Mennyire tartós a laminált fapadló ?

 • Olvasási idő:5perc

Manapság különböző padlóburkolati lehetőségek állnak rendelkezésre, és mindegyik különböző stílusokat, és igényeket szolgál ki. A laminált padló ezek egyike. A kereskedelmi létesítmények és a háztulajdonosok körében elérhetőbb padlóburkolati lehetőségként jelent meg pár évtizede. Az évek során soha nem látott népszerűségre tett szert vonzó megjelenése, könnyű telepíthetősége és a keményfa padlóburkolat tartós alternatívája miatt.


Kapcsolódó cikk


Igaz, a laminált burkolat nem testesíti meg a valódi fa megjelenését, érzését és szépségét. De számos előnyt kínál a többi lehetőséggel szemben. Az idő múlásával és a technológiai fejlődéssel rengeteg újítást vezettek be a laminált padló minőségének javítása érdekében. De mivel a termék jelentősen különbözik a többi padlóburkoló terméktől, először meg kell értenünk a laminált padló alapjait.

Laminált padlóburkolat telepítése
Laminált padlóburkolat telepítése

Mi a laminált padló ?

A padlóburkolat olyan dolog, amely növeli otthona belső terének vonzerejét és értékét. Ahol a tömör fát már évszázadok óta használják, a laminált fapadlónak saját varázsa van. Úgy néz ki, mint egy új padlóburkolat-típus, azonban ez a lehetőség már az 1980-as évek óta uralkodik.

Egy erős és tartós szintetikus termékről van szó, amely könnyen karbantartható, háziállat-álló, és illesztéssel (ragasztás, szög nélkül) szerelhető. A gyanta fedőréteg és a tényleges fedőrétegek közé egy magréteg kerül szendvicsszerűen. A laminátum mesterséges összetétele miatt kevésbé érzékeny a környezeti vagy más jellegű károsodásokra.

A különböző vastagságú, szélességű és hosszúságú laminált padló kivételes választás olyan otthonok számára, amelyek a valódi fa vagy csempe megjelenését és érzetét szeretnék elérni, de emellett kiváló értékállóságot is kívánnak létrehozni. A tömör fával vagy a betonnal ellentétben a laminált padló talán nem tart egy életen át, de egy kis és karbantartással és odafigyeléssel már majdnem.

Rengetegféle szín, kidolgozás, felület szerint kaphatóak
Rengetegféle szín, kidolgozás, felület szerint kaphatóak

Mik a laminált padló előnyei ?

 • A laminált padló a színek és minták korlátlan választékát kínálja, így Ön kiválaszthatja a stílusához és a helyiségéhez illőt.
 • Mivel nincs szükség akklimatizálásra, a telepítés folyamata sokkal egyszerűbb.
 • A design testreszabásának szabadsága is megvan, mivel HD dekorpapírra nyomtatott képeket is lehet használni akár, amelyek közepes sűrűségű farostlemezre vannak rögzítve.
 • Ellenáll a karcolásoknak, kopásoknak, rázkódásoknak és a nyomásnak, így még a nagy forgalmú helyiségekben is használhatóak.
 • A laminált anyagokban alkalmazott összetevőknek és technológiának köszönhetően nem sok szennyeződést, törmeléket, vagy háziállat szőrét tart meg magán.
 • Az anyag ellenáll a hőnek, így megfelelő választás padlófűtéses rendszerekhez is.
 • A laminátum fakulásálló, azaz ellenáll még a napból érkező káros ultraibolya sugaraknak is.
 • Ami a laminált padlót a legmegfelelőbb választássá teszi, az az élettartama, amely megfelelő karbantartás mellett több mint három évtized.
 • A karbantartás nem nehéz – általában egy gyors porszívózás vagy nedves ruhával való letörlés elegendő ahhoz, hogy a padló tiszta maradjon. Nincs szükség speciális tisztítószerekre.
 • Mivel kevesebb zajt kelt, olyan helyeken is használható, ahol hangszigetelésre van szükség.
 • Meglévő, megfelelően kiegyenlített felületre is beépíthető.
 • Mivel a laminált padló nem fa, nedvesség hatására sem vetemedik.
 • Nem hibásodik meg olyan könnyen, de ha mégis meghibásodik, a javítás vagy a csere egyszerű.
 • A jó minőségű lamináltpadló nem tartalmaz veszélyes vegyi anyagokat, és kiváló választás még gyerekszobákba is.
 • Nem mellesleg a laminált padlóburkolat megfizethető megoldás is.

