A csempe állagmegóvása

  • Olvasási idő:3perc

A csempék akkor néznek ki a legjobban, amikor frissen kerülnek ki a dobozból. Viszont gyakran kerülnek rá telepítéskor, vagy utána szennyeződések, ami a szépségét csorbítja, de szerencsére a csempék könnyen tisztíthatók, és újra ragyogóvá lehet tenni őket, ha szem előtt tartunk néhány tanácsot.


Kapcsolódó cikkek


Idővel azonban a csempék felületi minősége számos különböző tényező miatt károsodhat, és így korábbi “fényük” már csak a múlté marad. De most nézzünk meg pár módszert amivel meg tudjuk hosszabbítani a csempék viszonylag újszerű minőségét.

A csempe anyaga meghatározó lehet

A csempék a legtöbb sík felületre lefektethetők, de csak azért, mert valahol telepíthetőek, még nem jelenti azt hogy mindenhová azt kell rakni. A porcelánlapok alapvetően sokkal erősebbek, mint a kerámia lapok, sokkal jobban bírják a lépéseket és a környezeti terhelést, mint a kerámia lapok. Ezért sokkal inkább alkalmasak arra, hogy a padlóra azt rakjuk, különösen a nagy forgalmú helyeken, például a konyhában.

Ezzel szemben a kerámialapok sokkal gyengébbek, ezért nem annyira alkalmasak egy nagy igénybevételű terület burkolására, ezért jobb, ha a kerámiacsempe a falakon van, mint például a padlón, ahol sokkal előbb tönkremennének.

Ha nagy forgalmú területre fektetné a kerámialapokat, azok valószínűleg megrepednek, és a környező lapokat is sérülékenyebbé teszik a repedésekkel szemben.

Elszíneződés elleni védelem

Mivel a kerámia és porcelánlapok felülete általában nem porózus (nem szívják magukba a vizet), ellenállóknak mondhatóak a vízalapú szennyeződésekkel szemben, mivel a rájuk cseppentett folyadék nem tud a csempébe diffundálni. A mindennapi forgalom azonban idővel lekoptatja azt a felületi mázréteget, amely megakadályozza, hogy a csempe folyadékot szívjon magába. Ha ez egyszer elkezdődik, azt kockáztatja, hogy a csempék elszíneződnek, vagy ami még rosszabb, a csempék fel is lazulhatnak az alá kerülő víz miatt. 

Ennek orvoslására egy új mázréteg felvitele segíthet, ami újra létrehozza azt a védő felületi réteget, (amellyel az új csempék rendelkeznek), hogy ellenállóvá tegyék őket a vízzel, az olajokkal és a zsírral szemben. Ezáltal a csempék ismét jól szigeteltté válnak, ami megvédi a víz átszivárgásától, a további károsodásától vagy elszíneződésétől.

Napfénytől való védelem

Bármilyen szép is látni a természetes fényben ragyogó szobákat, ha a csempék néhány évesek, és folyamatosan ki vannak téve a napfénynek, a színük vagy a mintájuk elhalványul. Ha a csempék megfakultak, nincs rá jó módszer, hogy az újszerű állapotukat visszaállítsa, (kivéve ha megfesti, és új mázréteget visz fel rá), ezért fontos hogy a csempéket megvédje a napfénytől, különösen, ha hosszú ideig süt rájuk. A legjobb megelőző intézkedés erre a helyzetre az, hogy a függönyöket behúzza azokban a helyiségekben, amelyekben nem tartózkodik, így a napfény nem éri csempéket, és tovább lesz jó minőségű a felületük.

Tisztítás

Mint minden padlóburkolatot, a burkolólapokat is időnként meg kell tisztítani, ha szilárd szennyeződésréteg keletkezik rajta. De sokan hajlamosak lehetnek arra, hogy erős vegyszereket használjanak tisztításkor, de ez többet árt, mint használ. A vegyi anyagok lassan “elkoptatják” a felületi réteget, amely azt akadályozza meg, hogy a csempe magába szívja a vizet.

Ezért fontos, hogy odafigyeljen arra, hogy milyen termékeket használ, erősebb szennyeződések eltávolítására a frissen facsart citromlé vagy fehér ecet vízzel való keveréke jó hatásfokkal tud “dolgozni”. Ha ez nem működik, vannak olyan kémiai tisztítószerek, amelyeket kimondottan csempékhez terveztek, hogy csökkentsék a tisztítással járó káros hatásokat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....