A laminált padló tulajdonságai, beépítése és ápolása

  • Olvasási idő:6perc

A laminált padlóburkolat egy olyan padlóburkolat-típus, amely egy nagy sűrűségű farostlemezből készült magrétegből, egy dekoratív rétegből, amely fa, kő, legújabban már márványt is utánzó felső dekorrétegből, és egy átlátszó védőrétegből áll, amelyet a felületére visznek fel. A rétegeket egy laminálásnak nevezett eljárással olvasztják össze.


Kapcsolódó cikkek


Lamináltpadló minták
Lamináltpadló minták

A laminált padlót úgy tervezték, hogy utánozza a természetes fa, kő vagy csempe megjelenését, de sokkal tartósabb és könnyebben karbantartható, mint ezek az anyagok. Sokkal olcsóbb is, mint ezek az anyagok, így népszerű választás a lakástulajdonosok számára, akik frissíteni szeretnék otthonuk padlóburkolatát.

A laminált padló számos színben, stílusban és mintázatban kapható, így szinte bármilyen dekorációhoz illeszthető. A telepítése is viszonylag egyszerű, mivel a legtöbb meglévő padlófelületre lehet telepíteni ha az teljesen sík. A jobb minőségű laminált padló ellenáll a foltoknak, a fakulásnak és a karcolásoknak is, így jó választás nagy forgalmú helyiségekbe vagy háziállatokkal rendelkező otthonokba.

A laminált padló egy sokoldalú és megfizethető padlóburkolati lehetőség, amely a természetes anyagok megjelenését kínálja kevés költséggel és karbantartással.

Hogyan történik a laminált padlóburkolat beépítése ?

A laminált padlóburkolat telepítése egy barkácsmunka a kézügyes és néhány alapvető szerszámmal rendelkező háztulajdonosok számára, bár mindig jó ötlet a gyártó telepítési utasításait tanulmányozni a konkrét útmutatásért. Íme egy általános áttekintés a laminált padlóburkolat telepítésének lépéseiről:

Lamináltpadló fektetése vékony habszivacs rétegre
Lamináltpadló fektetése vékony habszivacs rétegre

Az aljzat előkészítése

A laminált padló lerakása előtt az aljzatnak tisztának, száraznak és vízszintesnek kell lennie. Az aljzat bármilyen egyenetlenségét ki kell küszöbölni.

Fektesse le az alátétréteget

A laminált padlóhoz alátétrétegre van szükség, amely egy vékony habréteg vagy más anyag, amelyet az aljzat és a laminált padló közé helyeznek. Az alátétréteg segít tompítani a padlót és csökkenteni a zajt, valamint véd a nedvességtől.

Mérje ki és vágja ki a deszkákat

A laminált deszkákat úgy kell levágni, hogy illeszkedjenek az esetleges akadályok, például ajtónyílások vagy sarkok köré. A vágásokhoz körfűrész vagy direkt laminált padlóhoz való olló szükségeltetik. Általában a sorokat 30 cm-es átfedéssel kell lerakni.

Szerelje be az első deszkasort

Az első deszkasort egy egyenes él, például egy fal vagy ajtó mentén kell felszerelni. A deszkákat az egyenes élhez kell igazítani, és a gyártó ajánlásainak megfelelően kell egymástól távolságot tartani (a 30 cm).

Lamináltpadló illesztése
Lamináltpadló illesztése

Szerelje be a többi deszkát

A fennmaradó deszkákat “átfedéses” mintát követve, az első sor végétől kezdve a helyiségen keresztül haladva lehet felszerelni. A deszkákat a gyártó által biztosított reteszelőrendszer segítségével kell egymáshoz illeszteni.

Szerelje fel az esetleges szegélyeket vagy díszléceket

A laminált padlóburkolat felszerelése után a padló szélei körüli tágulási hézagok lefedésére szegélyt vagy díszlécet fel kell szerelni. Erre a résre (0.5-1 cm) van szükség, hogy a padlóburkolat a hőmérséklet és a páratartalom változásai miatt tágulni és összehúzódni tudjon.

A laminált padlóburkolat telepítéséhez néhány alapvető készségre és szerszámra van szükség, például körfűrészre, gumikalapácsra és mérőszalagra. Az is hasznos, ha egy barát vagy családtag segít a beépítésben. Összességében a laminált padlóburkolat telepítése egy kifizetődő barkácsprojekt lehet, amely egy szoba kinézetét a szakember felbérléséhez képest töredék áron változtathatja meg.

Miből készül a laminált padló ?

A laminált padlóburkolat több réteg anyagból készül, amelyeket egy laminálásnak nevezett eljárással olvasztanak össze. A rétegek jellemzően a következő anyagokból állnak:

Magréteg: A magréteg a laminált padló középe, és nagy sűrűségű farostlemezből (HDF) készül. Ez az anyag tömörített és gyantával kezelt faanyagrostokból készül, hogy sűrű és stabil legyen. A HDF-et nedvességálló vegyi anyagokkal is kezelik, hogy védelmet nyújtson a nedvesség okozta vetemedés vagy duzzadás ellen.


Dekoratív réteg: A dekoratív réteg a laminált padló legfelső rétege, amely fából, kőből vagy csempéből készült mintázatot utánoz Ezt a réteget vékony papírra vagy fóliára nyomtatják, majd átlátszó védőréteggel vonják be. A dekoratív réteg adja a laminált padló vizuális vonzerejét, és lehetővé teszi, hogy a természetes anyagok megjelenését utánozza.


Védőréteg: A védőréteg egy átlátszó bevonat, amelyet a dekoratív réteg tetejére visznek fel. Ez a réteg segít megvédeni a dekoratív réteget a karcolásoktól, foltoktól és a fakulástól. A védőréteg általában melaminból készül, amely egy olyan gyantatípus, amely tartósságáról és kopásállóságáról ismert.


Stabilizálóréteg: A stabilizálóréteg egy vékony papír vagy fóliaréteg, amelyet a laminált padló hátoldalára visznek fel. Ez a réteg segít stabilizálni a deszkát, valamint csökkenti a zajt.


Összességében a laminált padló egy olyan kompozit anyag, amely több anyagrétegből áll, amelyeket összeolvasztanak, hogy tartós és vonzó padlóburkolatot hozzanak létre. Úgy tervezték, hogy utánozza a természetes fa, kő vagy csempe megjelenését, de sokkal tartósabb és könnyebben karbantartható, mint ezek az anyagok.

Milyen lehet a laminált padló megjelenése ?

A laminált padló egyik fő jellemzője a megjelenése. Úgy tervezték, hogy utánozza a természetes anyagok, például a fa, a kő vagy a csempe megjelenését. A laminált padló legfelső rétege a kívánt anyag textúrája, amelyet ezután egy átlátszó védőréteggel vonnak be. Ezáltal a padlóburkolat valósághű, természetes megjelenést kap, amely gyakran megkülönböztethetetlen az igazitól.

A laminált padlóhoz számos különböző stílus és felületkezelés áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy bármilyen dekorációhoz vagy tervezési stílushoz illeszthető. Például választhat olyan laminált padlót, amely tölgy vagy cseresznyefa anyaghoz hasonlít, vagy választhat egy modernebb, elegánsabb felületet, például pala vagy gránitburkolat megjelenést.

A laminált padló egyik előnye, hogy könnyen karbantartható és tisztítható. Ellenáll a foltoknak és mérsékelten a kiömlött folyadékoknak, és egy nedves ruhával könnyen letörölhető. A laminált padló ellenáll a fakulásnak és az elszíneződésnek is, ami azt jelenti, hogy évekig megőrzi természetes megjelenését.

A laminált padlóburkolat emellett tartós választás padlóburkolatként is. Úgy készült, hogy ellenálljon a nagy lábforgalomnak, és jól ellenáll a karcolásoknak és horpadásoknak.

A laminált padló ápolása

Söpörjön vagy porszívózzon rendszeresen: A por, a szennyeződések és egyéb törmelékek megkarcolhatják és károsíthatják a laminált padló felületét. Ennek megelőzése érdekében legalább hetente egyszer söpörje vagy porszívózza fel a laminált padlót, hogy eltávolítsa a törmeléket. Ügyeljen arra, hogy puha sörtéjű seprűt vagy puha kefével ellátott porszívót használjon.

A tisztításhoz használjon nedves felmosót vagy kendőt: A laminált padló nem vízálló, ezért tisztításakor kerülje a túl sok víz használatát. Ehelyett használjon nedves felmosót vagy rongyot, hogy óvatosan letörölje a szennyeződéseket vagy kiömlött folyadékokat. Ha tisztítószert kell használnia, mindenképpen olyat válasszon, amelyet kifejezetten laminált padlóhoz terveztek. Kerülje a durva vegyszerek vagy súrolószeres tisztítószerek használatát, mivel ezek károsíthatják a padlóburkolat felületét.

Azonnal törölje fel a kiömlött folyadékokat: Annak megakadályozása érdekében, hogy a víz vagy más folyadékok beszivárogjanak a laminált padló réseibe, ügyeljen arra, hogy a kiömlött folyadékokat azonnal feltörölje. Tiszta, száraz ruhával törölje le a kiömlött folyadékot, majd nedves ruhával távolítsa el a maradékot.

Védje a padlót a bútoroktól: A bútorok könnyen megkarcolhatják vagy behorpaszthatják a laminált padlót, ezért mindenképpen használjon védőbetéteket vagy bútoralátéteket a bútorok alján. Kerülje továbbá a nehéz bútorok végighúzását a padlón, mivel ez kárt okozhat.

Kerülje rajta a magas sarkú cipők viselését: A magas sarkú cipők behorpadhasztják és megkarcolhatják a laminált padlót, ezért a legjobb, ha kerüljük a viselésüket a laminált padlóval ellátott helyiségekben. Ha mégis ilyen típusú cipőt kell viselnie, próbáljon szőnyegen vagy szőnyegen járni, hogy megvédje a padlót.

Ha ezeket az egyszerű lépéseket követi, akkor a laminált padlóburkolata évekig szép és jó állapotban maradhat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....