Egyszerű fenntarthatósági lépések amit mi is megtehetünk

  • Olvasási idő:6perc

A globális felmelegedés olyan téma amely uralja a hírfolyamainkat, és a bolygóra gyakorolt káros hatások korlátozásának szükségessége az oka annak, hogy a környezetbarát alternatívák egyre népszerűbbé válnak. Szerencsére számos előnye van annak, ha otthonát környezettudatos “menedékké” alakítja át.

Ha tehetjük akkor éljünk fenntartható módon
Ha tehetjük akkor éljünk fenntartható módon

Kapcsolódó cikkek


A zöld otthon előnyei

Legelőször is a jobb egészségesebb környezet, különösen ha Ön olyan betegségekben szenved, mint az asztma, az ekcéma a fejfájás, amelyek a háztartási mérgekhez, a penészsprórákhoz és a túlzott nedvességhez (páratartalom) kapcsolódnak.

Javuló energiahatékonyság, amely egész évben melegen, nyáron pedig hűvösen tartja és szigeteli a házat, csökkentve az időjárás okozta rossz közérzetet (télen a páratartalom és penészedés, nyáron pedig a nagy meleg miatt kialakuló rossz közérzet miatt érezheti magát rosszabbul az ember).

Ezenfelül még az olcsóbb háztartási működési költségek az energiahatékony készülékek és a zöldebb szigetelési lehetőségek révén. Növekvő házérték, mivel a legtöbb vásárló szívesen fizet többet egy fenntartható otthonért, és a kisebb környezeti igénybevétel, amik a fenntartható és zöld lakás vagy ház mellett szólnak.

Mielőtt jobban megnéznénk, hogyan is néz ki a fenntartható otthoni élet, segít a fenntarthatóság mint fogalom meghatározása. A fenntarthatóság a hosszú élettartamról szól. Ennek következtében az erőforrások fenntartására törekszik, hogy elkerülje a világ ökológiai egyensúlyát megbontó természetes és fosszilis anyagok kimerülését.

A fenntartható “ethosz” a profitra, az emberekre és a bolygóra (más néven: a gazdaságra, a társadalomra és a környezetre) terjed ki. A fenntartható életmód megtestesítésével elfogadjuk, hogy a világnak véges erőforrásai vannak, amelyeket nem tudunk pótolni ha egyszer elfogynak.

Ahhoz, hogy az általunk ismert életünket folytatni tudjuk, változtatnunk kell a szokásainkon, és zöldebb, fenntarthatóbb alternatívákat kell találnunk. Röviden: tudatos fogyasztókká kell válnunk.

Fenntartható életmódot elősegítő ötletek

A fenntartható életmódra váltás egy felelősségteljes, de szükséges alternatíva, amivel mindenki jobban jár. Azok, akik ezt az életmódot választják, megpróbálják csökkenteni vagy korlátozni az őket körülvevő világra gyakorolt környezeti hatásokat. A környezeti fenntarthatóság magában foglalja a környezetbarát etikát, amelyet “földharmóniás életmódnak” vagy “nettó zéró életmódnak” is neveznek.

Védjük a környezetet és a természetet mert csak egy van belőle
Védjük a környezetet és a természetet mert csak egy van belőle

A gyakorlatban körülbelül így, vagy ehhez hasonlóan kéne “cselekedni”: a műanyaghasználat megszüntetése vagy korlátozása, az energiafogyasztás csökkentése, helyi termékek vásárlása, saját termesztésű élelmiszerek termesztése, az élelmiszer-hulladék csökkentése, kizárólag fenntartható anyagok használata, a pocsékba menő vízfogyasztás csökkentése, és kerékpárral közlekedni ahol lehetséges.

Nem minden fenntarthatóan élő ember teszi meg mindezeket a dolgokat. Nem tehetünk meg mindent, de valamit kiválasztani és jól csinálni jobb, mint semmit.

Egy-két zöldebb alternatíva választása már elegendő ahhoz, hogy változást lehessen elérni, csak minél többen lássák be ennek a szemléletmódnak az előnyeit és hatásait.

Mit tehetünk a lakásunkkal hogy fenntarthatóbbá váljon ?

Például szigetelje a tetőtereit, falait és a padlásteret fenntartható szigetelőanyaggal. A cellulóz körülbelül 85%-ban újrahasznosított újságpapírból áll, így ez a legjobb környezetbarát szigetelési alternatíva, míg a többi zöld lehetőség a pamut vagy a juhgyapjú. Fontolja meg ezen környezetbarát lehetőségek egyikének a választását, hogy megtakarítást érjen el az energiaszámlákon és környezettudatos maradjon.

Telepítsen padlófűtést

A levegőminőség szempontjából a padlófűtés tisztább és jobb megoldás, mint a radiátorok. Ez azért van, mert nem keringeti a nedvességet a légtérben, ezáltal csökkenti a nedvesség vagy a penész kialakulásának lehetőségét. Gondolkodjon el padlófűtés beszerelésén, hogy csökkentse a terhelést és javítsa egészségét.

