A LEED minősítés növekvő jelentősége és fontossága az építészetben

  • Olvasási idő:7perc

Az építészet világában érezhető változás zajlik, egy elengedhetetlen átmenet, mivel az innováció és a fenntarthatóság kereszteződésében állunk. Ennek az evolúciónak a középpontjában a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) tanúsítvány áll, amely az építő- és ingatlaniparban az ökológiai gondoskodás nemzetközileg elismert szimbóluma.

kapcsolódó cikkek


Az Egyesült Államok Zöld Építészeti Tanácsa (USGBC) által kifejlesztett LEED tanúsítás az épített környezet alapvető mércéjévé vált, jelezve, hogy egy épület elkötelezett az ökológiai hatások minimalizálása mellett, miközben maximalizálja a hatékonyságot, a fenntarthatóságot és a lakók jólétét. Felmerül a kérdés, hogy miért vált ilyen fontossá a LEED, és miért készül még fontosabbá válni ?

Az épületek "életében" egyre fontosabb szerepet fog játszani a LEED tanúsítvány
Az épületek “életében” egyre fontosabb szerepet fog játszani a LEED tanúsítvány

Pontosan mit takar a LEED tanúsítás ?

A Leadership in Energy and Environmental Design, azaz a LEED egy nemzetközileg elismert zöld épületek tanúsítási rendszere, amely egy épület vagy környék fenntartható tulajdonságainak harmadik fél általi ellenőrzését biztosítja. Ahogy egyre mélyebbre merülünk a LEED sokrétű világában, fontos megérteni, hogy ez a tanúsítás a tényezők széles spektrumát öleli fel.

Alapvetően a LEED öt fő kategóriába sorolható, amelyek mindegyike az épület környezeti hatásának egy-egy egyedi szempontjára összpontosít:

  • Fenntartható helyszínek: Ez a kategória az építési terület elhelyezkedésére és kezelésére helyezi a hangsúlyt, figyelembe véve annak ökológiai lábnyomát az építés és az üzemeltetés során. A fő szempontok közé tartozik az építési tevékenységekből származó szennyezés csökkentése, az élőhelyek védelme és helyreállítása, a csapadékvíz-elvezetés kezelése, a fényszennyezés csökkentése, valamint a tömegközlekedéssel való összeköttetés elősegítése, ezáltal a túlzott gépjárműhasználat visszaszorítása.
  • Vízhatékonyság: Ahogy a neve is mutatja, ez a szakasz az épületben az ivóvíz (iható víz) teljes felhasználásának csökkentésére összpontosít. Az ebben a kategóriában pontszerző stratégiák közé tartozik a víztakarékos kertépítés, az innovatív szennyvíztechnológiák (például a szürkevíz újrahasznosítása), valamint az olyan folyamatok vízfelhasználásának csökkentése, mint a hűtőtornyok és a gőzsterilizálás.
  • Energia és légkör: Ez a kategória az épület energiafelhasználására és az energiaválasztásoknak a környezetre gyakorolt szélesebb körű hatására vonatkozik. Ösztönzi a jobb energiateljesítményt, a megújuló és tiszta energiaforrások beépítését, a jobb hűtőközeg-kezelést és az épületszintű energiamérő rendszerek bevezetését.
  • Anyagok és erőforrások: Ez a szakasz az anyagok és erőforrások hatékony felhasználásával foglalkozik az épületek építése, felújítása és üzemeltetése során. Olyan stratégiákat támogat, mint a hulladékcsökkentés, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás, a fenntartható módon előállított anyagok kiválasztása, valamint az anyagok életciklus-hatásának figyelembevétele.
  • Beltéri környezetminőség: Itt a hangsúly a lakók számára egészségesebb és produktívabb beltéri környezet megteremtésén van. Ez a kategória a beltéri levegőminőség, a természetes napfényhez való hozzáférés, az akusztikai teljesítmény, a hőkomfort, valamint a világítási és hőtechnikai rendszerek szabályozhatósága érdekében tett erőfeszítéseket díjazza.

