Mycelium az építőiparban: A jövő téglája, amelyet gombák építenek

 • Olvasási idő:6perc

Egy olyan világban, ahol az éghajlatváltozás baljósan leselkedik a fejünk fölött, az építőipar egy meglepő zugban talál reményt: az erdő talajában. Üdvözöljük a micéliumot, a gombák alatt húzódó, fonalszerű gyökerek hálózatát, amely arra vár, hogy főszerepet játsszon a fenntartható építés jövőjében.

A micélium (vagy mycelium)

Először is nézzük meg, mi is az a micélium valójában. A micélium lényegében a gombák vegetatív része. Gondoljunk rá úgy, mint a növény gyökereire. Míg a gombák a föld felett látható “gyümölcsök”, addig a micélium a talaj alatt működik, és egy hatalmas, bonyolult hálóban ágazik szét.

A hálós szerkezetű micélium
A hálós szerkezetű micélium

Ez a hálózat lebontja a szerves anyagokat és újrahasznosítja a tápanyagokat a természetben. Azonban ugyanez a hálószerű struktúra az, ami az építőiparban is innovációt eredményez.

A varázslatos keverék: Mycelium és mezőgazdasági hulladék

A zöld építkezés szíve a micélium és a mezőgazdasági hulladék – például szalma vagy faforgács – kombinálásában rejlik. Ha néhány napig hagyjuk, hogy egy penészben (nem a káros típusban, hanem egy alakos szerkezetben) növekedjen, a micélium “megemészti” ezeket a hulladékanyagokat. Ahogy növekszik, mindent szilárd, könnyű és meglepően erős masszává köt össze.

Miért fontos a micélium ?

 • Környezetbarát: A micélium alapú építőanyagok szén-dioxid-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a hagyományos anyagoké, például a betoné vagy az acélé. Szó szerint hulladékból nőnek ki, ami azt jelenti, hogy kevesebb fát kell kivágni, és kevesebb energiaigényes előállításra van szükség.
 • Biológiailag lebomló: A műanyagokkal vagy más szintetikus anyagokkal ellentétben a micéliumalapú (ha csak magukban léteznek) termékek lebomlanak, csökkentve ezzel a környezetre gyakorolt hatást.
 • Természetes szigetelő: Ez a gombagyökérzet lenyűgöző szigetelő, amely hatékonyan szabályozza a hőmérsékletet egy szerkezeten belül. Egyesek szerint még az üvegszállal is vetekedhet szigetelő tulajdonságaiban.
 • Tűzálló: Talán meglepő módon a micélium táblákról megállapították, hogy természetes módon tűzállóak, ami felbecsülhetetlen tulajdonság az építőiparban.

Kérdések

Nem lenne tisztességes vagy pontos a micéliumot a fenntartható építés abszolút megmentőjeként reklámozni anélkül, hogy ne említenénk meg a kihívásokat. A micéliumtéglák hosszú távú tartóssága, különösen nedves körülmények között, továbbra is kutatási téma.

Micéliumtégla termesztése
Micéliumtégla termesztése

Ott van még az a nem is olyan kis feladat, hogy a gyártást növelni kell, és ezeket az anyagokat olyan költséghatékonyan kell gyártani, mint hagyományos társaikat.

Egy könnyedebb megjegyzés

Ne hagyjuk figyelmen kívül az elefántot – vagy mondjuk inkább gombát – a szobában. Igen, a gondolat, hogy egy részben gombákból készült házban éljünk, valóban úgy hangzik, mintha egy meséből származna. De ne feledjük, évszázadokkal ezelőtt, ha valaki magas felhőkarcolók acélból és üvegből való építését említette, ugyanilyen felhúzott szemöldökkel (a hitetlenség vagy a szkepticizmus jelképével) találkozott.

Mit tehet az építőipar a nagyobb elterjedéséért ?

Oktatás és képzés

Az ipari szakembereket ki kell képezni a micéliumos anyagok lehetséges előnyeiről és korlátairól. A workshopok, tanfolyamok és konferenciák az ismeretek átadásának útjai lehetnek.

Együttműködés

A biotechnológusokkal és mikológusokkal (a gombákat tanulmányozó tudósokkal) való együttműködés felgyorsíthatja a micéliumtermékek építőipari felhasználásra történő finomításának folyamatát.

Innováció

A micéliumalapú termékekre szakosodott induló vállalkozások és cégek felkutatása és az ezekbe való befektetés. Ez felgyorsíthatja a technológia adaptálását és finomítását.

Kísérleti projektek

A nagyszabású adaptációt megelőzően a kísérleti projektek szolgálhatnak valós tesztekként, demonstrálva a micélium építőiparban való alkalmazhatóságát.

A kolonizált micélium fűrészporban termeszteve
A kolonizált micélium fűrészporban termeszteve

Összefoglalva, ahogy a világ a zöldebb megoldások felé halad, a micélium az építőipar egyik valószínűtlen hőse lehet. Számos előnyével ez a gombahálózat újradefiniálhatja a fenntartható építkezést.

Végül is gyakran a legváratlanabb helyeken találunk választ a legsürgetőbb kihívásokra. És ki gondolta volna, hogy a szerény gomba a jövő épületeinek tervrajzát kínálja ?

Milyen építőipari termékek készíthetők micéliumból ?

A micélium a velejáró környezetbarát tulajdonságaival és alkalmazkodóképességével újraértelmezi, hogy mit jelent a fenntartható építkezés.

