A fenntarthatóság és a modern építészet tanítása a Minecraft segítségével

  • Olvasási idő:5perc

A Minecraft egy olyan videojáték, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy saját világokat építsenek blokkok építésével (vagy lerombolásával). Ez a történelem legkelendőbb videojátéka, és végtelenül testre szabható, hogy folyamatos értéket nyújtson a gyerekeknek és az oktatóknak egyaránt.

A Minecraft segítségével történő tanítás ideális módja annak, hogy az építőipart úgy mutassuk be a gyerekeknek, hogy megragadja a figyelmüket.

A gyerekek gyakran már nagyon korán megismerkednek az építőipari eszközökkel, így az építkezés elmagyarázása a gyerekeknek nem feltétlenül nehéz feladat. Sőt, szórakoztató módja lehet annak, hogy a mindennap látott épületekről való gondolkodással felkeltsük az érdeklődésüket.

A Minecraft lehetőséget kínál nekik arra, hogy megértsék, hogyan jönnek létre az építési projektek lépésről-lépésre a való világban.

Építés elemről elemre a Minecraft-ban
Építés elemről elemre a Minecraft-ban

Ha azon tűnődik, hogyan lehet összekapcsolni az építőipari oktatást és az olyan építőjátékokat, mint a Minecraft, akkor először is meg kell értenie a Minecraftot és a játék céljait. Most nézzük meg hogy a Minecraft játék hogyan segíthet a gyerekeknek jobban megismerni az építőipari fogalmakat és rendszereket.

Mi az a Minecraft ?

A Minecraft egy videojáték, amelyet építőjátéknak is neveznek, mivel csak az építőanyagok és a kreativitás szab határt. A játékban a játékosok a végtelen tájakon barangolhatnak, hogy nyersanyagokat bányásszanak, amelyekből szerszámokat készíthetnek vagy épületeket építhetnek. A többi játékos versenyezhet a nyersanyagokért, vagy összeállhatnak csapatokba, hogy együtt érjék el céljaikat.

A virtuális építőkockákkal könnyedén megtanulhatják a gyerekek az építőipari struktúrákat
A virtuális építőkockákkal könnyedén megtanulhatják a gyerekek az építőipari struktúrákat

A Minecraft lényegében egy Legóhoz hasonló, de vizuális építőjáték, amiben a Minecraft jellegzetes blokkjai egyszerűvé teszik a tervezést és az építkezést azáltal, hogy a világokat 3D stílusú struktúrában mutatják. Az egyszerűség minden korosztály számára könnyű használatot jelent, így az építési módszerek tanítása nem okoz gondot.

Hogyan lehet használni a Minecraftot az oktatásban ?

Sok tantárgy esetében van értelme egy olyan oktatásra alkalmas eszköznek, mint a Minecraft. A matematikatanárok az arányokról is tartanak órákat, az ősi építmények történelmi másolatainak a tanulmányozása pedig az építészetről és az antropológiáról tanítják a diákokat. A Minecraft még egy oktatási kiadást is létrehozott, ahol a fejlesztők a tanuláshoz finomhangolt világokat hoztak létre.

Az építőipar tanításához is vannak speciális eszközök a Minecraft segítségével. A BeIMCraft, vagyis a Built Environment Information Modeling Craft a BIM építőipari szoftverekkel való játék. Ez a Minecraft egyedi módosítása, amely a gyerekeket az építési projektek valós életbeli következményeiről, például a költségekről és a fenntarthatóságról gondolkodtatja el.

Táj építése építőkockák használatával
Táj építése építőkockák használatával

Ezekkel az eszközökkel az építőiparnak már nem kell sokat várnia arra, hogy a hozzáértő Minecraft-építők “hadai” valódi projektekben is alkalmazhassák a tudásukat.

Minecraft: Oktatási kiadás

A Minecraft fejlesztői úgy alakították ki az oktatási kiadást, hogy az minden korosztály számára vonzó legyen, a 3 éves kortól a középiskoláig, és idősebbek számára is terveznek leckéket az érdeklődőknek.

Sok lecke kapcsolódik a fenntarthatósághoz, mint a Minecraft egyik központi eleméhez, amely meghatározza, hogy a játékosoknak mikor és hová kell utazniuk, hogy összegyűjtsék a korlátozott erőforrásokat, vagy hogy fenntartható módon kell-e létrehozniuk a sajátjaikat a játékban.