Mennyire tartós a laminált padló ?

A tartósság döntő tényező, amikor a padlóburkolati lehetőségekről van szó. A padlónak évekig tartó kopást kell kibírnia, különben a felújítási költségek folyamatosan összeadódnak. A beton és a fa kétségtelenül tartósabb lehetőségek lehetnek, de a laminált padló is remekül teljesít.

A legtöbb laminátum jól ellenáll a környezeti hatásoknak
A legtöbb laminátum jól ellenáll a környezeti hatásoknak

Mivel sokoldalú padlóburkolati lehetőség, sokkal erősebb, karcálló, horpadásoknak ellenálló és rendkívül tartós. A stabil külső gyantabevonat miatt a laminált fapadló ideális olyan helyiségekbe, ahol akár háziállatok, gyerekek vagy nagy forgalom is előfordulhat. Lakossági és könnyű kereskedelmi felhasználásra is tökéletes, mivel préselt fából készül.

Ennek a padlóburkolatnak a várható élettartama általában olyan tényezőktől függ, mint a laminált márkája, a telepítés típusa, a kopás, az ellenállás, a karbantartás és egyéb tényezők. Tehát, ahol egyrészt a laminált fapadló megfelelő karbantartás és könnyű használat mellett akár 30 évig is eltarthat, ott nagy forgalom esetén 10-15 évente cserére lehet szükség.

A laminált padló megfelel Önnek ?

Ha kevés pénzből gazdálkodik, a laminált padló olcsó és nagyon kényelmes. Lehet, hogy nem hordozza azt a presztízst, de kétségtelenül vonzó, funkcionális és ugyanolyan jó, mint a kőburkolólapok vagy a keményfa.

A modern generációs laminátumok ideális és biztonságos a gyerekszobákba, a konyhába, az étkezőbe, a nappaliba, a télikertbe, a folyosóra vagy a pincébe, kivéve azokat a helyiségeket, amelyek hajlamosak nedvességre vagy hogy nedvesek maradnak hosszabb ideig, mint például a mosókonyha vagy a fürdőszoba.

Hogyan kell tisztítani a laminált padlót ?

Száraz felmosás

A laminált padlót minden nap vagy minden második nap törölje le felmosóval, attól függően, hogy milyen gyorsan szennyeződik. Használjon széles mikroszálas fejjel ellátott felmosórongyot, amely képes összegyűjteni a mindennapi szennyeződéseket és port, amelyek a padlóra kerülnek.

Lehetőleg sűrűn takarítsuk a laminált padlót puha felmosóval
Lehetőleg sűrűn takarítsuk a laminált padlót puha felmosóval

A száraz felmosásnak két fő előnye van. A padló mosás előtti száraz felmosása összegyűjti a cipők és a háziállatok mancsai által behordott szennyeződéseket, port és törmeléket. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy ugyanaz a szennyeződés a padló különböző részeire terjedjen, amikor valaki a padlón sétál. A száraz felmosásra azért is szükség van, mert ha hagyjuk, hogy a szennyeződések és a porszemcsék a padlón maradjanak, akkor idővel elhasználódhat a felület.

Porszívózza fel a padlót

Rendszeresen porszívózza fel a padló nehezen elérhető területeit és sarkait. Használjon kifejezetten kemény felületekhez tervezett tartozékot. Sok porszívóhoz jár egy mikroszálas párna, amely közvetlenül a porszívófej mögé csatlakozik, így kíméletesebben tudja felszedni a szennyeződéseket és porszemcséket.

Helyszíni tisztítás a láthatóan szennyezett területeken

Szabaduljon meg a foltoktól, amint azok létrejönnek. Törölje át a területet puha, száraz, nedvszívó ruhával. A makacs foltok eltüntetéséhez használjon gyengéd, vegyszermentes tisztítószert. Soha ne használjon durva tisztítószert, mivel az károsíthatja a padlót, és mérgező vegyi anyagokat is felszabadíthat.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik