Belsőépítészeti megoldások az irodában

  • Olvasási idő:6perc

A belsőépítészet hatalmas és változatos táján az irodatervezési trendek szeizmikus változása van a láthatáron, amely készen áll arra, hogy újradefiniálja munkahelyeinket és azok térbeli kapcsolatait. A technológiai fejlődés, a társadalmi-kulturális változások, valamint a jólét és a fenntarthatóság iránti nagyobb tudatosság mind hozzájárultak a hagyományos irodai környezet átalakulásához.

Ilyen irodába sokkal termelékenyebbek a dolgozók
Ilyen irodába sokkal termelékenyebbek a dolgozók

A munkavállalók és a vállalkozások változó igényeire adott válaszként a steril, egyforma terekből dinamikusabb, befogadóbb és vonzóbb környezetek felé való átmenetnek lehetünk tanúi. Ebben az átfogó értekezésben az irodai belső terek jövőjét alakító számtalan trendbe fogunk belemerülni, amelyeket neves iparági jelentések és tanulmányok bizonyítékai támasztanak alá.

A biofilikus tervezés hasznosítása

A természetes elemek integrálása az irodai belső terekbe, az úgynevezett biofilikus tervezés az elmúlt évtizedben egyre nagyobb lendületet vett. A Global Wellness Institute (2018) jelentése szerint a biofilikus dizájn jelentősen növeli a munkavállalók jólétét, termelékenységét és kreativitását.

Ez a természet ihlette megközelítés többet foglal magában, mint pusztán cserepes növények vagy zöld falak telepítése. Az épített környezet és a természet közötti szimbiózis megteremtéséről van szó, amely integrálja a napfényt, a zöldet, az organikus anyagokat és a természetre nyíló kilátást.

Vegyük például az Amazon seattle-i irodáját. A The Spheres néven ismert munkaterület több mint 40 000 egyedi növényt tartalmaz, amelyek egy zöldellő, természetközpontú oázist hoznak létre, amely elősegíti a kreativitást és a pihenést. A természetes megvilágítástól a beltéri vízesésekig megtestesíti a biofilikus tervezés kvintesszenciáját.

A The Spheres belűlről
A The Spheres belűlről

Rugalmas és alkalmazkodó terek

A régi merev, tagolt munkaterek elrendezése mára már a múlt relikviájává vált. Ma a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség a kulcs. Ez a változás a moduláris bútorokban, a mozgatható válaszfalakban, az állítható világításban és akusztikában tükröződik, mindezek lehetővé teszik a terek átalakítását a különböző igények és tevékenységek kielégítésére.

A Harvard Business Review (2022) szerint az ilyen rugalmas terek ösztönzik az együttműködést, az innovációt, és befogadó légkört biztosítanak a különböző munkastílusok számára.

Ennek a trendnek az egyik legjobb példája az Unilever londoni központja, amely egy sor rugalmas, adaptálható teret foglal magába, amelyek a különböző munkastílusokat szolgálják ki. Az iroda a csendes fókuszszobáktól a nyüzsgő kollaboratív terekig lehetővé teszi a zökkenőmentes átalakulást az adott tevékenységnek megfelelően.

Iroda mint szolgáltatás (OaaS)

A gazdaság növekedésével és a távmunka általánossá válásával jelentősen megnőtt az Office as a Service (OaaS) trend. A Gensler Research Institute 2021-es tanulmánya kimutatta, hogy egyre nagyobb az igény a kényelmi szolgáltatások, a kapcsolatépítési lehetőségek és a közösség érzetét nyújtó, kurátori összeállítást kínáló helyiségek iránt. A WeWork és a Regus két élharcosa ennek a trendnek, amelyek világszerte mindenre kiterjedő, rugalmas és kiszolgált irodahelyiségeket kínálnak.

Egészségközpontú tervezés

A COVID-19 járvány az egészséget és a biztonságot az irodatervezés előterébe helyezte, ami az építészeket és tervezőket olyan funkciók beépítésére késztette, mint az érintésmentes technológia, a jobb légszűrő rendszerek és a könnyen tisztítható felületek. A World Green Building Council (2022) által végzett tanulmány szerint az ilyen egészségközpontú tervezési elemek beépítése 8-11%-kal növelheti a termelékenységet.

A resimercial design térhódítása

A resimercial design, a lakó- és kereskedelmi esztétika ötvözése gyorsan terjed, mivel a vállalkozások célja, hogy otthonosabb, kényelmesebb munkaterületeket hozzanak létre. A Design Intelligence 2023-as trendjelentésében kiemelte a resimercial terek térnyerését. Azáltal, hogy ezek a terek az otthon kényelmét az iroda funkcionalitásával ötvözik, elmosódnak a munka és a szabadidő közötti határok, és végső soron hívogatóbb és kényelmesebb környezetet teremtenek.

A cél hogy kellemes környezetben teljen a munkaidő
A cél hogy kellemes környezetben teljen a munkaidő

Mi a resimercial design ?

