Az építészetben jellemző formák

  • Olvasási idő:3perc

A forma az építészetben nem csak nagyon fontos szerepet játszik, de talán ez a legvitatottabb téma is. Ez nem egyszerűen az épület alakja vagy konfigurációja, hanem nagyon sok elemet tartalmazó térbeli elrendezési módszer is, ami a külsőségekben mutatja meg a formáját. Az építészet forma nélkül soha nem képzelhető el, ezért a formák fontosságát és fajtáit tekintsük át most.

Átlagos formák

Az átlagos, szabályos formák gyakrabban fordulnak elő olyan épületeknél, ahol egy vagy több elem ismétlődik valamilyen szabályos és rendezett módon, ami világos megjelenést kölcsönöz az épületnek. Az ilyen építmények nagyon könnyen beleolvadnak a meglévő városképbe anélkül, hogy durva hatást gyakorolnának a környezetre, és nagyon megszokott látványt nyújtanak a néző szemében.

Átlagos és szabályos formák ismétlődő elemekkel
Átlagos és szabályos formák ismétlődő elemekkel

Szabálytalan formák

A szabálytalan formákat viselő épületek szinte minden része/eleme a természetben sem találhatóak meg, így kaotikus látványt nyújtanak a szemlélőnek. Az összes elemet kaotikusnak ható módon helyezik el, ami olyan egyedi dizájnt hoz létre, amely a többi környező épülethez képest kirívó megjelenést kölcsönöz az épületnek. Sok mesterépítész, mint például Zaha Hadid, 99%-ban az ilyen jellegű formák iránt érdeklődik, amelyek egyedülálló módon mutatják meg a formájukat.

Szabálytalan és különleges épülethomlokzat
Szabálytalan és különleges épülethomlokzat

Szabályos és a szabálytalan forma keveredése

Legyen szó szabályos vagy szabálytalan formáról, a meglévő forma átalakítása (additív vagy szubtraktív) még vonzóbbá és egyedibbé teszi a designt. Ez valójában azt eredményezi, hogy a épület formája különlegessé válik, és az épület egy teljesen egyedülálló entitássá válik. Ez a fajta átalakítás diszkrét manipulációk sorozatán keresztül végtelen számú permutációt hoz létre a tervezési lehetőségek tekintetében.

Szabályos és szabálytalan formák keveredése
Szabályos és szabálytalan formák keveredése

A természet által inspirált formák

Nem mindig csak a szabályos vagy szabálytalan formákról van szó, a tervezők bárhonnan meríthetnek ihletet, különösen a természetből, és ezt a fajta inspirációt valójában biomimetikus építészetnek nevezik. A formákat annyira inspirálja a természet, hogy ami a természetben olyan egyszerűnek tűnik, az valójában jobb tervezési megoldásokhoz vezethet egy tervező által. Ezek a tervezési megoldások általában hatékonyabbak, időtállóbbak és fenntarthatóbbak mint a hagyományos formák.

Természet által inspirált formák
Természet által inspirált formák

Az ilyen típusú formák valójában nem a természeti formák másolásáról szólnak, sokkal inkább a formára vonatkozó szabályok megértéséről.

Különböző formák a belső térben

A formák nem csak a kültérben fontosak, hanem a belső terekben is ugyanolyan fontos szerepet játszanak, hogy a mennyezet, a falak, az ívek, a padlóburkolat, az oszlopok stb. jellegzetes vonásaival drámai hatást keltsenek. A különböző formák a belső térben különböző hangulatot teremtenek, legyen az titokzatos, romantikus, extravagáns, merész, pazar stb. Néhány kulcsfontosságú elem összeillesztésével az ember a maga módján élvezheti az egyedi formák előnyeit.

Az orlandoi nemzetközi repülőtér belső tere
Az orlandoi nemzetközi repülőtér belső tere

Geometria és az építészeti formák

A geometria és az építészeti formák teljesen összekapcsolódnak. Számos olyan forma létezik, amely teljes mértékben különböző formulák, például az aranymetszés, Pythagoras, Alberti, Kepler, Modular stb. alkalmazásából származik, amelyek a kompozíció és a geometria összefüggését mutatják. E formulák eredményét általában az ideális aránynak, valamint az esztétika és a harmónia megtestesítőjének tekintik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....