A digitális forradalom az építőiparban: A változás és az innováció felkarolása

  • Olvasási idő:5perc

Az építőipar lassan, de biztosan jelentős átalakuláson megy keresztül. Mint hagyományosan összetett és konzervatív ágazat, a digitalizáció felkarolásában elmaradt más iparágak mögött. Az előrelátó vállalatok azonban megragadhatják a lehetőséget az innováció előmozdítására, a munkavállalók képzésére és az új technológiáknak a működésükbe való integrálására. Ezáltal a megnövekedett hatékonyság, a fokozott együttműködés és a fenntarthatóbb gyakorlatok előnyeit élvezhetik.

kapcsolódó cikkek


Az adatok hasznosítása a folyamatoptimalizáláshoz

Digitális platformok a hatékony projektmenedzsmentért

A digitalizáció és az építési projektmenedzsmentre specializálódott platformok megjelenése forradalmasította az adatkezelést az ágazatban. A dokumentumok generálásának, keresésének, jóváhagyásának és megosztásának különböző eszközökön és helyszíneken való lehetőségével az építőipari szakemberek naprakész információkhoz férhetnek hozzá, és távolról is nyomon követhetik a projekteket.

Ez az egyszerűsített megközelítés segít kiküszöbölni a redundanciákat és egyszerűsíti a folyamatokat, ami végső soron nagyobb hatékonyságot és jobb döntéshozatalt eredményez.

Speciális eszközök integrálása a fokozott helyszíni vizualizáció érdekében

Az építőipari specifikus eszközök, például a BIM-modellek vizualizálása és az olyan dokumentumkezelő rendszerek, mint a Dalux, egyre inkább integrálódnak a projektmenedzsment platformokkal. Azáltal, hogy lehetővé teszik a kulcsfontosságú információk helyszíni vizualizálását, ezek az eszközök kiküszöbölik a dokumentumok duplikálását és elősegítik a jobb szervezést.

Az adatok felhőben történő tárolása tovább javítja a hozzáférhetőséget és a rendezettséget, megnyitva az utat az egyszerűbb és hatékonyabb építési folyamatok előtt.

A diszruptív technológiák felkarolása az építőipari átalakulás érdekében

Mik azok a diszruptív technológiák ?

A diszruptív technológiák olyan újítások, amelyek radikális változásokat hoznak a meglévő piacokon és üzleti modelleken. Ezeken a technológiákon keresztül új termékek, szolgáltatások és üzleti folyamatok jelennek meg, amelyek átalakítják a meglévő iparágakat, és gyakran olyan új piacokat hoznak létre, amelyek eddig nem léteztek.

Például az internet, a mobiltelefonok, a személyes számítógépek és a digitális technológiák olyan diszruptív technológiák, amelyek forradalmasították a kommunikációt, az információátadást, a szórakoztatást és az üzleti folyamatokat.

A blokklánc technológia, a mesterséges intelligencia, a robotika és az önvezető járművek is olyan diszruptív technológiák, amelyek jelenleg átalakítják az iparágakat, és új lehetőségeket teremtenek a vállalkozások számára.

360 fokos képek és távfelügyelet

A diszruptív technológiák kitágítják az építőipari lehetőségek horizontját. A nagyobb építőipari vállalatok 360 fokos kamerákba fektetnek be, hogy időszakos felvételeket készítsenek az építkezésekről. Az olyan platformok, mint az OpenSpace lehetővé teszik a különböző időpontokban vagy BIM-modellekkel készített képek összehasonlítását, így a valós idejű adatok az egész csapat számára elérhetővé válnak. Ez a technológia javítja a távmunka-lehetőségeket és elősegíti a jobb információkezelést.

Pontfelhők a pontos virtuális modellezéshez

Mi az a lézeralapú pontfelhő-technológia ?

A lézeralapú pontfelhő-technológia (angolul: “laser-based point cloud technology”) olyan módszer, amely lézerpontok segítségével rögzíti egy tér geometriáját és tárgyainak helyzetét, majd ezeket adatokat digitális formában tárolja el. Ez a technológia széles körben alkalmazható területeken, mint például az építészet, a térképezés, az ipar, a bányászat és a környezetvédelem.

A lézeres pontfelhő-technológia működése a következő: A lézerszkenner kisugároz egy lézerfényt, amelyet a környező tárgyak visszavernek. Az érzékelők feljegyzik a visszavert fények idejét és intenzitását, és a számítógép ezeket az adatokat felhasználja, hogy pontfelhőt hozzon létre, amely az adott terület geometriáját és tárgyainak elhelyezkedését rögzíti.

