A fuksziák termesztése és gondozása beltérben

  • Olvasási idő:6perc

A fuksziák (Fuchsia) a mérsékelt égövi régiókban a függőkosarak gyakori vendége. Színes, csüngő és csőszerű virágaik tavasztól őszig nyílnak, méheket és más beporzókat vonzva a kertbe. Ezeket a fagyérzékeny évelő növényeket hidegebb régiókban gyakran egynyári növényként termesztik, vagy beltéren teleltetik.

Fukszia virágai
Fukszia virágai

Mivel a fuksziáknak meglehetősen különleges igényeik vannak a fény, az öntözés és a magas páratartalom tekintetében, nem feltétlenül a legjobb szobanövény-választás. Bizonyos beltéri helyiségekben (például a párás fürdőszobákban) azonban még mindig csodálatos látványt nyújthatnak, ha ott megvannak a neki megfelelő körülmények.

Most vizsgáljuk meg, hogy megfelelő termesztési körülményeket tud-e biztosítani ahhoz, hogy az egzotikus megjelenésű fuksziák a belterében is virágozhassanak.

Lehet bent fuksziát termeszteni ?

A fuksziák arról híresek, hogy meglehetősen kényesek. De ha megfelelő körülmények között vannak, akkor még a kezdő kertészek számára is alkalmasak, akár beltéri termesztés esetén is.

A központi fűtés és a légkondicionáló rendszerek által keltett száraz levegő azonban nem barátja ennek a nedvességet kedvelő növénynek, mert megakadályozhatja a virágzást, és a bimbók, amelyek mégis kifejlődnek, gyorsan elhervadnak és lehullanak. Biztosítania kell, hogy olyan helyen legyenek, ahol elegendő fénymennyiséget kapjanak, de az közvetett legyen, és védve legyenek a huzattól, és emellett a megfelelő páratartalom is elengedhetetlen a sikerhez.

Alice Hoffman fukszia még nem nyílt virágokkal
Alice Hoffman fukszia még nem nyílt virágokkal

Egyes fuksziafajták, mint például a szívós ‘Alice Hoffman’, jobban bírják a száraz levegőt, és jobban alkalmasak a beltéri termesztésre.

Hogyan termesszünk fuksziát beltérben ?

A fukszia a fény, az öntözés, a hőmérséklet és a páratartalom helyes megválasztásával egészséges környezetet lehet teremteni nekik, amelyek szépségükkel lenyűgözik az Önhöz látogatókat.

Napfény

Kerülje, hogy a fuksziát otthona “legnaposabb” ablakai elé állítsa. A túl sok közvetlen nap túlságosan “hosszúkás” növekedést eredményezhet, megégetheti a növény lombozatát, a virágok pedig elhervadnak és lehullanak.

Bár a szabadban jól érzik magukat árnyékos helyen, a beltérben valószínűleg nem fognak virágot hozni teljes árnyékban. A legjobb egy olyan helyiség, ahol a nap nagy részében közvetett napfény éri őket. Tegye őket a keleti vagy nyugati fekvésű ablakokba.

Hőmérséklet és páratartalom

A fukszia beltéri termesztésének egyik legnagyobb kihívása a megfelelő klíma biztosítása. Enyhe, párás hőmérsékleten érzik jól magukat. Ha otthonában túl meleg van, akkor gyengén fog növekedni. A túl száraz levegőjű otthonokban a levél és bimbóhullás, valamint az esetleges elhalás valószínűleg bekövetkezik. Bár a gyakori párologtatás vagy a növény alá helyezett kavicsos víztartó tálcák használata segíthet a száraz környezetben jelentkező problémák leküzdésében, ezek nem jelentenek bolondbiztos megoldást.

Fukszia cserépben
Fukszia cserépben

Általában a fuksziák akkor érzik magukat a legjobban, ha a nappali hőmérséklet 18-22 Celsius-fok között van, az éjszakai hőmérséklet pedig körülbelül 4-5 Celsius-fokkal alacsonyabb. A nagyon meleg hónapokban szükség lehet arra, hogy a fuksziát egy hűvösebb, de világos helyiségbe helyezze át, mert a 24-26 Celsius-fok feletti hőmérséklet megállítja a virágzását.

Ezek a növények sem kedvelik a nagy hőmérséklet-ingadozásokat. Télen, ha otthonában a fűtés kikapcsolásakor jelentősen csökken az éjszakai hőmérséklet, jobb lehet, ha például fagymentes garázsban tartja őket (hogy ne legyen nagy hőingadozás a nappali fűtés, és az éjszakai alacsonyabb hőmérséklet miatt). Ilyenkor nyugalmi állapotba kerülnek, és ebben az időszakban nem lesz szükségük öntözésre és tápoldatozásra.

Öntözés

A fukszia beltéri termesztésének sikeréhez kulcsfontosságú, hogy az ültetőközeg állandóan nedves maradjon. Általánosságban elmondható, hogy minél több hőnek és fénynek van kitéve a fukszia, annál óvatosabban kell öntöznie. Ha a gyökerek teljesen kiszáradnak, az gyorsan a növény elszáradásához és esetleges elhalásához vezet. A túl nedves körülmények azonban gyökérrothadáshoz vezethetnek, ezért vigyázzon, hogy ne öntözze túl.

A beltéri cserepes fukszia öntözési ütemterve még szigorúbb, mint a szabadban, a földben nevelteké. Tavasszal és nyáron a napi egyszeri öntözéstől kezdve akár hetente többször is meg kell öntözni a növényeket. A virágzási szezon után ősszel fokozatosan csökkentheti az öntözési ütemtervet. A hűvös helyiségben tartott, nyugalmi állapotban lévő fuksziát télen nem feltétlenül kell öntöznie, de ha a talaj nagyon száraz, akkor egy kis langyos vízzel való öntözés, hogy a talaj kissé nedves maradjon, előnyös.

Szellőzés

Bár a fuksziák nem szeretik a huzatos helyeket, ha otthonában rossz a szellőzés, az növeli az olyan kártevőkkel kapcsolatos problémák esélyét, mint a levéltetvek, a fehérlegyek vagy a lisztbogarak. A jól szellőző, de nem huzatos hely a legjobb.

Műtrágya

A fuksziák rendszeres tápoldatozással érzik magukat a legjobban, különösen azok amelyeket rendszeresen öntöznek. Ha tavasszal és a virágzási szezonban kéthetente gyenge folyékony műtrágyát alkalmazunk, az segít a bőséges és egészséges virágok előállításában. Ha természetes műtrágyát keres, a halemulzió jól működik. Egy másik, kevésbé gondozástigénylő lehetőség a szabályozott hatóanyag-leadású granulátum.

Metszés és karbantartás

A fukszia késő téli vagy kora tavaszi metszése segít a bőséges virágzás elősegítésében, mivel a virágok csak az új hajtásokon nőnek. A régi virágokat is érdemes eltávolítani, mivel ez ösztönzi az új virágok kibontakozását. A szezon elején, a virágzás kezdete előtt végzett ágcsúcs lecsípése szintén elősegíti az erőteljes elágazást, és segít megőrizni a kerek és kompakt bokorformát. A növény forgatása segíti az egyenletes növekedést is.

Cserépméret

Az, hogy milyen méretű edényben nő a fukszia, a fajtától függ. Általában egy 4-6 literes cserép jó választás lehet, mivel ezek a gyorsan növő növények nem szeretik, ha nagy gyökeret eresztenek. Mivel a fuksziák nem viselik jól ha túlságosan nedvesek a gyökerei, győződjön meg arról hogy a cserépben vannak vízelvezető lyukak.

Fukszia beltérben
Fukszia beltérben

Bár a fuksziának kell, hogy legyen hely a növekedéshez, a kis növényhez választott hatalmas cserép is problémás lehet, mivel a gyökérrothadás megindulhat, ha a növény nem tudja megfelelően felszívni az összes vizet, amit a cserép tartalmaz.

Virágföld és vízelvezetés

Porózus, kiváló minőségű, jó tápanyagellátottságú, jó vízelvezetéssel rendelkező virágföldre van szükségük. Megpróbálkozhat homok és vályog egyenletesen bekevert keverékével. A rossz vízelvezetés a növények gyors elpusztulását eredményezi. A hozzáadott műtrágyát tartalmazó virágkeverék extra bónuszt jelent ezeknek a nagy tápanyagigényű növényeknek.

Fukszia átültetése

A beltéri fuksziát évente átültetni jó ötlet, hogy mindig elég termékeny maradjon a tápanyagban gazdag közeg. Nem szeretik a gyökeresedést sem, ezért ne töltse túl a cserepet földdel, mivel a pereménél bőséges helynek kell lennie az öntözéshez.

A fukszia kiültetése a szabadba

Ahol enyhe, csapadékos nyár van, a fukszia értékelni fogja a páratartalmat és a jó szellőzést, ha a szabadban helyezi el, ami áprilisban már megtörténhet. Csak arra ügyeljen, hogy ne legyen egész nap teljes, közvetlen napsütésben.

Mikor kell behozni a fuksziát a házba ?

A fuksziát még a fagyok megérkezése előtt (általában november elején) vigye vissza a lakásba. Ha nyugalmi állapotba akarja helyezni, permetezze be óvatosan vízzel a növényt, hogy eltávolítsa a kártevőket, helyezze hűvös, árnyékos helyre, ahol a hőmérséklet nem ingadozik, és 10-12 Celsius-fok körül van, és ritkán azért öntözze, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....