Milyen csempe legyen a konyhába vagy a fürdőszobába ?

  • Olvasási idő:7perc

Az ingatlanszakértők elmondják, hogy a konyhák és a fürdőszobák otthona értékének tetemes részét teszik ki. Egy kisebb konyhai átalakítás, ahol néhány kozmetikai elemet frissít, körülbelül 80%-os megtérülést biztosít, ha az ingatlant eladja. Még ha nem is tervezi eladni otthonát, az értéknövelés felújításokkal, mint például egy újonnan csempézett fürdőszoba, bevett gyakorlat.


Kapcsolódó cikkek


Ráadásul egy új, szép konyha vagy fürdőszoba az Ön elégedettségét is elősegíti. Az új burkolólapok vagy csempék telepítése nagyszerű módja otthona felfrissítésének. Próbálja ki a kerámia csempéket hogy egy izgalmas, tartós és szép felületet kapjon. A csempe már nem csak a padlóra való, ezért tekintsen meg egy pár csempéből készült burkolatot.

Miért a kerámiacsempét válasszam ?

Tehát miért érdemes a kerámiacsempe burkolatot választani a hagyományos anyagok helyett ? Mert esztétikai szempontból konyhája vagy fürdőszobája eléggé egyedi lesz. A valamilyen kőből készült konyhai, vagy a fürdőszobában jelenlévő pultok, mint a kvarc és a márvány sokkal népszerűbbek (és drágábbak), ezért ha ki akar tűnni a tömegből, válassza a kerámiacsempét.

A kerámiacsempék is számos formában, méretben és színben kaphatóak. Ha egy nagyon személyre szabott felületet szeretne létrehozni, a kerámiacsempe használata a legjobb megoldás.

A költségvetésén belül akar maradni amikor átalakítást tervez ? A csempe sokkal megfizethetőbb anyag, mint a legtöbb természetes kő. A telepítést is egy ügyes barkácsoló meg tudja oldani. A legtöbb háztulajdonos képes megtanulni, hogyan kell a csempét beépíteni, és így pénzt takaríthat meg a magas munkadíjak elhagyásával. Végül pedig a kerámia hihetetlenül tartós, hőálló, ami nagyszerű választássá teszi a konyhában, ahol forró serpenyők kerülhetnek a munkapultra. A fürdőszobába is jó választás mert a kerámia vízálló, így nem kell aggódnia a víz okozta elszíneződések miatt.

Hatszögű csempék

A csempézési trendek egyik népszerű modern formája a hatszög formájú csempe. Ezek a csempék rendelkeznek a modern stílusban fellelhető dizájnnal, de plusz egy kis mintát is adnak a munkalap kialakításához.

Hatszögletű csempe a szobában félkész munka dizájnnal
Hatszögletű csempe a szobában félkész munka dizájnnal

A hatszög alakú csempéket többféle méretben és színben is megtalálhatja. Egyes hatszögletű csempék mozaikos színekben készülnek, vagy együttesen alkotnak mintát. Mindezek a fajták lehetővé teszik, hogy a felületeket az Ön helyiségéhez és ízléséhez legyenek igazítva.

Textúrált csempék

A texturált csempék egy kis rusztikus, vagy kézművessel készített munka hangulatát adják a térhez. Ezek a csempék illenek a rusztikus, modern vagy az ipari stílusú otthonokba. Ha ez az Ön stílusa, akkor a legmenőbb kerámiacsempe ötleteket lehet velük megvalósítani.

Textúrázott csempék
Textúrázott csempék

Mozaikcsempe

A mozaikcsempék különböző színű és/vagy méretű kis csempéket tartalmaznak. Ezek gyakran kék/zöld, barna vagy narancs/vörös színösszeállításúak. Kaphatóak téglalap, négyzet, kör formában, vagy ezek kombinációjában.

Mozaikcsempe telepítése szegélyként
Mozaikcsempe telepítése szegélyként

Egyes mozaikcsempe felületekbe más anyagokat, például üvegcsempét is szoktak telepíteni, ezért óvatosnak kell lennie a választott csemperagasztót illetően, ha Ön burkolja a felületet. Válasszon ilyen csempéket a konyhai vagy fürdőszobai pultjához vagy falához ha színpompás felületet szeretne.

Klasszikus négyzet formájú csempe

A négyzet alakú csempék vagány retro megjelenést kölcsönöznek konyhájának vagy fürdőszobájának. Vágjon bele a retro megjelenésbe, ha piros, sárga vagy zöld csempét választ. Vagy modernizálja teljesen a látványt, ha fehér vagy fekete csempét használ. Bármelyik színű csempét is választja, mindenképpen válasszon kontrasztos színű habarcsot, hogy kiemelje a csempét.

Retró hatású klasszikus csempék
Retró hatású klasszikus csempék

Használja a csempét szegélyként

Nem kell az egész munkalapon vagy falon csempét használnia. Megoldás lehet ha csak a pultok vagy falak szegélyét csempézi ki, ami persze lehet eltérő színű is. Ehhez a legjobb, ha nagyobb méretű csempét választ, amelyet a kellő méretre vág(at)hat így egyedülálló szegélyt kap. Használja a szegélyt, hogy kontrasztot adjon a felületnek, vagy hogy egy kis változatosságot adjon a helyiségnek.

Szegélyzés csempével
Szegélyzés csempével

Adjon a már meglévő felületekhez is csempét

Bár a valamilyen kőből készült pultok vagy falak általában valamilyen földszínekben pompáznak, ez nem jelenti azt, hogy ragaszkodnia kell ehhez a színsémához. Egy kis színkavalkád (a felülethez illő színeket használva) a konyhai vagy fürdőszobai pultokon/falakon szórakoztató módon váratlanul fog hatni.

Csempézett konyhai munkalap
Csempézett konyhai munkalap

Ez különösen akkor szórakoztató, ha szeret a maximalizmussal vagy a merész tervezési döntésekkel játszani. Válasszon élénk árnyalatú csempét, például zöldet, kéket vagy rózsaszínt, hogy olyan pultokat/falakat hozzon létre, amelyek már akkor magukra vonzzák a tekintetet, amikor valaki belép a helyiségbe.

Metrócsempe

A metrócsempe az egyik legnépszerűbb csempe stílus. Leggyakrabban az emberek a zuhanyzóban használják, de semmi sem tiltja, hogy a pultokon/falakon is használja. A metrócsempét elegáns stílusa és sokoldalúsága miatt szeretik.

Metrócsempe a tűzhely felett
Metrócsempe a tűzhely felett

Szinte minden belsőépítészeti stílusba jól illeszkedik. Számos színben és formában kapható. Különböző mintákban is telepíthetőek, hogy valami egyedi jöjjön létre.

Nagyméretű csempék

Ha kerámiacsempéket szeretne használni a munkalapokhoz/falakhoz, de hagyományosabb megjelenésre vágyik, akkor a nagy téglalap alakú csempe lehet a legjobb választás. Ez a fajta csempe utánozhatja a legkönnyebben a hagyományos kőből készült munkalapot, ha a csempe is olyan mintájú.

Sötét színű nagyméretű csempék a fürdőszobába
Sötét színű nagyméretű csempék a fürdőszobába

A nagyméretű csempékkel kevesebb fugavonal lesz, ami zökkenőmentesebb megjelenést kölcsönöz a pultnak/falnak. A csempe színéhez hasonló habarcsszínt is választhat, hogy még jobban elfedje a habarcsvonalakat.

Kéttónusú csempék

Nem tud dönteni egyetlen szín mellett ? Válasszon kéttónusú kerámiacsempét a munkalapokhoz/falakhoz, és legyen színes és szeszélyes konyhája vagy fürdőszobája. A kéttónusú csempék lehetővé teszik, hogy kreatív legyen a csempézés terén. Csíkos vagy halszálkás mintákat hozhat létre a két tónust kombinálva.

Ezekből a csempékből több minta is kialakítható
Ezekből a csempékből több minta is kialakítható

Színblokkolhat úgy, hogy az egyik színt a tetején, a másikat pedig az alján használja. Vannak olyan lehetőségek is, ahol egy csempe több színt tartalmaz (nemcsak kettőt), hogy maximálisan kihasználhassa a dizájn lehetőségeit.

Terrakotta csempék

A terrakotta az egyik legklasszikusabb kerámiafajta, különösen a csempék esetében. Az égetett narancssárga megjelenést sok rusztikus és spanyol stílusú otthonban szeretik. Abszolút alkalmas arra, hogy melegséget és otthonosságot kölcsönözzön a térnek.

Terrakotta csempe fehér fugával
Terrakotta csempe fehér fugával

A terrakottát a legkülönbözőbb formákban találja meg, a téglalapoktól a kör formákig. De legyen óvatos, mert egyes terrakotta csempék porózusak lehetnek, ezért kevésbé alkalmasak a fürdőszobába, ezért keresse a mázas terrakotta csempéket, amelyek megakadályozzák a víz felszívódását.

Minimalista nézőpont

Nem szeretne változatosságot a kerámiacsempe választás terén ? Csupa egyszínű felületet szeretne ? A monokróm csempe a legjobb választás. Ezek a csempék egyetlen színnel és minta nélkül rendelkeznek, így ideálisak a minimalista esztétikát kedvelők számára.

Egyszínű hagyományos csempeburkolat
Egyszínű hagyományos csempeburkolat

A monokróm megjelenést a csempével megegyező színű habarcs használatával érheti el. Ez azt jelenti, hogy nem lesz kontrasztos a szín, de még mindig látni fog némi textúrát, ahol az egyik csempe véget ér, és ahol a következő kezdődik.

Geometrikus mintájú csempék

A modern otthonoknál, amelyek “sok dizájnt szeretnének”, a geometrikus mintázatú csempék váltak a menővé. Ez egy átfogó kategória, amelybe olyan csempék tartoznak, amelyek rombuszokat, hatszögeket, csillagokat, ékalakzatokat és még bonyolultabb mintákat tartalmaznak.

Geometrikus csempék telepítése
Geometrikus csempék telepítése

A geometriai minták általában egyenes vonalakkal és érdekes formákkal rendelkeznek. A minták lehetnek teljesen egy csempén, vagy négy sarkos csempék egymás mellé helyezése után tárulnak fel. Leggyakrabban a fekete, a fehér és a szürke árnyalataiban jelennek meg. De találhat színeseket is és fémes akcentusokat is, mint például ezüst vagy arany.

Végezetül…

A kerámiacsempe felületek talán nem a legnépszerűbb opció a konyhai és fürdőszobai pultok/falak esetében. De ez csak az egyik ok, amiért érdemes ezt az anyagot választania ezeknek a helyiségeknek a felfrissítéséhez, hogy egy kicsit “más” legyen az Ön által burkol(tatot)t felület. A kerámialapok ugyanolyan tartósak, mint amilyen szépek. Ezek megfizethető projektek, amelyet a legtöbb ügyesebb lakástulajdonos képes lenne maga is elvégezni, és így egyedi, és meglepő egyedi jellegzetességekkel ruházhatja fel az otthonát.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....