb szélviharok kárt okozhatnak a szélturbinában, különösen akkor, ha villámcsapás éri őket.

A szélturbinák veszélyt jelenthetnek a vadon élő állatokra

A szélturbinák lapátjai valóban veszélyesek lehetnek a vadon élő állatokra, különösen a madarakra és más repülő élőlényekre, amelyek a területen tartózkodhatnak. Ezt nem igazán lehet megakadályozni, de mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, ezekkel a lehetséges következményekkel, amelyek ennek következtében felmerülhetnek.

A szélturbinák zaj, és vizuális szennyezéshez vezethetnek

A jelenlegi szélturbinák 50-60 decibeles alacsony frekvenciájú hangot adnak ki amelyek zavaróak lehetnek, emellett egyesek úgy vélik, hogy a szélturbinák csúnyák, így a szomszédok is panaszkodhatnak rájuk. Míg a legtöbb embernek tetszik, ahogy a szélturbinák kinéznek, néhány embernek tetszik, de “nem az én kertemben” hozzáállással, de a többiek számára a szélturbinák továbbra sem vonzóak, és aggódnak hogy elronthatják a táj szépségét.

Drága a telepítése

A szélturbinák gyártása és telepítése mind a kereskedelmi, mind a lakossági alkalmazások esetében komoly előzetes beruházásokat igényel. A szélrendszerek nagy és nehéz berendezések szállításával járnak, ami tovább emeli a költségeket. Emellett az időszakos karbantartásokhoz is szakemberre van szükség, akit nehéz lehet pont akkor megtalálni.

Költségek közötti kompromisszum

A szélturbinák bizonyos helyzetekben kiváló alternatívát jelentenek egy olyan háztulajdonos számára, aki energiatermelővé szeretne válni, de ahhoz, hogy nettó villamosenergia-termelővé váljon, körülbelül 10 kilowattos szélturbinára lenne szükség. Az ilyen beruházások jellemzően 10-20 év után térülnek meg, ami elég hosszú idő.

Biztonság

A heves viharok és az erős szél megrongálhatják a szélturbinák lapátjait. A meghibásodott lapát biztonsági kockázatot jelenthet a közelben dolgozó emberek számára. Rájuk eshet, ami életre szóló testi fogyatékosságot vagy bizonyos esetekben akár halált is okozhat (bár erre szinte nincs is példa).

A szélenergia csak bizonyos helyeken használható

A szélenergia csak bizonyos helyeken hasznosítható vállalati szinten
A szélenergiát csak bizonyos helyeken lehet hasznosítani, ahol a szél sebessége kellően nagy. Mivel többnyire távoli területeken állítják fel, távvezetékeket kell építeni ahhoz, hogy az energiát a városi lakóházakba juttassák, ami az infrastruktúra kiépítéséhez további beruházásokat igényel.

A környezetre gyakorolt hatás

A szélturbinák felállításához rengeteg szabad területre van szükség, a szabályzatok betarthatósága pedig bosszantó lehet, amikor megpróbál saját szélerőművet telepíteni. Néha a magassági korlátozások is megakadályozhatják, hogy telepítsen egyet az ingatlanára.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik