Lakás felújítása a fenntarthatóságot szem előtt tartva

  • Olvasási idő:5perc

Az otthoni felújítások mindig stresszesek lehetnek, de ha az otthonát környezetbarát módon szeretné felújítani akkor az okozhat még plusz némi fejfájást, ha nem tudja hogy hol is kezdje a projektet. A jó hír viszont az, hogy soha nem volt még ennyire egyszerű a fenntarthatóság bevezetése az otthon felújítási munkálataiba, akár kicsiben gondolkodik akár nagyban.


Kapcsolódó cikkek


A fenntarthatóságot, az újrafelhasználást és az újrahasznosítást vegyük figyelembe a lakásfelújításnál is
A fenntarthatóságot, az újrafelhasználást és az újrahasznosítást vegyük figyelembe a lakásfelújításnál is

Ha a fenntarthatóságot szem előtt tartja a festéktől kezdve a padlóburkolaton, a világításon, a készülékeken, a bútorokon, a textíliákon és a dekoráción át vonatkozó döntések meghozatalakor, azzal segít zöldebb és fenntarthatóbb otthont teremteni családja számára, miközben segít a bolygónak is. Ezért nézzünk meg néhány tippet, amelyek segítenek Önnek abban, hogy otthonát a fenntarthatóság szem előtt tartásával újítsa fel.

Béreljen fel akkreditált szakembert a felújításhoz

Amikor lakásfelújításról van szó, a legtöbb ember az esztétikai döntésekre összpontosít, miközben szakembereket bíz meg a dekoráció megtervezésekor vagy az elrendezésével. Miért ne bízna meg szakembereket azzal kapcsolatban hogy otthona fenntarthatóan legyen felújítva ?

Ha szükséges bízzunk meg egy LEED-szakembert a fenntartható felújítással kapcsolatos kérdések megválaszolásához
Ha szükséges bízzunk meg egy LEED-szakembert a fenntartható felújítással kapcsolatos kérdések megválaszolásához

Alkalmazzon LEED-akkreditált szakembereket az átalakítási vagy dekorációs projektjéhez. A LEED a Leadership in Energy and Environmental Design (angolról fordítva: Vezetés az energia és környezettervezésben) rövidítése, amely az építés és az épületek fenntarthatóságát tartja szem előtt. Az építészek, belsőépítészek és fővállalkozók mind akkreditáltathatják magukat ezen a programon keresztül (Magyarországon is), így biztosítva, hogy a csapat tagjai a fenntartható építési gyakorlatokra összpontosítanak.

Tehát keressen LEED-minősítéssel bíró szakembert, hogy biztos legyen afelől hogy a fenntarthatóság a legfontosabb tényező lesz a lakása felújítása során, és még azon is túl.

Energiatakarékosabb készülékek telepítése

Például a fürdőszobában fontolja meg a vízfelhasználást csökkentő, “alacsony vízigényű” csaptelepek és gazdaságos vízöblítésű WC-k beszerelését. Ahol csak lehet, válasszon olyan nagyobb háztartási gépeket, például mosógépeket, amelyek a lehető legmagasabb energiahatékonysági besorolásúak, és telepítsen a legtöbb helyre LED-es világítást, amellyel energiát takarít meg, és ezáltal kevesebb költséggel is jár.

Használjunk LED-et a világításhoz
Használjunk LED-et a világításhoz

A konyhában cserélje le a gáztűzhelyet elektromos indukciós modellre ha teheti. Míg egykor a fosszilis gázzal való sütést-főzést tartották a legjobb módszernek az ételek elkészítésére, azonban az indukciós tűzhelyeket ma már jobbnak tartják, többek között a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére irányuló stratégiára való válasz gyanánt.

Emellett a hőszivattyúk használatával sokkal hatékonyabban, kevesebb energiával lehet hűteni otthonát vagy melegíteni a vizet, mintha gázzal vagy árammal tenné ezt. Ha viszont azzal a lehetőséggel élhetünk, hogy egy fosszilis tüzelőanyaggal működő terméket lecserélhetünk egy olyanra, amelyik elektromos áramra támaszkodik, inkább azt fogadjuk el. A fosszilis tüzelőanyagok kivonása a lakás energiafelhasználásából fontos lépés a nulla szén-dioxid (Co2) kibocsátású épületek felé.

