Zöldfalak kialakítási szempontjai

  • Olvasási idő:5perc

Az utóbbi években a függőleges kertek vagy zöldfalak azok kedvencévé vált, akik buja zöld környezetre vágynak, de helyszűke miatt nem tudják azt vízszintesen kialakítani akár beltéren, akár kültéren, és manapság már egyre több nagyobb épület homlokzatán is látni függőleges kerteket, mert belátják a hasznosságukat. A függőleges kert nem korlátozódik a kopár kültéri falakra vagy beltéri terekre, hanem már a homlokzatokra is kiterjed.


Kapcsolódó cikkek


Egy jól megtervezett és kivitelezett, növényzettel borított homlokzat vastag zöldréteget biztosíthat, amely esztétikus, hőszigetelő rétegként funkcionálhat és jobb levegőminőséget biztosít a környezetnek.

Teljes felületet beborító növényfal
Teljes felületet beborító növényfal

A függőleges kerteket különböző elnevezéssel illetnek, amelyek lehetnek élőfalak, biofalak, zöldfalak, növényfalak, lélegzőfalak, stb.

Zöldfal kivitelezése

A homlokzati zöldítés vagy a homlokzat zöldítése olyan feladat, amely a mérnöki, építészeti és kertészeti tudományok bizonyos elemeit igényli. A megfelelő függőleges kerti rendszer kiválasztása és tervezése döntő lépés a zöld homlokzat telepítésében, amit egy szakértői csapatnak kell végezni, miután számos tényezőt, például a teherbírást, az éghajlati viszonyokat stb. figyelembe vették.

A mérnökök a függőleges kertet a helyi éghajlati adatok figyelembevételével tervezik meg, figyelembe véve a függőleges kertészeti rendszer holtterhelését és a rá ható szélterhelést.

A zöldfal, vagy függőleges kert tervezése nagyvonalakban abból áll hogy az építészek megtervezik a helyet a növényzet számára, kiválasztják a kertészeti korlátoknak megfelelő növényeket, és megtervezik a karbantartási célú hozzáférési útvonalakat. A kertészeti szakemberek az éghajlat, a mikroklíma, a növényzet irányának és az évszakos eltéréseknek a figyelembevétele után növényfajtákat javasolnak.

Panelokból álló zöldfal
Panelokból álló zöldfal

A függőleges kert ültetési tervét a növények fenntarthatóságának, növekedési mintázatának, környezeti hatásoknak való kitettségének, karbantartási követelményeinek, valamint a növény díszítőértékének figyelembevétele után dolgozzák ki. A növényekkel való munka megköveteli a hidrológia rendszerének tökéletesítését, amely elsősorban az öntözést és a víz-elvezetést foglalja magában.

A függőleges növényzet gondosan megtervezett, automatizált öntözőrendszert igényel, amely vagy időalapú, vagy interaktív, amelyben a különböző érzékelők, szelepek és szivattyúk kommunikálnak egymással, és elvégzik a szükséges műveleteket.

Dizájn zöldfal
Dizájn zöldfal

A víznyomás szabályozása szintén kulcsfontosságú elem a függőleges kerti öntözőrendszerekben. A növényzettel borított homlokzatok optimális teljesítménye nagyban függ a technikai berendezések (például öntöző-rendszerek) lelkiismeretes karbantartástól is. A karbantartó csapatnak proaktívan kell dolgoznia, mivel az épület dekorációjának benyomása nagyban függ a homlokzaton lévő növényzet állapotától.

A fő különbség a függőleges kerti rendszerek és a függőlegesen kialakított cserepes zöldkertek között az, hogy a növények gyökereztetése és termesztése magára a függőleges felületre történik, nem pedig a felület alján lévő ültetőedényekben vagy a mechanikus szerkezeteken. E növények termesztése érdekében különböző rendszerek valósíthatók meg, nevezetesen panel, doboz, cserép, tálca, szövet, rács és függesztett (függő zöldfal) rendszer.

Ezek mindegyike egyedi követelményrendszerrel rendelkezik és egyedi eredményeket produkál. Ezek vagy függőleges felületre vagy valamilyen szerkezetre vannak szerelve, vagy pedig lógnak, és drótkötelekre vannak felszerelve.

Egész épületre kiterjedő zöldfal
Egész épületre kiterjedő zöldfal

Némelyikük moduláris rendszer, míg mások nem, és néhányuk többször is eltávolítható és újra telepíthető. A felhasznált anyagok is változnak, de főként műanyag, fém és szövet az amit használnak zöldfal építésekor. E rendszerek közül néhány szezonálisan működik, mivel az ültetési helyeket nem állandó használatra tervezték (például téli időszakban).

Technológia használata

A függőleges kertek kivitelezése és fenntartása során néhány kihívást kell figyelembe venni. Ezeknek a kerteknek a gravitáció kihívást jelent, ezért az esetek többségében az ültetőközegeknek megfelelően kell “tartaniuk”. Ezenkívül a szezonális eltérések, valamint a kert mélysége (vagy a magassága) és méretaránya nagyban befolyásolja az egyes növények által kapott fény intenzitását és időtartamát.

E kihívások ellensúlyozásának egyszerű módja az olyan modern technológiák bevezetése, mint a mesterséges fény, mechanikus rögzítők, víztárolók, hőszigetelő közegek használata.

A tervezés, az anyagok és a kivitelezés fenntarthatósága szintén fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni, amikor a növényzettel borított homlokzatokról beszélünk. Egy jól megtervezett és gondosan megépített függőleges kertrendszernek számos követelménye van. Először is, a tartómodulnak erősnek és tartósnak kell lennie, a modulba és a rendszerbe is beágyazott, kidolgozott öntözőrendszerrel.

Szükség van egy automatizált, időre és érzékelőkre támaszkodó öntözőrendszerre, mivel ez csökkenti a vízpazarlást, valamint a karbantartási költségeket és kockázatokat. Másodszor, a táptalajnak jó minőségűnek kell lennie hogy a gyökerek növekedését a kezdetekben és hosszú távon is biztosítani tudja.

Talaj

A növekedési közeg (talaj) hosszú élettartama is fontos a folyamatos gondozás elkerülése érdekében. Ebből a célból kerülendő az éretlen biomassza, valamint az agyag vagy föld használata, mivel ezek hosszú távon veszélyeztethetik a vízelvezető rendszert.

Beltéri zöldfal
Beltéri zöldfal

Ezenkívül a növekedési közegnek fenn kell tartania és védenie kell a növény gyökérzónáját a magas hőmérséklettől, és a rendszert úgy kell megtervezni, hogy ellenálljon a nagy szélnyomásnak, a pozitív és negatív szélterhelésnek, a rezgéseknek és ütéseknek, valamint a változó éghajlati viszonyoknak.

A zöldfelületi fedettség és a környezeti erőknek kitett felület arányának optimálisnak kell lennie. Végül pedig a függőleges növényzet sikere a megfelelő növényektől függ, ezért a szakértelem elengedhetetlen.

A növényeket az éghajlati zóna, a fényintenzitás, a páratartalom, a hőmérséklet, a szélsebesség, a légszennyezés és egyéb tényezők figyelembevételével kell kiválasztani. A gyökerek növekedése és rögzülése rendkívül fontos a függőleges kert sikere szempontjából, ezért a növényválasztás után gondosan figyelemmel kell kísérni a növények növekedési folyamatát.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik