Egy lakásfelújítás forgatókönyve

  • Olvasási idő:5perc

Életünk nagy részét az otthonunkban töltjük, az alvástól kezdve a szórakozásig, a pihenésig és az étkezésig, ezért nagyszerű döntés, ha otthonunk felújításába fektetünk be valamennyi összeget. Ráadásul, mivel oly sokan döntenek úgy mostanság, hogy otthonról dolgoznak, alapvető fontosságú egy olyan funkcionális otthon létrehozása, amely az Ön számára is jól “működik”.


Kapcsolódó cikkek


Mint minden más dolog az életben, minél több időt, energiát és pénzt fordít otthonának (fel)javítására, annál nagyobb lesz a komfortérzete. Ha jól csinálja, akkor az elvégzett változtatások növelik az ingatlan értékét, valamint felértékelődik az élettere. 

Kültéri felújítások

Amik szóba jöhetnek egy lakásfelújítás során, ami a külteret érinti: Az ereszcsatornák és lefolyók korszerűsítése. A tető felújítása, különösen, ha szivárgás van. A falak, ablakok és ajtók festése. Az ablakok cseréje dupla vagy háromrétegű üvegezéssel. A kert parkosítása, új feljáró készítése. Növények, virágok és bokrok telepítése, hogy életre keltse a kertet. Mellékház, nyári lak vagy fészer építése.

Belső felújítások

A ház elrendezésének a módosítása, például falak lebontása, nyitott terek kialakítása vagy a szoba méretének növelése. Új padlóburkolat festés, csempézés vagy tapétázás. Padlás, garázs vagy pince átalakítása. Új függönyök vagy redőnyök felszerelése. Bővítések, új tárolási lehetőségek beépítése, hogy rendben tartsa otthona belsejét. Új konnektorok és új világítás beépítése. Csövek vagy elektromos berendezések cseréje. Új kandalló beépítése vagy a régi korszerűsítése, és végül új bútorok beszerzése. Ezek a dolgok és munkák mind a lakásgenerál teendőkhöz tartoznak.

Miután eldöntötte, hogy mit szeretne felújítani vagy megjavíttatni, érdekelheti, hogy mi a legjobb módja a házfelújításnak. Ha felbérel egy projektmenedzsert, hogy felügyelje a házfelújítási folyamatot, akkor nem kell mindent magának megterveznie. Ha azonban azt tervezi, hogy maga végzi el a munkát (vagy a nagy részét), kövesse ezeket a teendőket.

Tervezés

A logisztika megtervezése mindig kulcsfontosságú szakasza minden felújításnak, a logisztika megtervezése a legjobb kiindulópont. Véglegesítenie kell a költségvetést, és ha szükséges, rajzokat kell készíttetnie, és be kell szereznie az építési engedélyt.

Előkészületek

A tervezés után következik az előkészítés. Gondoskodjon a megfelelő anyagok beszerzéséről, a szakemberek felbérléséről.

Építés

Valószínűleg a legizgalmasabb lépés az építkezés, ahol a házfelújítási folyamat elkezdődik. Az otthoni felújítás szintjétől függően ez magában foglalhatja otthona egy része lebontását, új szerkezetek építését és olyan elemek hozzáadását, mint az ablakok, falak és padlók.

Víz, gáz és villany

Ahhoz, hogy felújítása teljes mértékben működőképes legyen, szükség lehet ezeknek az alapvető közműveknek a felújítására vagy kibővítésére.

Befejező munkálatok

Végül, dönthet úgy, és nagyobb lakásgenerálnál szükséges is, hogy felújított otthonát új festéssel, tapétával, új padlóburkolattal, világítással és bútorokkal újradekorálja. Természetesen nem minden otthoni projekt követi az összes felsorolt lépést, de a fenti felújítási folyamat biztosíthatja, hogy ne hagyjon ki egyetlen fontos szakaszt sem.