A lézeralapú pontfelhő-technológia előnyei közé tartozik a nagy pontosság, a nagy adatmennyiség rögzítése rövid idő alatt, és az, hogy a felvett adatokat könnyen integrálni lehet más területekkel, például a számítógépes tervezéssel és modellezéssel. A technológia alkalmazásával a tervezők, mérnökök és kutatók számos területen javíthatják a munkájuk hatékonyságát és pontosságát.

A lézeralapú pontfelhő-technológia több millió pontos adatpontot képes létrehozni, ami az építési projektek pontos virtuális modelljeit eredményezi. Ezeket a modelleket a BIM tervrajzokkal összehasonlítva az építőipari szakemberek még a tényleges építkezés megkezdése előtt felismerhetik a hibákat és elvégezhetik a kiigazításokat. Ez a technológia jelentős javulást ígér a projekttervezés és -végrehajtás terén.

Drónok a jobb megközelíthetőségért és biztonságért

A drónok felbecsülhetetlen értékű eszközzé váltak az építőiparban, mivel hozzáférést biztosítanak a nehezen hozzáférhető vagy veszélyes területekhez. Valós idejű vizualizációt nyújtanak a szerkezetekről, és mobileszközökön keresztül távolról is vezérelhetők, ami javítja a kapcsolódást és az együttműködést.

Néhány olyan mérés, amelyeket drónokkal végezhetnek az építkezéseken:

  • Terepmodellezés: A drónok képesek nagy felbontású légifotókat készíteni a területről, amelyekből terepmodellt lehet készíteni. Ez segít a tervezőknek és a kivitelezőknek pontosan meghatározni a terület topográfiáját, a domborzati viszonyokat és a magassági különbségeket.
  • Vezeték- és csővezeték ellenőrzés: A drónokkal végzett légi felvételek segítségével lehet ellenőrizni a vezetékeket, azok állapotát, a hibákat és az esetleges sérüléseket.
  • Épületfelmérés: A drónokkal végzett légi felvételek és 3D modell készítés segítségével pontosan fel lehet mérni az épületet, az építési munkák folyamatát, az anyagokat és az erőforrásokat.
  • Biztonsági felügyelet: A drónokkal a munkaterületet lehet felügyelni, biztonsági ellenőrzéseket lehet végezni, ellenőrizni lehet a munkavédelmi szabályok betartását, a veszélyes területeket, a biztonsági zónákat.
  • Környezeti mérés: A drónokkal végzett légifotózás és képalkotás segítségével lehet felmérni az építkezések környezeti hatásait, az érintett területek változásait, az esetleges környezeti károkat.

Mi az a valós idejű vizualizáció építőipari vonatkozásban ?

A valós idejű vizualizáció az építőiparban egy olyan folyamat, amely során az építészeti terveket és modelleket valós időben, interaktív módon jelenítik meg. Ez lehetővé teszi a tervezők, építészek és ügyfelek számára, hogy élőben lássák és értékeljék a tervezett épületek vagy építmények különböző aspektusait, például a formáját, méretét, funkcióját, világítását és belső térkialakítását.

A valós idejű vizualizáció lehetővé teszi a tervezők és ügyfelek számára, hogy gyorsan és hatékonyan módosítsák a terveket, ha szükséges, és azonnal láthatják a változások hatásait. Ez jelentős előnyöket kínál az építőiparban, mivel csökkentheti a tervezési időt és költségeket, valamint lehetővé teszi a szorosabb együttműködést a projekt résztvevői között.

A valós idejű vizualizációhoz használt technológiák közé tartozik a 3D-s modellezés, a virtuális valóság (VR) és az kiterjesztett valóság (AR). Az építőiparban a valós idejű vizualizáció alkalmazása terjed a tervezési folyamat minden szakaszára, beleértve az épület tervezését, előkészítését, építését és használatát is.

Az építőipar jövője iránti elkötelezettség

A digitalizáció már nem egy távoli fogalom, hanem a jelen szerves része. Az építőipari vállalatoknak határozottan el kell kötelezniük magukat a digitalizáció elfogadása mellett, különben azt kockáztatják, hogy lemaradnak. Ahogy az ipari tájkép fejlődik, úgy kell az építőipar világának is fejlődnie.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....