Ezen elsődleges kategóriákon kívül a LEED a következőket is tartalmazza:

Innováció

Ez a kategória az öt fő kategóriában külön nem említett innovatív stratégiákat, valamint a feltörekvő fenntartható építési technológiák vagy gyakorlatok alkalmazását ismeri el.

Regionális prioritás

Ez a kategória elismeri a projekt helyszínére jellemző környezeti problémák kezelésének fontosságát, és extra kreditpontokat kínál a helyi USGBC-csoportok által meghatározott prioritásokért.

Emellett létezik a LEED for Neighborhood Development (LEED-ND) minősítési rendszer, amely az intelligens növekedés, az urbanizmus és a zöld építés elveit integrálja a szomszédsági tervezés első nemzeti szabványába. Többek között a helyhatékonyságra, a kompakt fejlesztésre, a vegyes használatú szomszédsági központokra, az autófüggőség csökkentésére, valamint a gyaloglás és a kerékpározás ösztönzésére összpontosít.

A fenntarthatóság rétegei: A LEED többszintű tanúsítása

Az épületek környezeti lábnyomának mérésére irányuló törekvésként a LEED tanúsítás többszintű megközelítést alkalmaz. A LEED tanúsítás négy különböző szinten létezik: tanúsított, ezüst, arany és platina. Ezeket a címeket aszerint ítélik oda, hogy egy projekt hány pontot ér el a környezeti értékelés során. (Azoknak, akik nem ismerik, a pontok itt a vizsgán kapott jegyekhez hasonlítanak, és a projekt különböző környezetvédelmi szempontok szerinti teljesítményét tükrözik.)

Érdekes módon ez a pontalapú rétegződés nemcsak a projektfejlesztők közötti verseny érzését segíti elő, hanem a környezetbarátabb építészet és a fenntartható gyakorlatok felé való progresszív törekvést is elősegíti.

A rendszerek spektruma: Különböző LEED minősítési mechanizmusok

Fontos megemlíteni, hogy e kategóriák és pontkiosztások sajátosságai finoman változhatnak, az adott LEED minősítési rendszertől függően. A LEED minősítési rendszerek osztályozása az épületek különböző fejlődési fázisaihoz és aspektusaihoz igazodik, amelyek a következők: Az épület tervezése és kivitelezése (BD+C), belsőépítészeti tervezés és kivitelezés (ID+C), épületüzemeltetés és karbantartás (O+M) stb.

  • Az épülettervezés és -építés (BD+C) olyan projektekre összpontosít, amelyek vagy újak, vagy jelentős felújításon mennek keresztül.
  • A belsőépítészeti tervezés és kivitelezés (ID+C) olyan projektek körül forog, amelyek az épület belső terét változtatják meg, de a külső kereteit nem.
  • Az épületüzemeltetés és -karbantartás (O+M) a meglévő épületeket érinti, amelyekben javítási munkálatok folynak, vagy amelyekben nem vagy csak kis mértékben történik építkezés.

A LEED és a fenntartható építés

A világ az éghajlatváltozással, az erőforrások kimerülésével és a környezetromlással küzd, ami elengedhetetlenné teszi számunkra, hogy újraértékeljük, hogyan hozzuk létre, kezeljük és lakjuk épített tereinket. A LEED filozófiája ezeket a sürgető problémákat kezeli azáltal, hogy a “fenntarthatóságot” az építészeti tervezés sarokkövévé teszi.

A LEED minősítésű építmények prioritásként kezelik az alacsony kibocsátású anyagokat, a megújuló energiaforrásokat, a víz- és energiahatékonyságot, a hulladékcsökkentést és az egészségesebb beltéri levegő minőségének elősegítését. Ezekre az elemekre összpontosítva a LEED olyan szerkezeteket hoz létre, amelyek nemcsak a Földet kímélik, hanem a fenntartható tervezés gyakorlatiasságának és gazdasági életképességének példájaként is szolgálnak.