Az oktatási kiadás számos leckét tartalmaz, amelyek megtanítják a felhasználókat az építőipari fenntarthatóságra. Ezek közül csak néhány:


  • Kiáramlási rendszer: A gyerekek megismerkednek a szennyvíz kiáramlásával, beleértve a kezelést és a gazdálkodást.
  • Jó dolog zöldnek lenni: Az építési és a felesleges hulladék csökkentése iránti érdeklődés táplálja ezt a tanulási feladatot.
  • Fenntartható erdőgazdálkodás: Az erdőirtás és a faanyag alternatívái zöld gondolkodásra késztetik a gyerekeket ebben a leckében.
  • Fenntartható otthon: A gyerekek fenntartható anyagokból építenek otthont, és megtanulják, hogyan kell azokat beszerezni.

Ezek a leckék bepillantást nyújtanak az építőipari fenntartható mivoltába, egyben illeszkednek a Minecraft üzenetéhez is, miszerint olyan tanulási környezetet kell biztosítani, amely ösztönzi a fenntarthatóságot és a kreativitást. A közeljövőben minden eddiginél több leendő építőipari fiatal “szakember” gondolkodik majd a fenntartható építésről a Minecraft-ban tanultak alapján.

A BeIMCraft használata

Míg a Minecraft oktatási kiadása széles körben használható számos különböző tantárgyhoz, a BeIMCraft modul kifejezetten az építőiparra van szabva. A BeIMCraft küldetése, hogy a gyerekeket bevonja a BIM szoftverek használatába. A játékmodul célja, hogy az építéssel kapcsolatos gondolatokat vezetői szemszögből mtassa: például hogy milyen következményei vannak ennek vagy annak az építési projektnek, jó és rossz értelemben egyaránt.

A BIM-szoftver egy épület 3D-s másolatát mutatja be, amelyet az építési folyamat előtt, alatt és után lehet használni. A BeIMCraft ugyanezt teszi, bepillantást engedve a gyerekeknek abba, hogyan jönnek létre az összetett épületek. A játék valójában arra ösztönzi a játékosokat, hogy a legötletesebb terv helyett az optimális építményt hozzák létre, megtanítva a célmeghatározást és a tervezést.

A játék realisztikussága pontos meghatározásokat vár el a játékosoktól az építési projektek tervezésében. Például az alapozást úgy kell megtervezni hogy elég erős legyen a magas épületek súlyához, és minden anyaghoz árat rendelnek, hogy a diákok nyomon követhessék a költségeket. A célok között szerepel az zöld épületek tervezése a lakók egészségének megőrzése érdekében, valamint a fenntartható szerkezetek ellátási láncainak nyomon követése is.

Tanulságok a Minecraft segítségével

Bár a BeIMCraft és az oktatási kiadás is izgalmas funkciókkal segíti a gyerekek építőiparral kapcsolatos tanulását, a játékban található építőeszközök az építőipari készségeket az adott verziótól függetlenül taníthatják, mert az épületek építésének megtanulása minden Minecraft játékban előtérbe kerül.

Geometriai tervezés

Az Épületszimmetria lecke segítségével a tanulók otthonokat és épületeket terveznek a geometriából tanult képletek segítségével. Bár ez a lecke kifejezetten matematikai tantárgy , a geometria alapelvei az építési projekteket is megalapozzák, amelyekkel az építők a való életben is kapcsolatba kerülnek, és elgondolkodtatják a gyerekeket az építkezés tervezési szakaszairól.

Térbeli tudatosság felfedezése játékosan

Az alakzatok és struktúrák képi megjelenítésének képessége kulcsfontosságú mutatója annak, hogy a gyerekek fogékonyak-e a természettudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika tantárgyak iránt. Azzal, hogy a gyerekek először vizualizálnak valamit, majd megépítik azt, a Minecraft segítségével felfedezhetik térérzékelési képességeiket, és megnyílnak az építés világának megismerése előtt.

A Minecraft-ban megtanulhatják a gyerekek, hogy különböző építészeti stílusokban építsenek. Ez lehetővé teszik számukra, hogy új megvilágításban lássák az ősi építményeket azáltal, hogy elmerülnek az építkezés folyamatában. A Minecraft akár az adaptív újrahasznosítási projektek és az átalakítások megtervezéséhez is vezethet ugyanilyen módon.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....