Mycelium téglák: A zöld építkezés sarokkövei

A legnyilvánvalóbb és vitathatatlanul forradalmi alkalmazás a micéliumtéglák formájában valósul meg. Ezek tömör blokkok, a hagyományos téglákhoz hasonlóak, de inkább termesztik, mint sütik vagy formázzák őket. A következőképpen működik.

Mezőgazdasági hulladékot (például szalmát, kukoricaszárat vagy fűrészport) összekevernek micéliumspórákkal. Néhány nap alatt, ellenőrzött körülmények között a micélium növekszik, és a hulladékanyagokat szilárd blokkokká köti össze. Az eredmény egy könnyű, mégis robusztus tégla, amely természetesen szigetelő és biológiailag lebomló.

Szigetelőpanelek: A micélium termikus mestersége

Tekintettel a micélium természetes szigetelő tulajdonságaira, a hagyományos szigetelőanyagok, például az üvegszál vagy a hab ellenfelévé kezd válni. A micélium alapú szigetelőpanelek előnyei:

 • Hatékony hőszabályozás.
 • Hangszigetelő képességek.
 • Az energiafogyasztás csökkentése a kiváló szigetelésnek köszönhetően.

Akusztikai csempék: A természet válasza a városi zajra

A micélium hálószerű szerkezete természetes hangelnyelővé teszi. A micéliumból készített csempe használható zenei stúdiókban, irodahelyiségekben vagy bármilyen környezetben, ahol a zajcsökkentés előnyös.

Szerkezeti táblák és panelek

A hagyományos építőiparban használt rétegelt lemezhez vagy forgácslaphoz hasonlóan a micéliumot nagyobb lapokban lehet termeszteni, amelyek alkalmasak:

 • Belső falszakaszok.
 • Bútorgyártás.
 • Padlóburkolatok alátétje.

Dizájnelemek és művészeti installációk: Az esztétikai csábítás

A micélium formázási rugalmasságának köszönhetően egyedi designelemekben alkalmazzák. Gondoljon lámpákra, művészeti installációkra vagy akár dekoratív falpanelekre.

Ezek nemcsak esztétikai célt szolgálnak, hanem a fenntarthatósági narratívát is erősítik.

Csomagolási megoldások: Túl az épületeken

Bár nem szigorúan építőipari termék, érdemes megjegyezni, hogy a micélium a polisztirol (közismert nevén hungarocell, amely nem biológiailag lebomló és köztudottan káros a környezetre) alternatívájaként a csomagolási birodalomba is belép. A micélium alapú csomagolás hasonló védelmet nyújt, de a kidobás után természetes úton lebomlik.

Ideiglenes és moduláris szerkezetek

A hosszú távú állandóságot nem igénylő szerkezetek, például fesztiválstandok vagy kiállítási standok esetében a micélium fenntartható, alakítható megoldást kínál. A rendezvény befejezése után ezek a szerkezetek szétszerelhetők és hagyhatók biológiailag lebomlani, így minimális környezeti hatást biztosítva.

Néhány hasznos tulajdonsága

 • Alkalmazkodóképesség: A micélium sokoldalúsága azt jelenti, hogy az egyedi igényekhez igazítható és módosítható. Például sűrűsége vagy keménysége a kívánt alkalmazás alapján beállítható.
 • A természet órája: Az azonnal előállítható szintetikus anyagokkal ellentétben a micélium termékeknek időre van szükségük a növekedéshez. Ez azt jelenti, hogy a projekttervezés során figyelembe kell venni a növekedési időszakokat.
 • Nedvességérzékenység: A micélium egyik kihívása a hosszan tartó nedvességgel szembeni érzékenysége. Alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy a micélium termékeket, különösen a kültéri alkalmazásokban, megfelelően kezeljék vagy védjék a túlzott nedvességtől.

Tehát a micélium nem csupán egy anyag; ez egy bizonyíték arra, hogy a természet és az innováció hogyan egyesülhet, olyan megoldásokat kínálva, amelyek nemcsak funkcionálisak, hanem mélyen összhangban vannak bolygónk igényeivel is. Ha az építőipar a városfejlesztés teste, akkor a micélium lehet a lelke, amely a harmónia, a fenntarthatóság és a természettel kéz a kézben épített jövő mellett száll síkra.

A neves mikológus (gombatan), Paul Stamets szavaival élve: “A micélium a Föld természetes internete”.

Valóban, az analógia párhuzamot von egymással összekapcsolt városi élőhelyeinkkel. Ahogyan a micélium hálózata elősegíti a növekedést és a táplálkozást, úgy a fenntartható anyagokból épített városi hálózataink is elősegíthetik a bolygóval való harmonikusabb kapcsolatot.

A Mycelium az építőiparban nem pusztán téglákról és épületekről szól; ez egy szélesebb narratíva a természet és az emberi innováció egyesítéséről.

Miközben a környezeti kihívásokkal küzdünk, a biológia és az építészet fúziója a remény csillanását kínálja – emlékeztetőül arra, hogy a megoldásokat gyakran úgy találhatjuk meg, ha lenézünk, közvetlenül a lábunk alá, és felismerjük a látszólag hétköznapi dolgokban rejlő zsenialitást.

A micélium útja az erdő talajától a fenntartható építészet élvonalába valóban az emberiség tartós innovációs és ellenálló szellemének bizonyítéka.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....