Vízalatti építési módszerek

  • Olvasási idő:7perc

Magyarországon elég nehéz lehet elképzelni a víz alatti építkezések jövőjét, de számos országban, főleg amelyeknek vannak tengerpartjai, megfontolás tárgyává tették hogy a víz alatt építenek ki lakótereket és lakóközösségeket. A Föld népességének folyamatos növekedésével az épületek egyre magasabbra és magasabbra nőnek. A sűrűn lakott városok tele vannak darukkal, amelyek új, lenyűgöző felhőkarcolókat építenek, de mi lenne akkor, ha a városépítések jövője nem az ég felé tartana, hanem az óceán mélye felé ?

A víz alatt már számos épület található, és még többnek az építése várható
A víz alatt már számos épület található, és még többnek az építése várható

Az emberek már évek óta kutatják a víz alatti építkezést, és már léteznek építési technikák a víz alatti szerkezetek és víz alatti épületek létrehozására. Bár jelenleg csak olyan városok vannak a víz alatt, amelyeket az idők során elsüllyesztettek, a jövő víz alatti városainak terveit már most is fontolgatják.

Ezek a tervek nem is tűnnek olyan erőltetettnek, mint amilyennek hangzanak, és néhány víz alatti étterem és üdülőhely már létezik szerte a világon. Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk ezeket a lenyűgöző teljesítményeket, hasznos többet megtudni azokról az építési technikákról, amelyek lehetővé teszik a víz alatti építkezést.

A víz alatti építkezés kihívásai

A szárazföldön is nehéz építeni, de a víz alatti építkezés még különlegesebb kihívásokat jelent. E kihívások közé tartozik többek között:

A megfelelő anyagok megtalálása: A szárazföldön gyakran használt anyagok közül sok – például a fa – egyszerűen nem alkalmas hosszú távú víz alatti használatra.

A víznyomás kezelése: Mind az építés során, mind pedig a szerkezet élettartama alatt a víznyomás hatása kulcsfontosságú szerepet játszik.

A korrózió kezelése: A tenger alatti, tengerparti környezetben megvalósuló projekteknek figyelembe kell venniük a sós víz korróziós hatásait.

A víz alatti építkezések azonban nem most kezdődtek, mert néhány ősi civilizáció kitalálta már, hogyan lehet ezeket az akadályokat megfelelő anyagok és egyszerű víz alatti építési módszerek felhasználásával leküzdeni, például a folyókon átívelő hidak tartóoszlopainak építéséhez.

A vízben történő építkezés során olyan anyagokat kell használni, amelyek ellenállnak a különböző hatásoknak, beleértve a víznyomást, a korróziót és az eróziót.

A víz alatti építéshez leggyakrabban használt anyagok

Beton: A víz alatt használt beton egy speciális fajtája a vízáramlatok ellenére gyorsan szilárdul, és jól bírja a sós vizet.

Acél: A jellemzően betonnal burkolt acél erős szerkezetet képez a víz alatti épületek számára.

Akrilüveg: A napfénynek ellenálló, tartós és meglehetősen merev akril műanyagok jól alkalmazhatók a víz alatti építkezésekhez. Mivel átlátszó, az akrilüveget víz alatti ablakokhoz használják.

Ezekkel az anyagokkal a speciális építésekre vállalkozó építőipari cégek készen állnak arra, hogy különféle építési módszereket alkalmazzanak, amelyek lehetővé teszik lenyűgöző víz alatti szerkezetek létrehozását.

A víz alatti építés módszerei

Az évek során több olyan fontos technika alakult ki, amelyek lehetővé teszik az építőipari vállalatok és az építőmunkások számára, hogy kisebb és nagyobb vízfelületeken is építkezzenek.

Vízalatti szálloda étterme
Vízalatti szálloda étterme

A legfontosabb víz alatti építési módszerek közé tartoznak

  • Keszonok és kazettásgátak használata.
  • Fúrt cölöpök.
  • Helyszínen kívüli építés, utána a helyszínre úsztatás és süllyesztés.

Érdekes módon mindezen “víz alatti építési” módszerek mögöttes célja ugyanaz: a víz alatti építkezés elkerülése. Ehelyett a vizet különböző módon elterelik vagy “kiiktatják” az építkezés során – ez azért lényeges megközelítés, mert a vízben szinte lehetetlen ténylegesen építeni. A “víz alatti építkezés” tehát inkább arról szól, hogy kreatív módokat találjunk a víz “elkerülésére”, de olyan szerkezeteket hozzunk létre, amelyek az építkezés befejezése után ellenálljanak a víznek.

Keszon

A keszonok olyan vízzáró szerkezetek, amelyek a vízbe süllyeszthetők, miközben belül megmarad a száraz környezet. Egy felülről nyitott és száraz keszon belsejében a munkások addig áshatnak, hogy elérjék a szilárd felületet, amelyen a tényleges építőelem fog nyugodni. Végül a keszonok teste egy szerkezet, gyakran egy híd vagy egy gát alapjának részévé válnak.

Keszon
Keszon

Bár a hidakra és gátakra nem gyakran gondolunk úgy, mint “víz alatti szerkezetekre”, az igazság az, hogy számos fontos elemük a víz alatt van. Sok hatalmas híd nem lenne lehetséges a nagyméretű tartóoszlopok nélkül, amelyek az átvezető fesztávokat tartják.

Az 1870-ben építeni kezdett Brooklyn-híd például két nagy keszont használt, hogy leásson az alapkőzetig, és kialakítsa a híd tornyainak alapját.

