Mennyi ideig tartja meg a minőségét a kezelt (impregnált) fenyőfa ?

  • Olvasási idő:2perc

A kezelt, vagy ahogy még nevezik az impregnált fenyőfából készült termékek várható élettartama számos tényezőtől függően változhat. A kezelt fenyőfát jellemzően kerítéshez, kerti bútorokhoz, oszlopokhoz, vagy más olyan alkalmazásokhoz használják, amelyeknél rothadással szembeni ellenállásra van szükség. Megállapítható, hogy a kezeletlen fenyőfa élettartama jelentősen rövidebb, mint kezelt társaié.

Kezelt fenyőfalécek
Kezelt fenyőfalécek

Mint minden kültéren lévő fából készült elem esetében, a termék teljes élettartama alatt szükség szerint rendszeres festéssel vagy felületkezeléssel lehet karbantartani, és így megőrizni annak minőségét.

Az impregnált fenyőfadeszkák általában 10-15 évig tartanak különösebb károsodás nélkül, de ha rozsdamentes acélból készült vagy tűzihorganyzott kötőelemekkel vannak rögzítve akkor még tovább is tarthatnak.

A fenyőfa deszkák felszerelésekor fontos, hogy csavarokat és ne szögeket használjon, és a végeket nedvességzáró anyaggal, például tömítéssel, festékkel vagy védőbevonattal zárja le, különben egy-két éven belül elkezdhet a fenyőfa elszíneződni a csavarvégeknél.

 A várható élettartam még nagyobb, ha a keményfákat olajalapú termékkel pácolják, hogy frissen tartsák a megjelenésüket.

A kezelt fenyőfa közvetlen talajjal érintkezve vagy vizes talajban fajtánként (vörösfenyő, lucfenyő, aranyfenyő, duglászfenyő, stb)  és az alkalmazási módtól és helyszíntől függően változhat. Az réz-azollal kezelt fa körülbelül 15-20 évig tart, ha kinti területeken, például teraszoknál, amelyeken nagy a gyalogosforgalom. Egyes impregnált fenyőfaléceket szerves oldószeres tartósítószerrel kezelnek.

Emellett lehetnek még a felületkezelési módszerek között: viszolás, pácolás, lakkozás, vagy különféle gombásodást gátló anyagok felvitele.
Azonban függetlenül attól, hogy melyik kezelést választja, minden kezelt fenyőfának a minősége a sérülés pillanatától kezdve elkezd romlani.

Más szóval, ha nem gondoskodik új védőbevonatról, akkor a kezdeti felületvédelem tönkremenetele után a faanyag hamar elrothadhat a sérülés környezetében, még akkor is, ha eredetileg a gyárban kémiai kezelést kapott.

Fenyőfából lévő kerítés oszlopok

A fa kerítésoszlopok sokkal tovább tartanak, ha betonba helyezik őket, mintha csak a földbe helyeznék őket. A felületkezelés jó védelmet nyújt a rothadás ellen, de nem biztos, hogy megállítja a fa korhadását, ha az már megindult, és továbbra is a talajba van temetve, ahol a nedvesség körülötte tud maradni.

Fenyőfából lévő teraszok

Az imprgnált fenyőből készült teresz sok évig kitarthat, ha a deszkákat időnként lakkozzuk. Az időnkénti lakkozás azért is fontos, mert lehetővé teszi a háztulajdonos számára, hogy minden évben újrafestés nélkül is friss megjelenést biztosítson fenyőfából készült teraszának.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....