Passzív ház előnyei és elemei

  • Olvasási idő:5perc

A passzívház egy olyan építési koncepció végeredménye, amelyet az építőiparban energiahatékony, kényelmes és környezetbarát való módon való épületek építésére értenek, amelyek egyben megfizethetőek, és fenntarthatóak is. Ez egy olyan építési megközelítés, amely olyan tervezési elvekből áll, amelyek segítségével egy meghatározott komfortfokozaton belül pontos energiahatékonysági szintet kell elérni.


Kapcsolódó cikkek


A passzívházak hatékonyan használják ki a napfényt, szellőzést, a hővisszanyerést, a környezeti viszonyokat, aminek köszönhetően még az év leghidegebb időszakaiban sincs szükség a tipikus fűtési rendszerekre. Emellett olyan hűtési technikákat is alkalmaznak, mint például a stratégiai árnyékolás nyáron, hogy a hőmérsékletet kényelmes határokon belül tartsák, aminek következtében nem kell a levegő hűtésére berendezéseket használni.

A passzív minősítésű házakkal jelentős életminőségi javulásban is lehet részesülni
A passzív minősítésű házakkal jelentős életminőségi javulásban is lehet részesülni

A passzívházak építésének koncepciója a világon mindenütt ugyanaz, de a konkrét elemek az adott régió éghajlatához megfelelően alkalmazkodnak.

A passzívház tervezés elemei a teljesség igénye nélkül


Kiváló minőségű szigetelés

Az épület szigetelése segít minimalizálni a hőveszteséget a hideg hónapokban, és hűvösen tartani a házat a melegebb hónapokban. Szigetelésre a mennyezetben, a falakban és a padlóban van szükség. A szigeteléshez használt anyagok gátat képeznek a belső és a külső terek között. A szigetelés mind a meleg, mind a hideg éghajlaton létfontosságú.

Kiváló hatékonyságú habszigetelés felhordása
Kiváló hatékonyságú habszigetelés felhordása

Ez a hagyományos fűtési és hűtési rendszerek által igényelt energiafogyasztás jelentős csökkenéséhez vezet ha nagy hatékonyságú szigetelőanyagokat használnak a szigetelésre, ami azt eredményezi hogy egész évben kellemes hőmérsékletet teremt az épületben, jelentős költségek nélkül. A passzívház építésénél többféle szigetelőanyag használható. Ezek közé tartozik a cellulóz, a pamut, a juhgyapot, az üvegszál, a poliuretán, az ásványgyapot stb.

Kiváló minőségű ajtók és ablakok

Az ajtók és ablakok fontos szerepet játszanak a passzívház-konstrukciókban. Olyan kiváló minőségű ajtókat és ablakokat kell használni, amelyeknek alacsony a hővezető képessége és optimális szigetelést biztosítanak. Mivel az ajtók és ablakok fényt és láthatóságot biztosítanak, nem lehet őket ugyanúgy szigetelni mint a falakat, ezért a hőszigetelés szempontjából gyenge pontokká válnak. Ezért alapvető fontosságú a passzívház-szabványoknak megfelelő, kiváló minőségű ajtók és ablakok használata.

Hőhidak minimalizálása

A passzívházak építésénél alkalmazott másik elv a hőhíd-mentesítés minimalizálása. Ezek az épület különböző építészeti részeinek találkozási pontjai. Például az, hogy egy ablak hogyan csatlakozik a falhoz, vagy hogy egy fal hogyan kapcsolódik egy erkélyhez, vagy hogy a falak hogyan találkoznak a sarkoknál.

Páralecsapódás az ablakon a hőhíd jelenléte miatt
Páralecsapódás az ablakon a hőhíd jelenléte miatt

A cél ezeknek a hőhidaknak az elkerülése, amelyek a hő elszökését okozhatják, valamint a kondenzációs kockázat növekedését okozhatják a lokális hideg foltok kialakulásával. A hőhidak elkerülésének többféle módja van, például a jellemző építészeti kialakítások megváltoztatása építész segítségével, vagy a belső és külső tér közötti közvetlen kapcsolatok csökkentése (szintén építész tud benne segíteni vagy tanácsot adni). Ezek az intézkedések megalapozzák a passzívházban alkalmazott szigetelés hatékonyságát azáltal hogy nincs felesleges légáramlás kintről bentre, vagy fordítva.

Hővisszanyerővel való szellőztetés

A passzívház jelentős irányított szellőztetést igényel, amihez hővisszanyerő szellőztető-egységet használ. Ennek a rendszernek a célja az energiafogyasztás, a szén-dioxid-kibocsátás és a teljes fűtési költség csökkentése. A hővisszanyerő szellőztető friss hideg levegőt juttat a házba, és egy hőcserélő segítségével elvonja a hőt a helyiségben lévő meleg levegőből, és átadja a hideg levegőnek.

Hővisszanyerő szellőztető rendszer telepítése új házban
Hővisszanyerő szellőztető rendszer telepítése új házban

Ez biztosítja a friss levegő keringését a helyiségben, miközben fenntartja az ideális hőmérsékletet. Fontos megjegyezni, hogy a friss és az állott levegő nem keveredik egymással, így a házba érkező levegő meleg és friss marad. Ezeknek a rendszereknek körülbelül 90%-os a sikerességi aránya, és egyesek akár csak 15 wattal is működhetnek óránként.

A passzívház előnyei

Bár a passzívház koncepciója már évtizedek óta létezik, a vele járó előnyök miatt az utóbbi időben jelentős figyelmet kap az építészeti projektekben. A passzívház építésének néhány előnye a következők:

Energiahatékonyság

A passzívházat elsősorban az energiatakarékosság érdekében tervezik. Jelentősen kevesebb energiát használ fel, akár 90%-kal is kevesebbet, mint egy hagyományos épület szokásos fogyasztása, miközben ugyanazokat vagy még több épülettől elvárható funkciót lát el, jobb minőségben és hatékonysággal.

Környezetbarátság

Egy passzívházban a hagyományos fűtési és hűtési rendszerekre már nincs szükség, még a legszélsőségesebb éghajlaton sem. A nap és a szél természetes energiáját használja fel anélkül, hogy kárt okozna a környezetben, vagy kimerítene bármilyen értékes energiaforrást.

Jó beltéri levegőminőség

A passzívházak speciális szellőzőrendszerekkel rendelkeznek, amelyek elszívják a levegőt a konyhákból, fürdőszobákból és más, nedvességet vagy szagokat termelő helyiségekből, és friss levegőt vezetnek a hálószobákba és más lakóterekbe. Ez segít a por visszaszorításában is, és frissen, tisztán és jó minőségben tartja a házon belüli levegőt.

Megfizethetőség hosszabb távon

Bár egy passzívház építési költségei jellemzően 10-30 %-kal magasabbak, mint egy hagyományos házé, a működési és fenntartási költségek jelentősen alacsonyabbak. A tipikus fűtési és hűtési rendszerek használata nélkül, valamint energiahatékony és tiszta energiaforrásokkal egy passzívház rezsiköltsége jelentősen alacsonyabb a normál házénál.

Kényelem

A passzívház kialakítása páratlan kényelmet biztosít a házon belül. A légzárás jó hangminőséget biztosít a ház belsejében, a jó minőségű szigetelés pedig kiküszöböli a hideg sarkokat és a túlzott hőveszteséget, így a hőmérséklet az egész házban egyenletes marad. Így a passzívház belsejében kellemes és csendes marad a légkör.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....