Milyen típusú zöldfalak léteznek az épületekhez ?

  • Olvasási idő:4perc

A zöldfalak, más néven élő falak vagy függőleges kertek az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, mivel a természetet a városi környezetbe integrálják, és javítják az épületek fenntarthatóságát. Ezeket a falakat növények borítják, amelyek számos előnnyel járhatnak, többek között csökkentik a légszennyezést, növelik a biológiai sokféleséget, és javítják az épületben tartózkodók mentális és fizikai jólétét.


Kapcsolódó cikkek


Számos különböző típusú zöldfal-konstrukció létezik, amelyek az épületeken alkalmazhatók, és mindegyiknek megvannak a maga egyedi előnyei és szempontjai.

Külső kialakítású függőleges zöldfal
Külső kialakítású függőleges zöldfal

A zöldfal kialakításának egyik népszerű típusa az előre beültetett panelrendszer. Ezek a zöldfalak előre megnövesztett növényekkel teli panelekből állnak, amelyeket az épület külső vagy belső felületére telepítenek. Ezek a panelek különféle anyagokból, például műanyagból, fémből vagy fából készülhetnek, és gyakran úgy tervezik őket, hogy alacsony karbantartási igényűek és könnyen telepíthetők legyenek.

Az előre beültetett panelrendszerek tökéletesek azok számára, akik zöld falat szeretnének létrehozni, de nincs idejük a gondozására.

A zöldfal kialakításának másik típusa a csepegtető öntözőrendszer. Ez a fajta kialakítás csepegtető öntözőrendszert használ a növények öntözésére, ami segít a vízmegtakarításban és a karbantartás csökkentésében. A csepegtető öntözőrendszereket gyakran használják kereskedelmi és középületekben, például repülőtereken, bevásárlóközpontokban és irodaházakban.

A hidroponikus zöldfal kialakítása a zöldfal kialakításának egy másik típusa, amely egyre népszerűbbé válik. A hidroponikus zöldfalak zárt rendszerben, talaj nélkül termesztik a növényeket. Ehelyett a növényeket tápanyagban gazdag oldatban termesztik, amelyet a falon kialakított rendszeren keresztül pumpálnak a megfelelő helyre. Ez a fajta kialakítás sokféle növény termesztésére használható, beleértve a  zöldségeket, gyógynövényeket és virágokat.

Zöldfal kialakítása irodában
Zöldfal kialakítása irodában

A zöldfal kialakításának utolsó típusa a moduláris tálcás rendszer. Ez a fajta kialakítás olyan tálcákat használ, amelyeket meg lehet tölteni földdel és növényekkel, majd a falra lehet szerelni. A tálcák könnyen eltávolíthatók és kicserélhetők, így a növények cseréje vagy karbantartása egyszerűvé válik.

Ezt a fajta kialakítást gyakran használják lakóépületekben, például otthonokban és lakásokban.

A zöldfalak innovatív és fenntartható módját jelentik a természet épületekbe való beépítésének. A zöldfal kialakításának számos különböző típusa létezik, mindegyiknek megvannak a maga egyedi előnyei és megfontolásai. Akár alacsony karbantartási igényű opciót, akár hidroponikus rendszert keres, van olyan zöldfal-kialakítás, amely az Ön projektjében is működik.

Mi a különbség a vízszintes és a függőleges zöldfalak között ?

A zöldfalaknak két fő típusa van: a vízszintes és a függőleges. A két típus közötti különbségek megértése segíthet az építészeknek, építőknek és ingatlantulajdonosoknak abban, hogy a projektjükhöz a legjobb döntést hozzák meg.

Zöldfal panel az épületen
Zöldfal panel az épületen

A vízszintes zöldfalak, más néven zöldtetők lényegében sík felületeken, például tetőkön vagy erkélyeken termesztett kertek. Ezek a zöldtetők lehetnek intenzívek, ami azt jelenti, hogy különféle növényekkel ültetik be őket, és rendszeres karbantartást igényelnek, vagy extenzívek, ami azt jelenti, hogy szívós, kevés karbantartást igénylő növényekkel ültetik be őket, amelyek minimális karbantartást igényelnek.

A vízszintes zöldfalak egyre népszerűbbek, mivel így csökkenthető a hősziget, javítható a csapadékvíz-kezelés, és növelhető a tető élettartama.

A függőleges zöldfalak viszont olyan falak, amelyeket növényekkel borítanak, akár az épület külső, akár belső oldalán. Ezek a falak lehetnek előre beültetett vagy a helyszínen ültetett falak. A függőleges zöldfalakat gyakran használják a légszennyezés csökkentésére, a biológiai sokféleség növelésére és az épület esztétikai megjelenésének javítására.

Zöldtető
Zöldtető

A vízszintes és függőleges zöldfalak közötti egyik fő különbség a helyigényükben rejlik. A vízszintes zöldfalak jellemzően nagyobbak és több helyet igényelnek, míg a függőleges zöldfalakat kis területekre, például udvarokra vagy erkélyekre lehet beépíteni.

A vízszintes zöldfalakat nagyobb valószínűséggel használják kereskedelmi és középületekben, például repülőtereken, bevásárlóközpontokban és irodaházakban, míg a függőleges zöldfalakat gyakrabban használják lakóépületekben, például otthonokban és lakásokban.

Egy másik fontos különbség az egyes zöldfaltípusok karbantartási igénye. A vízszintes zöldfalak a felhasznált növények típusától függően lehetnek intenzívek vagy kiterjedtek, míg a függőleges zöldfalak általában alacsony karbantartási igényűek. A függőleges zöldfalak azonban gyakrabban igényelhetnek öntözést és a növények időnkénti cseréjét.

A vízszintes zöldfalak nagyszerű lehetőséget jelentenek azok számára, akik csökkenteni szeretnék a hőszigeteket, javítani a csapadékvíz-kezelést, és növelni a tető élettartamát. A függőleges zöldfalak viszont többek között nagyszerűek az épület esztétikai megjelenésének javítására is.

Mindkét lehetőségnek megvannak a maga egyedi előnyei és megfontolásai, és fontos, hogy konzultáljon szakemberrel annak meghatározásához, hogy melyik a legjobb zöldfal-típus az Ön épülete számára.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....