Ablakok cseréje

A kettős vagy hármas üvegezésű ablakok egyszerű módja otthona szigetelésének, a zajszennyezés korlátozásának, a levegőminőség javításának és a hő megtartásának. Ez azonban egy kicsit drága lehet. Ha szűkösen rendelkezik pénzzel, olcsóbb alternatíva lehet a hőszigetelő szalag felszerelése az ablak réseihez, és hőszigetelő fólia felrakása az ablaküvegre, ami nem csak kinrtről hanem bentről is nehezebben engedi ki a meleget, mert nehezebben melegszik fel az ablaküveg, ami nagy felületen tudja kiengedni a szoba melegét (főleg ha csak egyszeres üvegezésű az ablak).

Ellenőrizze az energiahatékonysági besorolásokat a fogyasztókon

Minden olyan energiahatékony az otthonában, amennyire csak lehet ? Ide tartozhat, hogy milyen izzókat használ, milyen energiahatékonysági besorolással büszkélkedhetnek a készülékei, vannak-e napelemek, és hogy zöld energiaszolgáltatóval van-e kapcsolatban.

Ezek az apró változtatások nagy hatással lehetnek az energiafogyasztásra, ami manapság különösen jól jön.

Újrahasznosítás ahol csak lehet

Válasszon újrahasznosítható termékeket – legyen szó élelmiszerről, ruhákról bútorról, vagy bármit amit használ. Legyen figyelemmel ezekre a dolgokra, és szokja meg hogy újrahasznosítható termékeket vásárol. Ha kidobja a régi bútorokat, fontolja meg az újrahasznosításukat vagy a felújításukat.

Hasznosítsunk mi is újra, és lehetőleg újrahasznosított dolgokat is vásároljunk
Hasznosítsunk mi is újra, és lehetőleg újrahasznosított dolgokat is vásároljunk

Például a régi szekrények polcai remek tároló egységekké válhatnak a garázsban, míg egy elöregedett fiókos komód felújítása egy egyszerű festéssel vagy lakkozással több évvel meghosszabbíthatja annak élettartamát.

Válasszon nem mérgező, természetes alapú háztartási és tisztítószereket

A fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú a tudatos vásárlás. Ha azt szeretné, hogy a vegyszerei ne “mérgezzék” Önt vagy a környezetet, akkor már a kezdetektől fogva gondoskodjon a megfelelő környezetbarát anyagok vagy termékek kiválasztásáról. Ide tartoznak az olyan tisztítószerek, mint a mosogatógépbe való tabletták, mosógatószerek, arclemosók és samponok. Ellenőrizze az összetevőjüket, és kerülje a káros vagy durva vegyi anyagokat tartalmazó termékek használatát. A bőre és a környezet is hálás lesz érte.

Környezetbarát építőanyagok

Néhány környezetbarát építőanyag a fenntartható fejlődés érdekében: A bambusz, amely szerkezetileg szilárd és természetesen fenntartható fa, amely ráadásul még gyorsan is növekszik. Előregyártott beton, amely környezetbarátabb, mint a helyszínen kevert és öntött beton, újrahasznosított fa, birkagyapjú az ágyneműhöz vagy lakásszigeteléshez, újrahasznosított acél aminek az anyagát már nem a földből kell kibányászni, csak újra be kell olvasztani.

Megújuló természeti erőforrások használata

Használja és becsülje meg a természeti erőforrásokat. Annak ellenére, hogy viszonylag keveset érintkezünk velük, a nap és az eső a legjobb barátaink lehetnek. Mindkettő megújuló energiaforrás, és hihetetlenül hasznosak, amikor a fenntartható életmóddal kapcsolatos ház építéséről van szó. Hasznosítsa ezt a két természeti elemet úgy, hogy házát napelemekkel látja el, az esővizet pedig speciálisan erre a célra kialakított tartályokban gyűjti össze.

Ültessen méhbarát növényeket

A növényzet nem csak a mentális egészségének tesz jót, hanem a környezetnek, a helyi vadvilágnak és a fogyatkozó méhpopulációnknak is. Gondoljon arra, hogy kertje egy részét a méhek vagy más veszélyeztetett vadon élő állatok, vagy hasznos rovarok menedékévé alakítja. Még ha városban is él, egy vadvirágokkal teli ablakláda esélyt méheknek életteret találni. És ha tud, akasszon fel egy madáretetőt hogy a madarak se maradjanak ki a gondoskodásból.

Ha úgy gondolja, hogy a környezeti fenntarthatóság jól hangzik, és fenntartható életmódot szeretne folytatni, akkor ne habozzon, hanem már ma kezdje el egy kis lépéssel az ez irányba való törekvést.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik