Mi az a betontapéta ?

  • Olvasási idő:3perc

A betontapéta felhasználásának millió és egy módja van arra, hogy stílusos, ipari megjelenést hozzon létre, már nem kell komolyabb munkálatokat elvégezni annak érdekében hogy a falnak textúrált betonhatású kinézete legyen, elég csak a betontapétát felszerelni.

Mi az a texturált beton tapéta ?

A beton a kikeményedési fázisban textúrázható különböző módszerek és eszközök alkalmazásával. Ezt azonban nem kell Önnek elvégeznie, létezik texturált betontapéta, ami ugyanazt a hatást nyújtja. A texturált betontapétákból többféle megjelenésű, különböző dekorációs lehetőségeket és stílusokat kínáló lehetőség áll rendelkezésre.

Érdes hatású betontapéta
Érdes hatású betontapéta

A betontapéta stílusai és típusai

Különböző stílusok/designok közül választhat. Vannak olyan megjelenésűek mintha a beton meg lenne sérülve. A sérült beton stílusos megjelenést kínál, még ha a “tulajdonságáról” mást sejtenénk. A “sérült” betontapéta különböző típusai rusztikus bájt kölcsönöznek otthonának. Fontolja meg egy hangsúlyos fal létrehozását a segítségével, hogy ipari hatást érjen el.

Betontapétás fal
Betontapétás fal

 A “sima”szürke betontapéta hagyományos megjelenést kínál, de a repedezett hatást keltő betontapéta olyan “kőszerű hatást” kelt, amely egyszerre figyelemfelkeltő és egyedi. Mindkettő remekül mutat modern stílusú bútorokkal és minimalista dísztárgyakkal párosítva.

A fehér és fekete betontapéta egyaránt letisztult és elegáns megjelenésű. A fehér betontapéta választása nagyszerű az egyszerű és letisztult szobákban, amelyek egy csipetnyi “élességet” keresnek. Ezzel szemben a fekete betontapéta elegáns noir hatást sugároz, ha világos színű bútorokkal és minimalista dekorációval párosul. Akár a fekete, akár a fehér betontapétát választja, mindkettő szokatlan kinézetet ad a lakberendezés világában.

Kék árnyalatú betontapéta
Kék árnyalatú betontapéta

A betontapéta továbbá semleges árnyalatokban, fémes kivitelben, pettyezett kialakításban és 3D effektusokban kapható, ilyen módon a betontapéta korlátlan tervezési lehetőséget kínál. Ezek a texturált tapéták jól működnek gyárakban, üzletekben, kávézókban, hangsúlyfalakon, sőt egész szobákban is (ha elég gondosan van kiválasztva a stílusa, mert sok típusa inkább ipari környezetben, vagy a minimalista terekben mutat jól).

Amikor a tapétát felszerelik, érzékelhetőek a műbeton szemcsék, attól függően, hogy kő, sima, texturált vagy durva felületet választottak. A betontapéták különösen jól működnek a fémből készült egységekkel párosított konyhákban vagy a fémkeretes bútorokkal berendezett étkezőkben.

A polírozott betontapéta sima és csillogó felületű. A polírozott betontapéták többféle dizájnos kivitelben kaphatók. Ezek közé tartoznak a grafikus minták, amelyek elegáns monokróm palettát adnak a kívánt eredmény eléréséhez, és érdekes tónushatásokkal és lágy felületekkel elegáns hátteret teremtenek. A polírozott betontapéta alternatívájaként egy epoxi réteget használó vakolástechnika ugyanolyan polírozott betonfelületet eredményez (mint a polírozott betontapéta), amely bármely helyiségben tisztán és ízlésesen mutat. 

A rusztikus hatású betontapéta bármilyen szobát ipari hatásúvá tud változtatni. Bár a betontapéta kortárs és ipari design választás, sok formája tökéletes a városi apartmanok számára. Ideális tervezési választás az olyan egyedi és modern terek számára is, amelyek ugyan be vannak vakolva, de nincsenek lefefestve, vagy nincsenek befejezve.

Alternatívaként a beton vagy cement kinézetű betontapéta “falfestmények” (mintázatok) is egyre népszerűbbek, különösen a kereskedelmi irodákban és a kortárs otthonokban. Ez segít a dekoratőröknek mindenhol rusztikus és minimalista hatást elérni anélkül, hogy egy egész falat (vagy fogadófelületet) fel kellene újítaniuk.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....