Miért érdemes egy építészt felfogadni építéskor vagy átalakításkor ?

  • Olvasási idő:5perc

Sokan felesleges pénzkidobásnak gondolják hogy egy építészt fogadjanak fel ha építkeznek vagy átalakítanak. Persze nem minden építési munkánál kell egy építész, de az biztos hogy minden esetben hasznos tanácsokkal tudja (tudná) ellátni az építtetőt, amivel jobbá vagy olcsóbbá teheti az építést.


Kapcsolódó cikkek


Az építész képes arra, hogy az Ön igényeit, az ízlésével és a költségvetésével, az életstílusát figyelembe véve vízióból valósággá alakítsa a vágyait. Az építészek dolgozhatnak új építésen, felújíthatnak egy meglévő teret, bővítést vagy új szintet hozhatnak létre lakásban, ház, üzletben vagy irodában.

Egy építész szinte mindenről gondoskodik ami egy építés alatt adódhat
Egy építész szinte mindenről gondoskodik ami egy építés alatt adódhat

Ahhoz, hogy az építészek “építésznek” minősüljenek, a szakembereknek tanúsítvánnyal, oklevéllel és nyilvántartásba vétellel kell rendelkezniük. Ez garantálja a képzettségi szintjüket és biztosítja a hozzáértésüket. Az építészek függetlenek és felelősek a projekt sikeres befejezéséért.

Az építészek átfogó megközelítést nyújtanak az Ön építési vagy felújítási projektjéhez, és egy koherens javaslaton keresztül minden célt teljesítenek. Vázlatok, térképek, ábrák és 3D-s nézetek segítségével segítenek elképzelni az új teret. Egy építész felbérlése segít abban, hogy új otthonának vagy irodájának egyedi és korszerű jelleget adjon.

Az építészek tisztában vannak a városrendezési szabályokkal és a helyi építészeti stílussal is, így gondoskodnak arról, hogy minden helyi előírást és normát betartsanak, és az építésszel kivitelezett projektje olyan beruházást jelent, amely hozzájárul az ingatlan értékéhez.

Tapasztalatuk és szakértelmük alapján az Ön építésze érvényesíti és optimalizálja a projekt megvalósíthatóságát a szabályozási és költségvetési korlátozásoknak megfelelően: építési korlátok (új telken), felület, magasság, magasság, formák, térfogat, tájolás, emellett az építész kezeli a munkálatok befejezéséhez szükséges összes adminisztratív eljárást: építési engedélyek, építési munkák bejelentése, bontási engedély, kommunikáció, stb.

Szakértelmüknek köszönhetően az építészek az építési vagy felújítási munkálatok megkezdése előtt elemezni tudják a projekt bármely adatát: a helyi szabályoknak való megfelelés, az építési és környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés (szigetelés, energia, akusztika, levegőminőség), a műszaki korlátok felülvizsgálata (falak/szerkezet, vízvezeték, fűtés, szellőzés, villany), az építőanyagokra vonatkozó követelmények érvényesítése (hagyományos, favázas, passzív és ökológiai ház, szigetelés típusa…).

Az építész felelős azért, hogy amikor a projekt megfelelő megvalósításához szükséges, konkrét szakemberek közreműködését kérje (földmérő, geotechnikus, statikus, hőtechnikus). Az építőipari szolgáltatókkal rendszeresen együttműködve az építész segít Önnek a mesteremberek kiválasztásában és az építőipari cégek és tervezőirodák árajánlatainak áttekintésében.

Együtt dolgozni egy építészmérnökkel

Mielőtt bármilyen felújítási, építési vagy bővítési munkálatokba kezdene, az építész személyre szabott specifikációkat tud adni Önnek, függetlenül attól, hogy célja lakó vagy kereskedelmi célú épületről van szó. Az építész segít pontosítani és kidolgozni építészeti projektjét, majd segít a szolgáltatók kiválasztásában.