Használjon természetes bevonatokat és anyagokat

Az építéshez, felújításhoz, belsőépítészethez és dekorációhoz használt anyagok kiválasztásakor részesítse előnyben az olyan természetes módon regenerálódó anyagokat, mint a bambusz vagy a parafa, kender, a szalma és a fa, amelyek hozzájárulnak a jobb beltéri levegőminőséghez is, és kiküszöbölhetik a szintetikus termékekben jelenlévő mérgező vegyi anyagok káros hatásait.

Bambuszból készült falburkolat a helyiségben
Bambuszból készült falburkolat a helyiségben

A festéshez válasszon alacsony VOC-(illékony szerves vegyület) értékű vagy VOC-mentes festéket, vagy fontolja meg a természetes agyaggipsz falfestékét, amely ásványi anyagokkal és természetes pigmentekkel kevert agyagból van, hogy fenntartható festékanyaggal legyen a ház, vagy az egyes helyiségek kifestve

Amikor olyan textíliákról van szó, mint a függönyök, kárpitok vagy ágy és asztalterítők, részesítse előnyben a természetes anyagokat, amelyek kenderből, a világ egyik legfenntarthatóbb növényéből készülnek, vagy a lenrostból készült, másik újrahasznosítható alapanyagból lévőket is számba veheti.

A kalandvágyóbbak számára pedig a tervezők új generációja készít lakberendezési termékeket innovatív környezetbarát anyagok felhasználásával, például olyan lámpákat, amelyeket megrendelésre termesztenek a micéliumból, ami a gombák (gombák ipari felhasználása) megújuló gyökérrostja. Bár ez még ez újdonságnak számít, és nem sok lakberendező foglalkozik vele Magyarországon, de a külföldi lakberendezéssel foglalkozó webáruházakat böngészve találhatunk rá példát.

Ha lehet akkor inkább újrahasznosítsunk

Sokan tisztában vannak azzal a ténnyel hogy amit lehet, csökkentsük, újrafelhasználjuk és újrahasznosítsuk. Ez a szemlélet egyre inkább elterjedt a vintage és a használt termékek vásárlását előnyben részesíteni kívánó divattól kezdve a háztartási cikkekig mindenben. Legyen tekintettel erre a környezetbarát filozófiára, amikor a felújítás és a dekoráció körüli döntéseket hozza meg.

Ha Ön a ház vagy a lakásgenerált végző lakástulajdonos, először járja végig a tér minden egyes centiméterét, szem előtt tartva, hogy mit lehet megmenteni, megőrizni és helyreállítani, ahelyett, hogy teljes gőzzel belevágna egy teljes felújításba. A régi keményfa padlót inkább fényezze újra, mint hogy kicserélje, vagy ha túlságosan megkopott, akkor fontolja meg egy világos színre való átfestését, hogy skandináv ihletésű megjelenést kölcsönözzön neki. Ha vállalkozóval dolgoztat, lehetőleg olyan szakembert keressen, aki osztja a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletet.

Amit lehet azt újítsuk fel
Amit lehet azt újítsuk fel

Ha Ön végzi a felújítási munkálatokat, akkor állítsa magát kihívás elé, hogy minél több dolgot tudjon újrahasznosítani, mielőtt elkötelezné magát a vásárlás mellett, ami persze pénztárcabarát megoldásnak is minősül.

Ha dekorációról van szó, mielőtt bármi újat vásárolna, nézze meg hogy mi van már meg az otthonában, amit esetleg újrafelhasználhat. Például fűrészelje le a lábait egy régi stílusú fa étkezőasztalnak, fesse át, és máris kész a rusztikus dohányzóasztal. Ilyen és ehhez hasonló ötletekkel saját bútorokat tud “gyártani” ami természetesen olcsóbb és büszkeséggel töltheti el hogy azt Ön készítette.

Kinn is benn is természet

Ami jó a bolygónak, az jó az embereknek is. A szobanövények vagy élő falak segítségével “kapcsolatot teremthetünk” a belső terek és a természet között. Lehetőség szerint otthonunknak támogatnia kell a biofíliát, vagyis a természet utáni vágyakozásra való emberi hajlam elősegítését, ami a hangulatunkra és az egészségünkre is pozitív hatással van.

Természetes környezet kialakítása a szobában
Természetes környezet kialakítása a szobában

A biofilikus tervezés, amely az épített környezetben összekapcsolja az embereket a természettel, lehet olyan egyszerű, mint a szobanövények telepítése vagy egy élő fal “növesztése”. A mai tudomány már feltárta hogy az emberek egészségesebbek, produktívabbak és boldogabbak, ha fákat vagy növényeket látnak az ablakból, vagy ha otthonukban a természettel való kapcsolatot testközelből érzik.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....