Globális vezetők a fenntartható építőiparban

föld
  • Olvasási idő:5perc

A globális építőiparban jelentős elmozdulás tapasztalható a fenntarthatóság irányába, és számos ország vezető szerepet tölt be a zöld gyakorlatok infrastruktúra-fejlesztésbe való integrálásában. Ez a mozgalom nem csupán a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről szól; átfogó megközelítést foglal magában, amely magában foglalja az energiahatékonyságot, a zöld anyagok használatát és a megújuló energiaforrásokra való összpontosítást.

Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség, Európa és Amerika

Az International Finance Corporation (IFC) kiemeli a zöldebb technológiák fontosságát az építőiparban, hogy 2035-ig 23 százalékkal csökkenjen az ágazat szén-dioxid-kibocsátása, hangsúlyozva az energiatakarékos tervezési, építési és üzemeltetési gyakorlatok szerepét.

Mi az az IFC ?

Az International Finance Corporation (IFC) a Világbank Csoport tagja, amelynek célja a magánszektor fejlesztésének támogatása a fejlődő országokban. Az IFC tevékenységei közé tartozik a magánvállalatok közvetlen finanszírozása, beruházások mobilizálása a pénzügyi piacokról, tanácsadás és technikai segítségnyújtás a vállalatok és kormányok számára.

Az IFC missziója, hogy elősegítse a fenntartható gazdasági növekedést a fejlődő országokban, a magánszektor fejlesztésén keresztül, segítve ezzel a szegénység csökkentését és a jólét növelését. Az IFC beruházásokkal, tanácsadással és eszközkezeléssel támogatja a vállalatokat abban, hogy növekedjenek, regionális és globális piacokra lépjenek, és új munkahelyeket hozzanak létre.

Az intézmény különös figyelmet fordít az olyan kritikus területekre, mint az éghajlatváltozás, a női vállalkozók támogatása, és a konfliktusok által érintett államokban való működés. Az IFC finanszírozási eszközei között szerepelnek hitelek, tőkebefektetések és garanciák, melyeket a magánvállalatok projektjeinek támogatására használnak fel.

Ebben a tekintetben az Egyesült Államok vezet a LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületek legnagyobb számával, ami a zöld építési szabványok iránti erős elkötelezettségről tanúskodik.

Szingapúr és az intelligens nemzet kezdeményezés

Szingapúr kiemelkedik a Smart Nation kezdeményezésével, amely a technológiát a jobb élet érdekében hasznosítja, a megújuló energiaforrásokat, például a nap- és szélenergiát integrálja az elektromos hálózatba, és előmozdítja a digitális összeköttetést.

Mi az a Smart Nation ?

A Smart Nation Initiative Szingapúr kormányának kezdeményezése, amelyet 2014-ben hirdettek meg, és amelynek célja, hogy Szingapúrt egy világszínvonalú, technológia által vezérelt városállammá alakítsa át. Ez a törekvés arra irányul, hogy javítsák az emberek életminőségét, a munkavégzés hatékonyságát és az élvezeti lehetőségeket a digitális technológiák és okos megoldások alkalmazásával.

A Smart Nation kezdeményezés három fő pilléren nyugszik: a digitális kormányzat, a digitális gazdaság és a digitális társadalom. Ezek az intézkedések kiterjednek a nemzeti digitális azonosság, az elektronikus fizetési megoldások, az élet eseményeinek digitalizálása, a Smart Nation érzékelő platform és az okos városi mobilitás fejlesztésére​​​​.

Az SNDGG (Smart Nation and Digital Government Group) által vezetett digitális kormányzati pillér a közszolgáltatásokat nyújtó hivatalokkal együttműködve dolgozik, hogy Szingapúrt digitálisan integrált és hatékony kormányzássá alakítsa. A kezdeményezés célja, hogy a polgárok és a kormány közötti tranzakciók nagy részét online, integrált alkalmazásokon keresztül lehessen bonyolítani, ahol az inter-ügynökségi kérelmek teljesítési ideje minimálisra csökken.

Egy központi koordináló szerv létrehozásával gyorsítható a digitalizálási folyamat, amelynek keretében olyan stratégiai nemzeti projektek indultak, mint a nemzeti digitális identitás, az elektronikus fizetések, az élet pillanatai, a Smart Nation érzékelő platform és az okos városi mobilitás​​.

A kezdeményezés továbbá a polgárok bevonására és a magánszektorral való szorosabb együttműködésre törekszik, hogy a digitális termékek és szolgáltatások tervezése valós felhasználói tapasztalatokon és felhasználói kutatáson alapuljon. A Smart Nation Fellowship program például lehetőséget biztosít a külföldön élő szingapúriaknak, hogy rövid ideig a kormánnyal együttműködve digitális vagy mérnöki megoldásokat hozzanak létre, amelyek érintik az emberek életét​​.

Ez a kezdeményezés Szingapúr elkötelezettségét mutatja a technológiai innováció és a digitális transzformáció iránt, amelynek célja, hogy javítsa a polgárok életminőségét, ösztönözze a gazdasági növekedést és erősítse a társadalmi kohéziót a digitális megoldások és az okos technológiák alkalmazásával.

Ez az előremutató megközelítés a fenntartható megoldások, a természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség és az infrastruktúrafejlesztés inkluzivitása felé mutató szélesebb körű tendenciát jelzi.

Skandináv országok: A zöld politikák modellje

A skandináv országok, köztük Norvégia, Svédország és Finnország élen járnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építkezési politikák végrehajtásában. Norvégia például kötelezővé tette az NS 370:2018 norvég szabvány használatát az építőiparból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának kiszámítására.

Finnország 2025-re új építési törvény bevezetésére készül, amely a teljes életciklusra vonatkozó szén-dioxid-szabályozást is tartalmazni fogja, és amelynek célja az építőiparban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése az életciklus-értékelések és az anyagnyilatkozatok révén.

Svédország már bevezette az új épületekre vonatkozó éghajlati nyilatkozatokat, amelyek előírják a fejlesztők számára, hogy nyilatkozzanak az építés során felhasznált valamennyi termék éghajlati hatásáról.

Trendek és innovációk a fenntartható építőiparban

A StartUs Insights jelentés felvázolja a 2023-as legfontosabb fenntartható építési trendeket, kiemelve a 3D nyomtatás, az integrált környezeti értékelések, valamint az olyan zöld anyagok, mint a fa, a bambusz és a LEED-tanúsítvánnyal rendelkező termékek szerepét a fenntarthatósági célok elérésében. Az élő anyagok, például a baktériumokkal átitatott önjavító beton kifejlesztése a legizgalmasabb innovációk közé tartozik, amely olyan épületek lehetőségét kínálja, amelyek képesek önmagukat megjavítani és csökkenteni a karbantartási költségeket.

A zöld hidrogén és a vízenergia felemelkedése

A zöld hidrogén jelentős zöld építési trendként jelenik meg, amely 2030-ra várhatóan olcsóbb lesz, mint a fosszilis tüzelőanyag-alapú hidrogén, és új, megújuló megoldást kínál a terjedelmes áruk szállítására és az ipari gyártási folyamatokra. Emellett a vízenergia továbbra is a vezető megújuló energiaforrás marad világszerte, és Kína kulcsfontosságú szereplője a fejlesztésnek.

Mit nevezünk zöld hidrogénnek ?

A zöld hidrogén olyan hidrogén, amelyet víz elektrolízisével állítanak elő, megújuló energiaforrások felhasználásával. Ez az eljárás különbözik a szürke és kék hidrogén előállításától. A szürke hidrogén hagyományosan metánból (CH4) előállított hidrogén, amelyet gőzzel bontanak CO2-re – a klímaváltozás fő okozójára – és H2-re, hidrogénre.

A zöld hidrogén előállítása jelentősen alacsonyabb üvegházhatású gáz kibocsátással jár, mint a fosszilis tüzelőanyagokból származó, szén-dioxid-leválasztás nélküli szürke hidrogén előállítása. A zöld hidrogén célja, hogy segítse korlátozni a globális felmelegedést 1,5 °C-ra, csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, és tartósan elősegítse az energiarendszer átalakítását​​.

A jövő vonatkozásai

A fenntartható építés felé való elmozdulás az építési gyakorlatok etikai dimenzióinak és társadalmi következményeinek szélesebb körű elismerését tükrözi. Olyan infrastruktúra megteremtéséről van szó, amely nemcsak a mai igényeket szolgálja, hanem a bolygót is megőrzi a jövő generációi számára. Ahogy ez a tendencia folytatódik, világszerte több olyan innovációra és politikára számíthatunk, amelyek célja a fenntarthatóság, a befogadás és az ellenálló képesség előmozdítása az építőiparban.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....