A munkák minőségének, valamint az előírásoknak és szabványoknak való megfelelésnek az ellenőrzésében is számíthat rájuk.

Most nézzük meg a “gyakorlatban” hogy egy építész miként végzi a munkáját.

Találkozás az építésszel

Először is szögezzük le hogy építésze az első naptól kezdve elkötelezett (lesz) a projektje iránt. Olyan fontos pontokat fog megbeszélni Önnel, mint az építkezés, magasítás vagy bővítés megvalósíthatósága és lehetőségei. Az építész célja, hogy egyértelműen meghatározza az Ön projektjének a megvalósíthatóságát, és kreatív építészeti megoldásokat javasoljon, az Ön céljaitól és költségvetésétől függően.

Műszaki leírás, tervezet, megvalósíthatósági tanulmány, előzetes építészeti tanulmány előkészítése

Az építész összegyűjti a helyiség építéséhez vagy felújításához szükséges dokumentumokat, beleértve a helyi előírásokra vonatkozókat is. Ebben a szakaszban meg kell határozni, hogy mi fog változni és hogyan, a helyszínre vonatkozó összes szabálynak megfelelően. Ez a lépés a következőket foglalja magában:

  • A projektjavaslat elkészítése a változtatások típusának (méretek, koherencia stb.) kifejtése érdekében.
  • Az összes alaprajz, magassági és metszeti terv/térkép, magassági terv elkészítése, amelyre minden munka alapozni fog.
  • Segítségnyújtás a mérnökökkel és tanácsadókkal való kapcsolatfelvételben bizonyos műszaki témákban (környezetvédelem, energiahatékonyság, stb).
  • Az Ön építésze véglegesíti az építési engedély, a városrendezési tanúsítvány, az építési nyilatkozat, a bontási engedély, a közterületen végzett munkák engedélyezéséhez szükséges összes dokumentumot.

Mindezek a dokumentumok a helyi jogszabályoktól függenek. Bizonyos esetekben időpontot kell egyeztetni az önkormányzati hivatalokkal, ami szintén az építész feladata. Az építész segít minden kérelem kitöltésében és a megfelelő szolgálathoz való címzésében. Amíg Ön a kérelmek feldolgozására vár, addig szükség esetén segít az adminisztratív szolgálatokkal való kapcsolattartásban.

Részletes projektspecifikációk, árajánlatok és szerződések

Az építész elkészíti az ajánlatot, amelyben részletezi az építészeti és műszaki terveket, és részletes leírást közöl az elvégzendő munkákról. Amikor a szolgáltatók (kőműves, ács, burkoló) benyújtották ajánlataikat és árajánlataikat, az építész segít Önnek azok áttekintésében, és a költségvetés és az ajánlatok relevanciája alapján döntést hozni.

Építési munkák felügyelete

A munkálatok megkezdése előtt az építész segít Önnek a szerződések aláírásában, és minden egyes munkafolyamatra vonatkozóan elkészíti az ütemtervet. A munkálatok megkezdésekor az építész ellenőrzi a munkálatok megfelelőségét és a megfelelő kivitelezését. Fizikailag is jelen van a kulcsfontosságú munkafolyamatoknál, és rendszeres megbeszéléseket szervez a helyszínen.

Ők készítik el és küldik át a munkákkal kapcsolatos információkat Önnek. Amikor a projekt minden egyes pontja átadásra került, alaposan ellenőrzik, hogy minden a megállapodásnak megfelelően készült-e el, ha valamilyen munkára vagy minőségre panasz van, akkor azt is az építész dolga “elintézni”.

Tehát egy építész felfogadása igaz hogy pénzbe kerül, de a munkavégzés jobb hatékonyságán és a minőségileg ellenőrzött munkafolyamatok révén “megszolgálja” a munkadíját, és nem Önnek kell foglalkozni olyan kérdésekkel az építés vagy átalakítás alatt, amihez esetleg nem nagyon ért.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....