Ha az otthoni átalakításokkal való teendők kezdenek nyomasztónak tűnni, jó ötlet lehet megtanulni azt, hogy hol kezdje a házfelújítást. Nagyobb projektek esetén mindenképpen bízzon meg egy projektmenedzsert, hogy a dolgok zökkenőmentesen menjenek.

Tippek a felújításhoz

Költségvetés készítése: A felújítás költségvetésének a kiszámítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a projekt felénél ne fogyjon el a pénz. Legyen reális, és rendelkezzen elegendő pénzügyi tartalékkal mielőtt elkezdődnének a munkálatok.

Szakértők bevonása: Hacsak nem érzi magát magabiztosnak abban, hogy saját maga vágjon bele a házfelújításba, fel kell vennie egy sor szakértőt. Érdemes megjegyezni, hogy az elektromossággal, vízzel és gázzal való munka nagyon veszélyes lehet, és bizonyos körülmények között a szerelésük illegális. Ezért ha nincs képesítése az ilyen jellegű munkákhoz, akkor mindenképp szakembert kell hogy hívjon.

Egy lakásfelújításnál sok mindent kell figyelembe venni, ezért egy profi projektmenedzserrel való beszélgetés segíthet levenni a stresszt a folyamatról. Ezután ellenőrizze, hogy szükség van-e építési engedélyre és egyéb jogi engedélyekre. Szükség lehet például műemléki engedélyre vagy valamilyen más “különleges” engedélyre. Ezeket mindig szerezze be a projekt megkezdése előtt.

Gondoskodjon az anyagok, a munkadíj, a biztosítás, a szerszámok és minden egyéb költség figyelembevételéről. Készítsen tervet arról, hogy pontosan mit szeretne felújítani. Lehet, hogy felmérést kell végeztetnie, vagy beszélnie kell egy építésszel, hogy eldönthesse, melyik a legjobb építési/felújítási módszer. Ne feledje azt se ellenőrizni, hogy van-e elég hely a nagyméretű járművek számára.

Tegye meg azt, hogy többféle árajánlatot is bekér, mielőtt eldönti, hogy kit alkalmazzon, és ne csak a legolcsóbb árajánlatot tartsa szem előtt. A tapasztaltabb szakemberek alkalmazása drágább lehet, de a munkájuk minősége bőven kárpótolja a többletköltséget.

Anyagok: Válassza ki az otthona számára legmegfelelőbb anyagokat. A költségvetésétől függően, ha egy kicsit többet fektet be a minőségi anyagokba, biztosíthatja, hogy a kész otthon évekig kitartson. Ha bizonytalan a legjobb anyagok kiválasztásában, fontolja meg, hogy felkérjen egy szakembert, aki javaslatot tud tenni ez ügyben.

Megjelenés: Tervezze, vagy terveztesse meg pontosan az otthona kinézetét, ahogy Ön elgondolta.  Hasznos lehet, ha fizet egy építésznek, hogy készítsen vázlatokat arról, hogyan fog kinézni a lakótér a felújítás után. Ez a bútorok, a padlóburkolat és a dekoráció kiválasztásakor is segít.

Milyen felújítások növelhetik a ház értékét ?

Az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek úgy döntenek, hogy felújítják otthonukat, az az értéknövelés az ingatlan eladásakor. Még ha nem is tervez költözést, de szeretné felfrissíteni otthonát, akkor is hasznos lehet tudni, hogy milyen felújítások növelhetik egy ház értékét.

Az alábbiakban felsoroltak mind nagyszerű választások: “újraszépítés”, régi vagy sérült berendezési tárgyak javítása, kertrendezés vagy tereprendezés, új konyha vagy fürdőszoba hozzáépítése a házhoz, az otthon energiahatékonyságának növelése, falak lebontása hogy a tér nyitottá és nagyobbá váljon, padlás vagy garázs átalakítása.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....