Bár mindegyik ugyanazokat az alapelveket alkalmazza, több különböző típusú keszon létezik:


Nyitott keszon: A nyitott keszon nem rendelkezik fenékkel, és csak függőleges falakat tartalmaz, ami lehetővé teszi a munkások számára, hogy az alján dolgozzanak.


Pneumatikus keszon: A pneumatikus keszon hasonló a nyitotthoz, de sűrített levegőt pumpálnak bele, hogy megakadályozzák a víz beszivárgását.


Dobozos keszon: A többi keszontól eltérően a dobozos keszon padlórészt is tartalmaz, így azt egy előre elkészített alapra süllyesztik le. Bár a keszonokat még ma is használják, hasznosságuk korlátozott, ezért sok helyzetben inkább kazettás gátakat kell használni.

Kazettásgátak

A kazettás gátak olyan ideiglenes burkolatok, amelyek lehetővé teszik a víz kiszivattyúzását, és száraz környezetet teremtenek az építkezéshez. Ahogy a neve is mutatja, a kazettásgátak a gátakhoz hasonlóan működnek, megakadályozva a víz el, vagy befolyását egy adott területről. Egy teljesen felépített kazettásgát úgy néz ki, mint egy nagy, fallal körülvett “gödör”, amelyet víz vesz körül.

Kazettásgát egy hídpillér építésének kezdeténél
Kazettásgát egy hídpillér építésének kezdeténél

A gátakat különböző anyagokból, többek között acélból és nagy szilárdságú kőzetből vagy betonból lehet létrehozni. A legegyszerűbb típusú kazettásgátak egyszerűen nagy mennyiségű föld felhalmozásával készülnek. Az ilyen típusú gátak azonban gyakran igényelnek valamilyen megerősítést az erózió megakadályozása érdekében.

A kazettásgátakat a legkülönfélébb építmények építéséhez lehet használni, a rakpartoktól és mólóktól kezdve a részben vagy teljesen víz alá kerülő épületekig. A kazettásgátakat állandó gátak építésénél is használják – például a Hoover-gát építéséhez számos kazettásgátat emeltek a Colorado folyóból történő vízkivezetéshez.

Cölöpök

A víz alatti alapelemek építésénél a vert cölöpök lehetővé teszik a személyzet számára, hogy stabil szerkezeteket hozzanak létre anélkül, hogy a vizet egyáltalán el kellene távolítaniuk. A hosszú, függőleges oszlopoknak látszó cölöpöket erős gépi kalapáccsal lehet a talajba ütni, így stabil alapot hozva létre a víz alatti vagy víz feletti szerkezetek számára. A cölöpöket úgy képzelheti el, mintha szögeket vernének egy fadarabba, csakhogy a víz alatti építkezések esetében a cölöpöket a meder aljába verik be.

Bevert tartócölöpök a vízben
Bevert tartócölöpök a vízben

A víz alatti építkezéseknél a cölöpök leggyakrabban acélból készülnek, bár részben üreges belsővel rendelkeznek. A cölöpök elhelyezése után egy cső segítségével betonnal töltik fel a cölöp belsejét, amely kiszorítja a korábban a cölöp belsejében lévő vizet. A beton akkor is képes megszilárdulni, ha víz veszi körül, és a folyamat végén egy olyan acélbeton-pillér marad, amelynek belsejében egyáltalán nincs víz.

A fúrt cölöpök az egyik legköltséghatékonyabb módja a víz alatti építmények alapelemeinek építéséhez, amelyeket biztonságosan kell rögzíteni a helyükön, hogy ne mozogjanak a víz sodrásával. Például az Apple lenyűgöző, részben víz alá süllyesztett áruházának rögzítéséhez a szingapúri Marina Bay Sandsben vert cölöpöket használtak.

Helyszínen kívüli építés

Mint már tisztáztuk, a víz alatti építkezés fő célja, hogy ne kelljen ténylegesen a víz alatt építkezni. Ennek eredményeképpen a víz alatti építkezés egyik legelterjedtebb gyakorlata a helyszínen kívüli építés. A szerkezeteket a helyszínen kívül építik és szerelik össze, néha moduláris építéssel, majd az építkezés helyszínére szállítják.

Gyakran előfordul, hogy a szerkezeteket vagy a szerkezet darabjait uszályokon úsztatják ki vagy vontatják, majd a helyükre engedik le. Egyes darabokat a saját súlyukkal engednek le, míg más darabokat súlyokkal terhelnek, amelyek segítenek nekik rögzülni a tengerfenékre. Ha szükséges a víz kiszivattyúzása a szerkezetből, akkor az a helyére történő leeresztés után történik.

Az egyik ilyen módon épített építmény az Utter Inn, egy kis svédországi szálloda, amelyet a parton építettek, majd később egy tó közepén elsüllyesztettek. A szálloda bejárata csak csónakkal közelíthető meg.

Bár ez az építési módszer drága lehet, lényegesen költséghatékonyabb, mint a közvetlenül a víz alatt történő építkezés, amely bonyolult szerszámokkal, képzett búvárokkal és óriási kockázatokkal jár.

Mindezen építési módszerek – a keszonok, a kazettás gátak, a vert cölöpök és a helyszínen kívüli építés – hihetetlenül szép és hasznos víz alatti szerkezetek létrehozását teszik lehetővé. Víz alatti alkotások százai léteznek szerte a világon – kutatóállomásoktól a szállodákig, vasúti alagutaktól az éjszakai klubokig.

Bármilyen különbségek vannak is a különböző építmények között, egy dolog közös bennük: hatalmas építészeti, mérnöki és építőipari kreativitás került felhasználásra a megépítésükhöz.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....