A LEED tanúsítás sokrétű előnyei

Bár a LEED ökológiai előnyei nyilvánvalóak, a tanúsítás ösztönzői túlmutatnak a puszta környezeti felelősségvállaláson. A LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek üzemeltetése gyakran költséghatékonyabb az erőforrások hatékony felhasználása miatt, ami hosszú távú gazdasági előnyöket kínál mind a tulajdonosok, mind a használók számára.

Ezen túlmenően a LEED tanúsítással járó belső érték növelheti az épületek piacképességét. Egy olyan korszakban, amikor a fenntarthatóság már nem preferencia, hanem igény, a LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek kívánatosak a környezeti felelősségvállalást értékelő, növekvő demográfia számára.

A LEED továbbá támogatja az emberi egészséget és jólétet. A természetes fény, a jobb levegőminőség és a zöldfelületek beépítésének ösztönzésével a LEED egészségesebb élet- és munkakörnyezetet teremt, ami hozzájárul a lakók termelékenységének és elégedettségének növekedéséhez.

A LEED növekvő jelentősége

A LEED jelentősége a növekvő környezettudatosság és a szigorodó szabályozási környezet hatására tovább fog nőni. A kormányok és a politikai döntéshozók világszerte felismerik a fenntartható építési gyakorlatok szerepét a környezeti kihívások enyhítésében, ami a LEED tanúsítást ösztönző ösztönzőket és szabályozásokat eredményez.

Továbbá, ahogy a világ polgárai egyre tudatosabbá válnak környezeti lábnyomukkal kapcsolatban, úgy nő a LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek iránti kereslet is. A vállalkozások is megértik, hogy milyen előnyökkel jár, ha felelős vállalati polgárként tekintenek rájuk, és hogy a LEED-tanúsítványban rejlő lehetőségekkel erősíthetik zöld hitelességüket.

Végül, mivel a technológiai fejlődés folyamatosan befolyásolja az építészet területét, a LEED alkalmazkodóképessége biztosítja, hogy a fenntartható építési gyakorlatok élvonalában maradjon. A program folyamatosan fejlődik, hogy integrálja a legújabb technológiákat és módszereket, ami bizonyítja a program tartós aktualitását.

Az építészek és az építtetők számára a LEED tanúsítás lehetőséget jelent arra, hogy részt vegyenek a környezeti kihívások megoldásában. A LEED keretrendszer elfogadásával olyan terek kialakításában járhatnak elöl, amelyek tiszteletben tartják a hármas alapelveket: az embereket, a bolygót és a profitot.

A LEED minősítés megszerzéséhez azonban a kritériumainak átfogó ismerete és a fenntartható tervezés iránti elkötelezettség szükséges a projekt kezdetétől fogva. Ez magában foglalja az összes érdekelt fél folyamatos együttműködését annak biztosítása érdekében, hogy az épület teljesítménye megfeleljen a LEED-szabványoknak.

LEED – építészeti követelmény

Egy olyan világban, amelyet egyre inkább a környezeti kihívások határoznak meg, a LEED tanúsítás a fenntartható építészet hívószavaként szolgál. Növekvő jelentősége tükrözi, hogy kollektíven felismertük, hogy az épített környezetben sürgősen szükség van a környezettudatos gyakorlatokra. A fenntarthatóbb jövő felé vezető úton a LEED egy útitervet kínál, amely olyan építmények felé mutat utat, amelyek nemcsak életünknek adnak otthont, hanem bolygónkat is megóvják.

Tagadhatatlan, hogy a LEED pillanata elérkezett, és jelentősége az elkövetkező években csak fokozódni fog. A LEED felhívás építészek, építők és lakosok számára egyaránt, hogy ismerjék fel az épületeink és a természeti világ közötti lényegi kapcsolatot, és olyan tereket hozzanak létre, amelyek ezt a kényes kapcsolatot ünneplik, nem pedig kompromittálják.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....