Csempe újrafényezése

 • Olvasási idő:5perc

A fürdőszobában vagy a konyhában lévő kopott vagy elavult csempére, amire már azt hisszük, hogy már csak a csere segíthet rajta, van még megoldás arra hogy visszanyerje a közel “új fényét”  Ha csempéje nem olyan csillogó, mint szeretné, de még mindig jó állapotban van, akkor lehet, hogy alkalmas a feljavításra, vagy jobban mondva az újrafényezésre.

A csempe újrafényezésének a folyamata nagyjából hasonló mint a falfestés, kivéve, hogy egy speciális típusú, kétkomponensű termékkel kell lekenni, amivel fényes és üvegszerű felületet tud képezni a régi csempe felületén, mintha az új lenne.

Mi az a csempe újrafényezés ?

Bár az üvegből származó reglaze szó az eredeti üvegszerű és fényes felület újbóli felvitelét jelenti (reglazálás) a csempére, viszont a beépített csempe esetében nem úgy történik a folyamat ahogy azt a gyárban végzik el az új csempe esetében.

A csempék újrafényezésével akár újszerű kinézetet is adhat a felületnek
A csempék újrafényezésével akár újszerű kinézetet is adhat a felületnek

A gyárban a csempe felületét színezékek és egy fritnek nevezett üvegtermék keverékével kezelik. A csempét sok órán át égetik kemencében, akár 1000-1200 Celsius-fok hőmérsékleten. Ezt ugyebár otthoni környezetben nem tudjuk megtenni a feltételek hiánya miatt, és mert a csempe a helyén van.

A már beépített csempe újrafényezése magában foglalja a csempe és a fuga lefedését egy kétkomponensű folyékony epoxi akrillal, amely szinte új, fényes felületet ad a csempének. Kifejezetten a csempékhez kifejlesztett, magasfényű felülete ellenáll a kopásnak, a karcolásnak és a penészedésnek.

Az ecsettel is felkenhető csempe “újrafényező” termék elég vastag és sűrű ahhoz, hogy a legtöbb karcot eltüntesse az újrafényezés során. Mégis óvatosan kell bánni az ecsettel vagy a festőhengerrel, mert a hanyag újrafényezési munka csíkokat hagyhat a csempén. Bár az új fényes felület nem olyan “erős”, mint az eredeti máz, azért meglehetősen ütésálló, és sokáig megőrzi a fényességét.

Előnyei az újrafényezésnek

 • A csempét nem kell eltávolítani.
 • Viszonylag olcsó eljárás.
 • Egyedül is elvégezhető.

Hátrányai

 • Az újrafényezés nem olyan kemény felületet ad, mint az eredeti máz.
 • Nehéz tökéletesen sima felületet elérni.

Mikor lehet újrafényezni a csempét ?

Fényezze újra a csempét, amíg a csempe még jó fizikai állapotban van. Ha a csempe már repedt, erősen kopott, vagy darabok hiányoznak belőlük, akkor a csempe általában már nem alkalmas az újrafényezésre. Ebben az esetben a csempét el kell távolítani és új csempeburkolatot kell telepíteni. Az újrafényezéshez a legmegfelelőbb hőmérséklet a 18-28 Celsius-fok, és a páratartalom nem haladhatja meg a 85 százalékot. A túlzott páratartalom nem teszi lehetővé, hogy az újrafényező termék megfelelően megszáradjon.

Tipp
Ha szakembert bíz meg a csempe újrafényezésével, az a legjobb módja a professzionális kivitelezés biztosításának.

Biztonsági megfontolások

A kenhető csempefényező termékeknek  a felvitelkor szemirritáló hatása van, ezért  viseljen latex vagy latexhez hasonló védőkesztyűt, és szem vagy arcvédőt. Mivel az ilyen termékek fejfájást, álmosságot és hányingert okozhatnak, ezért csak jól szellőző helyiségben dolgozzon vele.