A resimercial design a munkahelyek kialakításának kreatív és egyre népszerűbb megközelítése, amely lényegében a lakó- és kereskedelmi design elemeit ötvözi. A lakóterek kényelmét és stílusát integrálja a kereskedelmi terekbe, például irodákba vagy kiskereskedelmi környezetekbe.

Ez a koncepció a munka és a magánélet egyensúlyának kialakulóban lévő megértéséből és abból a vágyból ered, hogy olyan munkahelyeket hozzunk létre, amelyek nemcsak funkcionálisak és hatékonyak, hanem kényelmesek és hívogatóak is, hasonlóan az otthonhoz.

Az elképzelés lényege, hogy olyan munkakörnyezetet alakítsunk ki, amely ösztönzi a termelékenységet, az együttműködést és a kreativitást, miközben minimalizálja a stresszt és elősegíti az általános jólétet.

A gyakorlatban a resimercial design többféleképpen is megnyilvánulhat. Íme néhány közös jellemző és stratégia, amelyekkel a resimercial terekben gyakran találkozhatunk:

  • Kényelmes bútorok: Ide tartozhatnak a kanapék, a társalgószékek vagy más típusú ülőalkalmatosságok, amelyekkel jellemzően otthoni környezetben találkozhatunk. Ezeket általában a közösségi helyiségekben helyezik el, hogy az alkalmazottak nyugodtabb környezetben pihenhessenek, beszélgethessenek vagy dolgozhassanak.
  • Háziasított munkaterületek: Ez lehet olyan egyszerű, mint a meleg, otthonos anyagok, például a fa és a puha textíliák beépítése, vagy lehet összetettebb, mint például a lakótelepi stílusú konyhák vagy akár hálószobák a szunyókáláshoz vagy éjszakázáshoz.
  • Természetes elemek: A rezimercial design gyakran integrálja a biofilikus tervezés elemeit, a természetet a növények, a természetes fény, valamint a természet által inspirált textúrák és minták révén a belső térbe hozva. Ez segít csökkenteni a stresszt, javítja a hangulatot és a termelékenységet.
  • Személyre szabott terek: Az otthonainkhoz hasonlóan, amelyek jellemzően személyes ízlésünket és stílusunkat tükrözik, a resimercial terek is gyakran lehetővé teszik az egyéni testreszabást. Ez magában foglalhatja azt is, hogy az alkalmazottak személyre szabhatják munkaterületeiket, vagy többféle munkabeállítás közül választhatnak az egyéni preferenciák és feladatok alapján.
  • Közösségi terek: Ahogyan egy otthonban is van egy nappali vagy étkező, ahol a családtagok összegyűlnek, a resimercial design gyakran tartalmaz olyan közös tereket, amelyek célja az interakció és az együttműködés ösztönzése.

Ha a resimercial design bevezetését fontolgatja a munkaterületén, fontos, hogy először is megértse alkalmazottai igényeit. Végezzen felméréseket vagy folytasson megbeszéléseket, hogy megértse, milyen elemek tennék őket kényelmesebbé és produktívabbá a munkahelyükön.

Ne feledje, a végső cél a dolgozók jólétének és termelékenységének fokozása, és minden csapatnak egyedi preferenciái lehetnek.

Ha már tisztában van alkalmazottai igényeivel, működjön együtt tapasztalt építészekkel vagy belsőépítészekkel, akik jártasak a resimercial tervezésben. Ők végigvezethetik Önt a folyamaton, és segíthetnek elkerülni a gyakori buktatókat. Vigyázzon, hogy a helyiség ne legyen túlságosan hétköznapi vagy otthonos, mivel ez elveheti a professzionalizmus és a fókuszálás kedvét.

Ne feledje, hogy bár a munkaterek kialakításában a trendek jönnek-mennek, a jó tervezés alapelvei – funkcionalitás, kényelem, esztétikum és fenntarthatóság – mindig megmaradnak. Ezért egy jól megtervezett rezimercial térnek rugalmasnak és alkalmazkodóképesnek kell lennie, és képesnek kell lennie arra, hogy együtt fejlődjön vállalkozása és munkatársai változó igényeivel.

A Google irodái világszerte ezt a trendet bizonyítják: a kommunikációt segítő társalgókkal, konyhákkal, sőt még szundikálófülkékkel is büszkélkedhetnek, sikeresen létrehozva egy olyan teret, amelyben az alkalmazottak szívesen töltik el időt.

Az iroda újragondolva

A jövő felé haladva az irodatervezés egyre több lesz, mint a fizikai környezet kialakítása. Ez a vállalkozások stratégiai eszköze az innováció és a jólét előmozdítására. A biofilikus tervezés, a rugalmas terek, az OaaS, az egészségközpontú elemek és a resimercial design nem csupán trendek; ezek alapvető elmozdulást jelentenek a modern munkaerő változó igényeit és törekvéseit tükröző munkahelyek felé.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....