A passzívházak fejlődése a napjainkig

  • Olvasási idő:3perc

A fenntarthatóbb és energiahatékonyabb otthonok iránti törekvés során a passzívházak koncepciója egyre népszerűbbé vált. Az ilyen típusú épületek már évtizedek óta léteznek, de csak az utóbbi években kaptak jelentős figyelmet. A kísérletezés kezdeti napjaitól napjainkig a passzívházak hosszú utat tettek meg a tervezés, az anyagok és a technológia terén.


Kapcsolódó cikkek


Mik azok a passzívházak ?

A passzívházak olyan épületek, amelyeket úgy terveztek, hogy rendkívül energiahatékonyak legyenek, és minimális fűtési és hűtési igényük legyen. Ezt az intelligens tervezés, a kiváló minőségű szigetelés és a szellőzőrendszerek kombinációjával érik el. Ezeket a házakat úgy tervezték, hogy egész évben kényelmes belső környezetet tartsanak fenn anélkül, hogy hagyományos fűtési és hűtési rendszerekre támaszkodnának.

Nagy ablakokkal szerelt passzívház
Nagy ablakokkal szerelt passzívház

A passzívházakat úgy tervezték, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a természetes fényből és a napenergiából. A nagy ablakokat stratégiailag úgy helyezik el, hogy maximalizálják a napfényt, és a tetőn gyakran napelemeket helyeznek el az áramtermelés érdekében. Ezek a jellemzők segítenek csökkenteni az energiaszámlákat és fenntarthatóbbá teszik a passzívházakat.

A passzívházak kezdete

A passzívház-koncepciót először Németországban fejlesztette ki az 1990-es években Dr. Wolfgang Feist és csapata a Passivhaus Intézetben. Az első passzívházat 1991-ben építették meg a németországi Darmstadtban, és azóta a tervezést továbbfejlesztették és a különböző éghajlati viszonyokhoz és épülettípusokhoz igazították.

A passzívházak kezdeti időszakában elsősorban lakóépületeknél alkalmazták őket. A technológia még új és kísérleti jellegű volt, a költségek pedig viszonylag magasak. Ahogy azonban a passzívházak előnyei egyre szélesebb körben ismertté váltak, egyre többen kezdtek felfigyelni rájuk.

A technológia fejlődése

Ahogy nőtt az energiahatékony épületek iránti kereslet, úgy nőtt az építésükhöz használt technológia is. Az anyagok, például a nagy teljesítményű szigetelés és a hővisszanyerő szellőzőrendszerek használata terén elért fejlődés lehetővé tette, hogy olyan passzívházak épüljenek, amelyek nemcsak fenntarthatóbbak, hanem megfizethetőbbek is.

Emellett az intelligens technológia használata megkönnyítette a passzívházak energiafelhasználásának nyomon követését és kezelését. Az intelligens termosztátok például képesek automatikusan beállítani a hőmérsékletet az optimális energiahatékonyság biztosítása érdekében.

Passzívházak ma

Ma a passzívházak a világ minden táján megtalálhatók, Németországtól az Egyesült Államokon át Ausztráliáig és Új-Zélandig. Nemcsak lakóépületek, hanem iskolák, irodák, sőt, még magas lakóházak esetében is alkalmazzák őket.

The House at Cornell Tech diákszálló
The House at Cornell Tech diákszálló

Az Egyesült Államokban például 2017-ben készült el az első passzívház-tanúsítvánnyal rendelkező magasépület, a The House at Cornell Tech. Ez a 26 emeletes épület egy diákszálló, és úgy tervezték, hogy 70%-kal kevesebb energiát használjon, mint egy ugyanekkora méretű hagyományos épület.

A passzívházak jövője

Mivel az éghajlatváltozás továbbra is komoly aggodalomra ad okot, a fenntarthatóbb épületek iránti igény csak növekedni fog. A passzívházak a megoldás kulcsfontosságú részét képezhetik. Az energiafelhasználás csökkentésével ezek az épületek hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a globális felmelegedés lassításához.

A technológia folyamatos fejlődésével várhatóan még több innovatív tervezést és anyagot fogunk látni a passzívházakban. Ezáltal ezek az épületek még fenntarthatóbbá és megfizethetőbbé válnak, és egyre több ember számára válnak életképessé.

Összefoglalva, a passzívházak fejlődése lenyűgöző volt. A kísérletezés kezdeti napjaitól napjainkig ezek az épületek hosszú utat tettek meg a tervezés, az anyagok és a technológia terén. Ahogy a világ továbbra is szembesül az éghajlatváltozás kihívásaival, az energiahatékony épületek jelentősége csak tovább fog nőni.

A passzívházak a megoldás kulcsfontosságú részét képezhetik, és folyamatos beruházásokkal és innovációval az elkövetkező években még fenntarthatóbbá és megfizethetőbbé válhatnak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....