Tippek a kültéri burkolólapok kiválasztásához

  • Olvasási idő:4perc

Lehet hogy már kezd hűvösebbre fordulni az idő, de páran ezt az időszakot válasszák hogy a kertjük, teraszuk, vagy erkélyük egy részét leburkoltassák, vagy újraburkolják. A teraszok egyike azon kültéri élettereknek, amelyek a legnagyobb értéket adják otthonának. Mielőtt azonban elkezdené a burkolatot telepíteni, vagy telepíttetni, ki kell választania hogy milyen burkolólapokkal kívánja ezt megvalósítani.


Kapcsolódó cikkek


A megfelelő típusú burkolat kiválasztása ijesztő folyamat lehet, ha nem tudja, mit kell keresnie. Ezért nézzünk meg pár lehetőséget.

Világos színű cementlapok a kinti teraszon
Világos színű cementlapok a kinti teraszon

Különbség a kültéri és a beltéri burkolólapok között

A beltéri és kültéri burkolatok két fő dologban különbözik egymástól: a kialakításban és a tartósságban.

A kültéri burkolatok gyakran valamilyen kőzet, beton, vagy más anyagok megjelenését idézik. De ezen felül a kültérre szánt lapok felülete textúráltabb mint a beltériké, és csúszásmentes felülettel vannak ellátva amely tapadást biztosítanak, és a kültéri burkolólapok sokkal tartósabbak is, mint a beltérre valók. A közvetlen napfényt és a zord időjárási körülményeket is kibírják anélkül, hogy sérülnének. Mielőtt tehát elkezdene kültéren burkolni, győződjön meg arról hogy kültérre való lapokat használ. Ellenkező esetben a felület nem fog sokáig tartani.

Mielőtt azonban elkezdené a burkolólapokat kiválasztani, mindenképpen tegye fel magának ezeket a kérdéseket.

Mennyi összeget tud rászánni a felületre ?

Az első dolog, amire kültéri burkolólapok vásárlásakor gondolnia kell, az a költségvetése. Az az összeg, amelyet megengedhet magának erre a projektre, korlátozhatja a választékot amelyből választhat. Ha például nem tud többet költeni 5-7.000 forintot négyzetméterenként a lapokra, akkor az olyan dolgok, mint a kiváló minőségű természetes kőből készült lapok szóba sem jöhetnek.

Ne hagyja magát becsapni az “olcsó” árakkal. Négyzetméterenként 12-15.000 forintot költeni talán nem tűnik soknak, de ezek gyorsan összeadódnak. Mielőtt elkezdi tervezni a teret, üljön le egy papírral, és írja le azt hogy mire szeretné használni a felületet, és az milyen igénybevételnek lesz kitéve. Ha van családja, akivel megosztja a teret, beszélgessen velük arról, milyen szabadtéri tevékenységeket folytatnának a burkolt felületen.

Nagyméretű burkólapok használata a kertben
Nagyméretű burkólapok használata a kertben

Ha csak a járásnak lesz kitéve akkor a “gyengébb” és olcsóbb lapok is megteszik, de ha kinti bútorok, kinti tűzhely vagy gyerekjátékok lesznek rajta akkor megfontolandó az igénybevételeknek jobban ellenálló lapok vásárlása. Tegye ezt már a tervezés vagy felújítás korai szakaszában. Így olyan teret tud kialakítani, amely valóban jól működik a világos célokat szem előtt tartva.

Hol lesz telepítve a burkolat ?

Bár minden kültéri burkolólap ellenáll az időjárás viszontagságainak, nem mind egyformán készül. Egyes kültéri lapok strapabíróbbak, mint mások. Ez azt jelenti, hogy egyes kültéri burkolatok érzékenyebbek a karcolásokra, repedésekre és egyéb sérülésekre. Győződjön meg róla, hogy olyan kültéri lapokat vásárol, amely a telepítési helyén tartósan megállja a helyét.

Sötét színű kőburkolat
Sötét színű kőburkolat

Azt is át kell gondolnia, hol tervezi használni a csempét, nem mindegy hogy falra vagy a “földre” telepíti. Az ezekre a kérdésre adott válasz befolyásolhatja, hogy milyen típusú csempére van szüksége. Néhány kültéri csempe jobban működik a falakon (textúra, tartósság, kopásállóság, kinézet). Más kültéri csempe jobban működik, ha a talajra szereli őket. Győződjön meg róla, hogy a projektjéhez megfelelő típust választja.

Időjárási tényezők

Mindig olyan kültéri burkolólapot kell keresnie, amely képes megbirkózni az Ön sajátos időjárási követelményeivel (bár itt Magyarországon nincsenek szélsőséges időjárási kilengések). Az a csempe, amelyik bírja a hőséget, nem biztos, hogy jól bírja a havat vagy a jeget. Ha sok eső esik, a csempének extra tapadófelületre lehet szüksége.

Milyen fényviszonyok között lesz a burkolat ?

A sötét lapszínek hatására egy árnyékos terület nyirkosnak és komornak tűnhet. Hasonlóképpen, a világos burkolólapok egy napsütötte területet túl “fényesnek” láttathatnak. A legjobb vizuális hatás elérése érdekében mindig világos színű lapokat helyezzen el olyan helyeken, ahol nem esik be sok napfény. Ha viszont a burkolt terület sok közvetlen napfényt kap, akkor használjon helyette sötét színű lapokat.

Milyen a háza stílusa és külső színe ?

Ne válasszon olyan burkolatokat amely ütközik otthona többi részének dizájnjával. Például a rusztikus kültéri burkolólap furcsán és oda nem illően fog kinézni egy elegáns, modern otthonhoz. Keressen olyat, ami inkább kiegészíti a stílusát, mintsem “elvonja” azt.

Kerti terasz textúrázott kőlap burkolattal
Kerti terasz textúrázott kőlap burkolattal

Ha nem szeretné ha a kültéri csempe illeszkedne otthona színéhez, akkor gondoskodjon róla, hogy olyan színt válasszon amely illeszkedik a háza esztétikájához, tehát a színek összepasszoljanak, például narancssárga a ház külseje, és fekete a kinti burkolólap, ezek összeillenek.

Tehát ha ezeknek a kérdéseknek megvan a megválaszolásával, akkor már magabiztosabban, és a több információ birtokában biztos hogy a megfelelő burkolólapokat tudja kiválasztani amelyek illenek a kinti területekre, és megfelelő minőségükkel egy tartós felületet tudnak nyújtani.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....