Amire szüksége lesz, felszerelés, anyag és szerszámok

 • Ventilátor.
 • Arcmaszk.
 • Finom sörtéjű kefe.
 • Festőszalag.
 • Drótkefe.
 • Gitt-kés.
 • 400-as és 600-as szemcseméretű csiszolópapír.
 • Szivacsok.
 • Vízálló kesztyű.
 • Festőhenger készlet.

Anyagok

 • Kétkomponensű csempe újrafényező anyag.
 • Fehérítőszer.

Tennivalók a csempe újrafényezéséhez

Ha a csempe a fürdőszobában található, távolítson el minden akadályt, például zuhanyfüggönyöket, rögzített szappantartókat, kilincseket, fogantyúkat vagy törölközőtartókat. A konyhában lévő csempe esetén távolítsa el a konyhabútorokat, vegye le az ajtókat, távolítsa el a konnektorok és a villanykapcsolók előlapjait, és a mosogatót. Mindent, amit nem távolít el, ragasszon le festőszalaggal.

Csempe felcsiszolása

Használjon drótkefét vagy gittkést az esetleges odaszáradt szennyeződések eltávolításához. Ezután csiszolja meg enyhén a csempét először #400-as, majd #600-as csiszolópapírral. A cél a fényes felület lecsiszolása, hogy segítse az új máz megtapadását. A fugát ne csiszolja.

Tisztítsa meg a fugát és a csempét

Távolítsa el a szennyeződéseket (különösen a fugában) fehérítőszer és víz oldatával. Utána tisztítsa meg jól súrolószerrel, és alaposan öblítse le. Miután a csempe megszáradt, enyhén törölje át tiszta ronggyal.

Szellőztesse a helyiséget

A kétkomponensű csempe újrafényező termékek kis, zárt helyiségekben használva mérgezőek lehetnek a bennük lévő VOC-tartalom miatt. A munka során szellőztesse a helyiséget az összes ablak kinyitásával. Használjon ventilátort, úgy hogy az egyik nyitott ablakhoz teszi, hogy a levegőt a beltérből a szabadba áramoltassa. Ajánlott továbbá P100-as arcmaszkot viselni.

Keverje össze a újrafényezéshez a komponenseket

Egy tiszta edényben keverje össze a 1. részt (az alapanyagot) az 2. résszel (a gyanta-aktivátorral). Használjon festékkeverőt vagy fapálcát, és körülbelül egy percig keverje a terméket. Miután a két rész összekeveredett, körülbelül négy-hat óra munkaidő áll rendelkezésre (hőmérséklettől és a páratartalomtól függően, mert melegben és alacsony páratartalom mellett hamarabb szilárdul a keverék), mielőtt kezdene megkötni a keverék. Tervezze meg a projektet úgy, hogy két réteget tudjon felvinni a megadott időn belül.

Alkalmazás ecsettel

Ecsettel vigye fel a csempe széleire, ahová a hengerrel nem tudna elérni, utána kenje be az egész felületet ecsettel vagy hengerrel.

Felhordás hengerrel

Öntse a újrafényező kétkomponensű keveréket a festéktálcába. Görgesse ki az anyagot a csempére, ügyelve arra, hogy ne gyűljön össze a csempe fugáiban. A görgőnyomok elkerülése érdekében ne használjon túlságosan sok anyagot, csak annyit használjon, hogy a csempét befedje, de ne csepegjen le, és a görgőt ne nyomja erősen a csempékre. Fedje be az egész felületet, és a második réteg felhordása előtt hagyja egy órán át száradni az első réteget.

Szükség esetén egy harmadik réteget is felvihet, de várjon másnapig, hogy az első két réteg megfelelően megszilárduljon. Ha az újrafényezett felület megszilárdult akkor lényegében elkészült a munkával.

Mikor kell szakembert hívni ?

Ha nem biztos a tudásában, nincs elég ideje vagy nem akar vele foglalkozni akkor hívjon festő szakembert az újrafényezéshez. A legtöbb festő újra tudja fényezi vagy újra tudja lakkozni a fürdőkádakat, zuhanyzókat, és a csempéket is.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....