Innovációk az építészet területén amelyek megváltoztatták annak dinamikáját

  • Olvasási idő:4perc

A késő 20.-dik században, és manapság, a technológiai ágazatokban világszerte számos területen hatalmas fellendülés volt tapasztalható, és az építészet is ezek közé tartozott. Az építőipar azóta is folyamatosan próbálja az újabbnál-újabb technológiai trendeket meglovagolni, hogy megfeleljen a fejlődő világ igényeinek.

Ez segített az építészeknek abban, hogy a hagyományos építészettől a kreatív, gazdaságos, és hatékonyabb szerkezetek és gyakorlatok felé mozduljanak el. Íme néhány digitális innováció, amely az építészeti iparágat alakította.


Kapcsolódó cikkek


Tervező eszközök fejlődése

A számítógéppel támogatott tervezőeszközök túlhaladták a kézi rajzokat és a papírral és ceruzával való számolgatást és tervezést, mert a számítógépek világszerte felváltották a rajzasztalokat az építészirodákban. Ezek az eszközök időhatékonyságuk, pontosságuk és a tervező számára biztosított rugalmasságuk miatt váltak népszerűvé. Az AutoCAD, a Rhino és a Revit az e célra leggyakrabban használt szoftverek közé tartozik.

BIM

A 2000-es évek elején kifejlesztett épületinformációs modellezés (BIM= épületinformációs modellezés) egy olyan folyamat, amely az építészeti tervezés számos összetevőjére kiterjed, mint például a tervezés, a fejlesztés, a térbeli kapcsolatok, az épület különböző összetevőinek tulajdonságai, valamint a fenntarthatóság is fontos szemponttá vált a digitális tervezéskor. Ez az innováció világszerte segítette az építészeket a tervek vizualizálásában és kivitelezésében.

Virtuális valóság

A tudomány hatalmas fejlődésének köszönhetően a virtuális valóság olyan technológia, amelyet már pár éve élvezhetünk. A világ fizikai korlátain túllépve ez a technológia lehetővé teszi a tervezők számára, hogy nagy felbontású képek segítségével megtapasztalják és megértsék a különböző terek összefüggéseit, mielőtt még azok megépülnének.

Az olyan virtuális valóság eszközök, mint a HTC Vive és az Oculus, a BIM szoftverrel integrálva lehetővé teszik, hogy egy virtuális helyiségben “sétálva” magával ragadó élményben legyen részünk, és a projektet a tervezési folyamat különböző szakaszaiban megfigyelhessük.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia olyan technológia, amely rengeteg adatot képes feldolgozni, és azt egy algoritmus szerint hasznosítani. Ez különösen hasznos az fárasztó és a rengeteg időt igénylő feladatok kezelésében, így a tervezőnek több ideje marad a kreatívabb feladatokra.

A tervezés korai szakaszában ez segíthet az olyan információk felkutatásában és összeállításában, mint az építőanyagok legoptimálisabb felhasználásai, annak árai, vagy a helyi építési szabályok és az építési törvényekhez viszonyultan adatokat szolgáltatni, vagy még használható különböző figyelmeztetések összeállításában és még rengeteg az építéssel kapcsolatos adat összefésülésében.

Napjainkban intelligens városokat látunk, amelyekben a valós idejű helyzetekre reagáló mesterséges intelligenciával rendelkező eszközök biztosítják a felhasználó kényelmét, és segítenek az épület energiafogyasztásának javításában.

Földmérést segítő szoftverek

Az építész tervezési folyamatának egyik legfontosabb lépése a helyszínen történő információgyűjtés. A korábbi években ez manuálisan történt, úgy hogy az építész vagy az építőmérnök mérte fel a területet földmérő eszközök segítségével (mérőszalag, mérőkerék). A fejlődésnek köszönhetően azonban ma már olyan alkalmazások és eszközök állnak rendelkezésre (például GPS-el ellátott drón, digitális és optikai szintezőeszközök, digitális teodolitok) amelyekkel pontosan rögzíthető a helyszín adatai, a mérési eredményekkel együtt.

Projektmenedzsment eszközök

Ezek indították el az innovációk láncolatát, amely a minél fejlettebb projektmenedzsment-szoftverek kifejlesztéséhez vezetett. Ez az innováció számos területen javította a munkát, többek között az építészetben is, ahol a munka minden szakaszában használják a funkcionalitás javítása és a projektek rövidebb idő alatt történő befejezése érdekében. Az olyan szoftverek, mint az ArchiOffice, az Outplanr és az actiTime támogatják az építészeket az olyan tevékenységek irányításában, mint a tervezés, a munkamegosztás, a költségvetés-tervezés, az ütemezés és a számlázás.

Környezeti szimulációs eszközök

A napjainkban tapasztalható környezeti válsággal kapcsolatos aggodalmak növekedésével megnőtt a fenntarthatóság és a zöld épületek iránti igény, ami a teljesítményvezérelt prioritású szoftverek fejlesztéséhez vezetett. Ezek az eszközök olyan tényezők szimulálására és elemzésére szolgálnak, mint az energiafogyasztás, a légáramlás, a hőmérséklet és a páratartalom, hogy hatékony terveket lehessen modellezni az infrastruktúra vagy az épületek és városok számára.

3D nyomtatás (modellkészítés)

Az építészek, építőmérnökök és más, az építőiparban dolgozó szakembereknek nagy segítséget jelent a 3D nyomtatási technológia, hogy például arányos fizikai modelleket készíthessenek pontosan részletezett jellemzőkkel, amelyek a korábban használt kézzel készített modellekhez képest megtakarítják a modellezés költségeit és annak elkészítési idejét. Ezeket a modelleket az elképzelések bemutatására használják az ügyfél részére, vagy a különböző tervek kiértékelésére és módosítására, vagy egy épület elhelyezkedésének ábrázolására egy valós vagy virtuális helyszínen.

Grafikai tervezőeszközök

Az építészeti tervezés legfontosabb eszköze a grafikai megjelenítés. A grafikai tervezési eszközök segítenek az építésznek a tartalom, például a tervrajz, az infografikák, az illusztrációk, a prezentációs rajzok és a kész tervek bemutatásához. Ma már számos prezentációs technika használható olyan szoftverek segítségével, mint az Adobe Photoshop, az Adobe InDesign és az Adobe Illustrator, a tervezés vizuális bemutatására, hogy az ügyfél jobban megértse a tervet.

Dokumentumkezelő szoftverek

Az egyik legrégebbi és legfontosabb innováció, amely számos szakterület fejlődését elősegítette, a dokumentumkezelő eszközök. A korábbi időkkel ellentétben, amikor a papírhalmok hatalmas helyet foglaltak el, ez az innováció olyan virtuális tereket biztosít, amelyek hatalmas mennyiségű adatnak adnak helyet, kényelmes hozzáféréssel a megosztáshoz és szerkesztéshez.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....