A fuga színének megváltoztatása

  • Olvasási idő:5perc

A fugázóhabarcs egy kemény, cementtartalmú anyag, amely kitölti a kerámia, vagy másmilyen anyagú burkolólapok közötti hézagokat. Régebben a fugák színe legtöbbször fehér volt, de a mai dekorációs stílusok gyakran igénylik a másmilyen színű fugát is, amely kiegészíti vagy kontrasztban áll a lerakott csempékkel.


Kapcsolódó cikkek


Ha az Ön csempefelülete fugáján penész, vagy valamilyen más okból elszíneződés jött létre – vagy ha egyszerűen csak új külsőt szeretne a csempefelületének -, akkor azt kétféleképpen változtathatja meg anélkül, hogy az egész csempefelületet leverné és utána új felületet telepítene.

Fugaszínező ecset
Fugaszínező ecset

A fugavonalakat speciális színezőanyaggal történő átszínezéssel lehet megváltoztatni, vagy a fugát teljesen ki kell vésni, és friss, a kívánt színű fugával lehet helyettesíteni. De most itt csak a fuga újraszínezésével fogunk foglalkozni.

Meglévő fuga átfestése

A csempefugák újrafestése szinte csak a hagyományos mázas kerámia vagy porcelánlapok esetében megfelelő módszer. Nagyon vigyázni kell a tömítetlen természetes kőburkolólapok esetében, mivel a színezőanyag szinte mindig elszínezi a burkolólapok széleit is.

A fugafestékek sokféle minőségben kaphatók, és előfordulhat, hogy többfélét is ki kell próbálnia, hogy megtalálja a legjobban beváltat. Egyesek például nem működnek túl jól az epoxi fugákon, míg mások csak a még nem tömített fugákhoz lehetnek a legalkalmasabbak, ezért a fugafesték vásárlásakor legyen tisztába a színezendő fuga tulajdonságaival, és ezért annak megfelelőt fuga színezőanyagot szerezzen be. Sok mai színezőanyag azonban színes pigmentek és tömítőanyagok keveréke, amelyeket úgy alkottak meg, hogy szinte bármilyen meglévő fugán jól működjenek.

Tipp
A meglévő fuga színének megváltoztatásakor általában akkor kapja a legjobb eredményt, ha sötétebb színre vált. A világosabb színre történő festést gyakran többszöri színezést igényel mire a várt eredményt eléri.

Egyes fugaszínezők egyszerű “tollak” formájában kaphatók, amelyek lehetővé teszik, hogy a fugavonalakat színezőanyaggal átfesse. Nem árt kipróbálni ezeket, de általában jobb eredményt érhetünk el a fugavonalakba ecsetelt színezőanyaggal. A felesleges színezőanyagot ezután egyszerűen letöröljük a csempéről.

Amire szüksége lesz felszerelés és szerszámok

  • Kis súrolókefe.
  • Szivacs.
  • Vödör.
  • Színező ecset (vagy fogkefe).

Anyagok

  • Fuga tisztítószer.
  • Fuga színezőanyag.
  • Festőszalag (opcionális).

Régebben elég nehéz volt megváltoztatni a már tömített fuga színét, de a mai színezőanyagok nagyon jó munkát végeznek a fugavonalak színének megváltoztatásában bármilyen típusú fugán, még akkor is, ha az már tömített. A kulcs az, hogy először egy jó kereskedelmi fugatisztítóval alaposan át kell “súrolni” a fugákat. A modern fugaszínezők általában színezőanyag és tömítőanyag keverékei, és a felhordás egyszerűen megoldható úgy, hogy a megtisztított fugavonalakra kell festeni az anyagot egy keményebb szőrű ecsettel.

Teendők a fuga festéséhez

Kereskedelmi forgalomban kapható fuga tisztítószerrel alaposan súrolja át a fugákat egy kicsi de erős súrolókefével. Súrolás után öblítse le és semlegesítse a tisztítószert tiszta vízzel, és szivaccsal törölje át a csempéket.

Tipp
A színezőanyag-termék gyártója általában egy speciális fugatisztítót is ajánl ehhez az előkészítő lépéshez. A legjobb, ha követi ezt az ajánlást, mivel a termékeket úgy tesztelték, hogy kompatibilisek legyenek egymással. A fugavonalak tisztításához használhat közönséges fehér ecetet is, amelyet víz és szódabikarbóna keverékéből készült pasztával való tisztításnak kell követnie.

Tesztelje a színezőanyagot

Keressen egy feltűnésmentes helyet a csempézett felületen a színezőanyag teszteléséhez. Vigye fel a színezőanyagot néhány centiméternyi fugára, majd hagyja megszáradni a gyártó utasításai szerint. Győződjön meg róla, hogy a színezőanyag rendesen megszáradt, és tesztelje úgy, hogy gyenge súrolás mellett is “megállja a helyét” anélkül, hogy leperegne. Ha nem teljesít jól, akkor érdemes más típusú színezőanyagot kipróbálni. 

Tisztítsa meg és öblítse le a csempét és a fugát

Egy szivacs és víz segítségével alaposan tisztítsa meg és öblítse le a csempét és a fugát. Ezután hagyja a csempét és a fugát egy éjszakán át száradni, mielőtt a színezéshez látna.

A csempefelületek lemaszkírozása (opcionális)

Ha kívánja, ragassza le a csempefelületeket festőszalaggal, úgy hogy csak a fugavonalakat hagyja szabadon. Ez egy opcionális lépés, de néhány szakértő ezt ajánlja. A ragasztószalaggal való lefedés a legjobb módja annak, hogy megakadályozza a fugafesték-szennyezést a nem tömített csempék felületén. A legjobb módszer, ha kis szakaszokban dolgozik, néhány négyzetméteren ragasztva csak le a csempét, mielőtt a következő szakaszra lépne.

Alkalmazza a színezőanyagot

Vigye fel fugaszínezőt egy vékony de erős ecsettel vagy a fugafestékkel töltött tollal, a gyártó utasításait követve. Dolgozza be a színezőanyagot erőteljesen a fuga felületére, igyekezve elkerülni azt, hogy színezőanyag kerüljön a csempe felületére. A fogkefe jó eszköz a színezőanyag felhordásához.

Ha mégis festékes lesz a csempe

Amíg a színező még nedves, törölje le a csempe felületére kerülő színezőanyagot száraz ronggyal. Egyes termékek akár két órával később is lesikálhatók a csempéről egy nejlonszivaccsal, feltéve, hogy a csempének mázas felülete van. A mázatlan csempénél jobban kell vigyázni, mert hamar beitatódnak a fugaszínezővel ha rájuk kerül, ezért azonnal törölje le róluk ha festékesek lesznek, de a legjobb az hogy festőszalagot használ a mázatlan csempék fugafestésénél a csempék lefedésére.

A fuga tömítése ha szükséges

Ezután hagyja a frissen színezett fugát teljesen megszáradni, a színezőanyag gyártójának utasításai szerint. Sok színezőanyagot már előre összekevertek tömítőanyaggal, így a felhordás után nincs szükség további tömítésre. Mások viszont csak tisztán színezékek, amelyeket száradás után tömítőanyaggal kell bevonni.

Ha szükséges, mert a gyártó utasítása azt írja elő, akkor a színezőanyag teljes száradása után ecsettel fel kell vinni tömítőanyagot a színezett fugára. A fugavonalak tömítése megakadályozza a jövőbeli elszíneződést. A tömítőanyag fényessé és kissé sötétebbé teszi a fugavonalakat, ez teljesen természetes és normális.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik