Mosókonyha funkciói és kialakítása

  • Olvasási idő:4perc

A mosókonyhának az egyik legfunkcionálisabban használható helyiségnek kell lennie otthonában. Ideális esetben ennnek a helyiségnek bőséges természetes vagy mesterséges fénnyel kell szolgálni a ruhák válogatásához, az összehajtogatásához szükséges pulttal kell rendelkeznie, a mosási termékek biztonságos tárolását, valamint megfelelő helyet kell biztosítania a mosógép(ek) számára.

Kis területen kialakított mosókonyha
Kis területen kialakított mosókonyha

Ha tervezőt vagy belsőépítészt bíz meg a mosókonyha területének kialakításával, az segíthet maximalizálni a helyiség hatékonyságát. Akár új otthont épít, akár átalakít, van néhány szempont amelyet szem előtt kell tartania mosókonyhája kialakításakor.

Mit akarnak az emberek egy mosókonyhától ?

Egyes felmérések szerint az új lakástulajdonosok 40 százaléka igényel külön mosókonyhát, és a mosókonyhák 60 százalékát a pincében alakítják ki. A legtöbb lakástulajdonos kibővített, többfunkciós munkaterületet szeretne a mosókonyhában. Népszerűek a beépített vasalódeszkák és a szilárd felületű pultok a mosással adódó munkák könnyebbé tételéhez, a varráshoz, valamint beépített tárolóhelyek is szükségesek.

Ha nincs költségvetési keret egyedi szekrényekre a mosókonyhába, akkor a sima álló tárolószekrények is jól működnek, bár méretben nem mindig passzolnak a területhez. Mindkét típus egyaránt használható mosószer és egyéb tisztítószerek tárolására és elrejtésére.

A háztulajdonosok általában a mosókonyhába mosogatót is kérnek, amely használható a foltos ruhák áztatására, a kutya mosdatására és a takarítási feladatok kezelésére.

Nem számít, mennyire szereti vagy utálja jelenlegi mosó, vagy szárítógépét, egy nap le fogja cserélni őket, ezért ne szabja a(z új) mosókonyha kialakítását a mostani készülékeihez. Ehelyett hagyjon extra helyet a készülékek mellett és felett. A mosókonyha készülékei környezetébe épített egyedi szekrények nagyszerűek, de ha esetleg eladja a házát, akkor az Ön után következő tulajdonosok nem biztos, hogy megfelelőnek találják a mosó/szárító gépeik számára.

Mosó és szárítógépek helyigénye

Az egymás mellé helyezett mosó és szárítógépek általában minimum 1,5 méter helyet igényelnek. Mérje meg a készülékek mélységét (a legtöbbjük körülbelül 60 cm), és adjon hozzá 20 cm-et a tömlők számára, és hagyjon 10 cm helyet mindkét oldalon és a készülékek között, hogy a rezgésekből származó sérülések ne következzenek be. Ha felültöltős mosógépe van, akkor a mosógép felett 60 cm kell lennie az ajtó kinyitásához szükséges térnek.

Mosókonyha tárolóhelyekkel
Mosókonyha tárolóhelyekkel

Az egymásra helyezett mosó és szárítógépek, valamint a kombinált készülékek esetében 180 cm függőleges és 80 cm-es vízszintes távolságot kell biztosítani. A mosó és szárítógépek jellemzőit és méreteit összehasonlíthatja a leggyakrabban használt mosó/szárítógépek méretével, hogy segítsen megtervezni hogy mennyi hely kell a gépeknek és a hozzájuk tartozó szekrényeknek, tárolóknak.

Mindig győződjön meg arról, hogy a mosókonyha ajtajai és a hozzá vezető folyosók és lépcsők, elég szélesek ahhoz, hogy a(z új) készülékek mozgatását lehetővé tegyék. Egy 90 fokos fordulóban legalább 1,5 méter szélesség szükséges. A mosókonyha ajtóinak legalább 80 cm szélesnek kell lenniük, de ha szélesebbek akkor még jobb. A zsebajtó jól működik, mert nyitott állapotban nem foglal padló vagy falfelületet. Ha Ön mozgáskorlátozott, vagy nem tud hosszú ideig állni, akkor a mosókonyhát is át kell alakítani az akadálymentesítés érdekében.

A mosókonyha munkaterületének méretei

Ha elöltöltős gépekkel rendelkezik, minden egyes készülék előtt 80 cm szabad helyet kell biztosítania, hogy a nyitott ajtók körül legyen hely a járáshoz és forgolódáshoz. Ám kompromisszum forrása lehet a gépek tetején lévő munkaterület hiánya ami szükséges lehet. A talapzat kihagyásával a gépeket egy pult alá telepítheti, amely rengeteg helyet biztosít a mosnivaló összehajtogatásához.

Ideális esetben a legjobb, ha a mosógép egyik oldalán 40-50 cm szabad pultfelület áll rendelkezésre a mosás előtti előkészületekhez, például amikor folteltávolítás szükséges a ruhákon, és ezt a műveletet kényelmesen akarja elvégezni.

Konstrukciós tanácsok a mosókonyhákhoz

A mosókonyha falainak és padlójának extra szigeteléssel való ellátása segít csökkenteni a zajszennyezést a lakás más területein. A padlóösszefolyó szintén nagyszerű védelmet jelent a ház többi része számára abban az esetben, ha a mosógép tömlője elszakad vagy a mosógép túlcsordul. Az automatikusan elzáródó vízcsap hasznos kiegészítője a mosókonyhának, egy ilyen vízcsap érzékeli a mosógép elektromos áramfelvételét, és csak akkor nyitja meg a vízellátást, amikor a gép használatban van.

Teljes funkcionalitású mosókonyha
Teljes funkcionalitású mosókonyha

Természetesen hivatásos vízvezeték-szerelő és a villanyszerelő szerelje be a szolgáltatásokat a rájuk vonatkozó előírásokkal, hogy a mosókonyha megfeleljen az érvényes előírásoknak. Mindig a megfelelő típusú elektromos csatlakozókat használja, és soha ne használjon hosszabbítót. Tervezze meg a szárító elhelyezését úgy, hogy a szellőzőcső a lehető legegyenesebb és legrövidebb legyen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....