Lakásgenerállal kapcsolatos tippek és tanácsok

  • Olvasási idő:5perc

Fel szeretné újítani a házát, de nem tudja hogy hol kezdje, nos, ezzel a problémával nincs egyedül. Sok lakástulajdonos úgy vág bele a felújítási folyamatba, hogy fogalma sincs mire számíthat a kiadások terén, mire végére ér a felújítási munkáknak. Csak azután bánják meg, hogy nem volt tervük, miután átélik a felújítással járó gondokat, miután azok a felszínre kerültek.


Kapcsolódó cikkek


Felkészülés nélkül a lakásfelújítási folyamat tele lehet csalódásokkal és plusz kiadásokkal, mert egy új ház építésével ellentétben nem üres lappal indul, hanem már egy meglévő szerkezet adja meg a “határokat”. Előfordulhatnak előre nem látható kiadások és problémák, amelyek bonyolulttá teszik a folyamatot. Mielőtt tehát belevágna a felújítás kanyargós útjába, íme pár olyan dolog, amit tudnia kell mielőtt belevág az átalakításba.

Töltsön időt a felújítandó térben

Bármennyire is nyilvánvalónak tűnik, fontos, hogy addig várjon bizonyos döntésekkel, például a festékszínekkel, a szőnyeggel és az új lámpatestek felszerelésével, amíg nem tölt valamennyi időt a felújítandó térben. Ha például le akarja cserélni az elavult szőnyeget, a választási lehetőségek számtalan lehetősége sokak számára okozhatnak fejfájást. Sűrű vagy laza szálú szőnyeg legyen ? Csíkos vagy minta nélküli ? Milyen árnyalata legyen a bejárati ajtó előtti szőnyegnek ?

Az anyagok és színek kiválasztását illetően legyen nagyon körültekintő
Az anyagok és színek kiválasztását illetően legyen nagyon körültekintő

A válaszok a felújítás egyéb szempontjaitól, például a falak színeinek a kiválasztásától is függnek. A felújítás megkezdése előtt a kiválasztott festékpalettákat a falakon kéne látni ahhoz hogy reális képet kapjon a kinézetükről. A frissen festett falak és az új szőnyeg felfedheti, hogy egyes lámpatestek, vagy bármilyen más bútorok vagy elemek, egyszerűen nem úgy illenek bele a térbe, ahogyan azt Ön gondolta még a lakásgenerál előtt.

Ha előzetesen egy kicsit több időt szán arra, hogy átgondolja, hogyan működik minden együtt az átalakítandó helyiségben, akkor számos olyan problémának az elejét veheti, ami csak akkor tűnik fel amikor már minden készen van.

Legyen reális a felújítási időket illetően

A felújítás a vártnál tovább fog tartani, ezért készüljön fel arra hogy nem a tervek szerint fognak haladni a dolgok. Például azt gondolhatja, hogy egy pezsgőfürdő beszerelése, vagy egy elavult mosdó cseréje a fürdőszobában gyorsan fog menni. A régi berendezési tárgyak eltávolítása csupán néhány órát vehet igénybe, de egy tetszetős új kád és egy megfelelő mosdó megtalálása több hetet is igénybe vehet. További egy hétbe telhet, mire leszállítják őket.

A legtöbbször semmi sem fog simán menni egy lakásgenerál alatt, ezért készüljön fel a problémákra
A legtöbbször semmi sem fog simán menni egy lakásgenerál alatt, ezért készüljön fel a problémákra

Az elvárás, hogy egy héten belül használhassa az új fürdőszobát, több hetes várakozássá nyúlhat. Legyen reális a felújítási folyamatot és az ütemtervet illetően, és válassza ki előre az új darabokat, mielőtt még a meglévőket eltávolítanák.

Számítson a váratlan eseményekre

Minden otthon rejteget váratlan, nem kívánatos “titkokat”, a falakban, a padló alatt vagy máshol. Egy felújítás ezeket felszínre hozhatja. Például amikor a kivitelezője a várva várt új parketta mérése közben közli Önnel, hogy a padló egyenetlen, mert az aljzat megsüllyedt. Most már azzal is kell foglalkoznia, és meg kell javíttatnia a padlót, mielőtt az új burkolat rákerülne.

Ez csak egy példa arra, hogy számolnia kell a váratlan eseményekkel, ezért jó ha tágabb határokkal tervez a felújítás ütemtervébe, és pénzt tartalékol a előre nem látható felújítási munkákhoz, hogy az ilyen és hasonló “meglepetéseket” kezelni tudja.

Interjú több építkezési vállalkozóval

Érdemes több vállalkozót is meginterjúvolni és összehasonlítani az ajánlatokat. Több vállalkozó megkérdezése nélkül fennáll annak a veszélye, hogy túl sokat fizet, és nem azt kapja, amit szeretne. Ezért érdemes alaposan végezni a kutatást, és több szakemberrel is beszélni, mielőtt végleges döntést hoz.

Először a konyhát újítassa fel

A lakástulajdonosok gyakran szeretnék tudni, hogy milyen sorrendben kellene felújítaniuk a házat. A legjobb a konyhával kezdeni, mert ezek az átalakítások jelentős értéket adnak otthonának. Az ingatlanügynökök becslése szerint a lakástulajdonosok a teljes konyhafelújítás költségeinek 59%-át nyerhetik vissza, ha a felújítás az eladás érdekében történik.

Általában a konyha felújítása jár a legtöbb gonddal, ezért legyen rajta túl minél előbb
Általában a konyha felújítása jár a legtöbb gonddal, ezért legyen rajta túl minél előbb

Ráadásul, ha elavult konyhája van, az elhasználódott tér korszerűsítése lehetővé teszi hogy jobban élvezze a benne töltött időt, amíg otthon van, ami persze természetes. Gyakorlatilag a konyha átalakítását érdemes először elvégezni, mert ez a munka fogja a legtöbb port és törmeléket termelni, amit nem szeretne ha az újonnan festett falakra vagy a felújított felületekre kerülne. 

Mindig jó ötlet a bontással járó szennyeződést és port elszigetelni az ajtók vagy átjárók fóliával való lefedésével.

Mivel egy nagyobb konyha átalakítása általában több hetet is igénybe vehet, érdemes ilyen esetben egy ideiglenes “pótkonyhát” kialakítani az étkezőben, a szobában vagy a ház egy másik helyiségében palackos gáztűzhely segítségével.

Legyen konkrét a tervezési ötletekről ha lakberendezőt kér fel

Mielőtt találkozna egy belsőépítészettel, szűkítse le a tervezési preferenciáit. Szerezzen inspirációt lakberendezési magazinok vagy lakberendezési weboldalak böngészéséből. A tervezési irányvonal meghatározása segít elkerülni, hogy a tervező a személyes elképzeléseihez igazodjon, amelyek eltérhetnek a felújítással kapcsolatos elképzeléseitől.

Ha lakberendezőt kér fel akkor legyenek pontos elképzelései a költségeket és a stílusokat illetően
Ha lakberendezőt kér fel akkor legyenek pontos elképzelései a költségeket és a stílusokat illetően

Emellett tartsa szigorúan a tervezőt a költségvetéséhez, ezért ne engedje hogy rábeszélje drága anyagok vásárlására, amit esetleg nem is szeretne az otthonában látni. Ha megpróbál egy adott időkereten belül maradni, az is segít a költségeit alacsonyabban tartani.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....