Mennyi ideig használhatóak fel a festékek ?

  • Olvasási idő:5perc

Amikor a házat vagy a lakásunkat kifessük, általában úgy számolunk a festékkel hogy bőven elegendő legyen minden négyzetméterre. Pontosan azért se jó kiszámolni hogy mennyi festék kell, mert lehet hogy valamelyik falat többször át kell festeni, véletlenül kiömlik, elszámoltuk magunkat, vagy bármilyen más dolog miatt több festéket használunk fel mint azt előtte elterveztük. De mi van abban az esetben ha sokkal több, esetleg akár egy-két doboz festékkel több marad meg a kifestés után, és azon gondolkodunk hogy a feleslegessé vált festéket még mennyi ideig lehet felhasználni. Most legyen egy pár becslés hogy a megmaradt festékek mennyi ideig használhatóak fel körülbelül. Ha több információra van szükségünk a festékekről akkor itt olvashatunk még róluk.

Festék eltarthatósági becslések

A festék élettartamának becslésekor a tárolási feltétel a legfontosabb tényező ami a felhasználhatóságukat illeti, amely hónapokról évekre megváltoztathatja az eltarthatósági időt. Az eredeti állapotú latexfesték, ha le van zárva, és soha nem lett használva, akkor akár egy évtizedig is eltarthat. Egy ugyanolyan típusú festék, ha rosszul van lezárva és emiatt nem kívánatos szennyeződések kerülnek bele, akkor az csak néhány hónapig tarthat.

A festékek megfelelő tárolás mellett általában hosszú ideig megőrzik a minőségüket
A festékek megfelelő tárolás mellett általában hosszú ideig megőrzik a minőségüket

A tetején lévő “bőrréteg” nem feltétlenül jelenti azt, hogy a festék rossz. Minden festék idővel elválik az összetevőitől, és bőrösödik. A bőrösödött festéket akár jól fel is rázhatjuk, de a kézi keverés helyett, főleg ha több doboznyi festékünk van akkor rázógépen való felkeverés a legjobb megoldás. A géppel összerázott festék jobb minőségű lesz mint a kézzel felkevert.

Festékek élettartama

Itt most a bontatlan festékeket értjük megfelelő tárolási hőmérséklet mellett. Latex vagy akril-latex festék, 2-5 év. Olajalapú festék, 2-8 év. Porfesték, 1-3 év. Tejfesték, 1-7 nap.

Latex vagy akril-latex festék

A festék eltarthatóságára vonatkozó gyártói becslések általában konzervatív becslésen alapulnak. A PPG festékeket, a gyártói becslések szerint a bontatlan latexfesték két évig fogja megtartani a minőségét. A festék- és lakberendezési szakemberek között azonban egyetértés mutatkozik abban, hogy a jól megőrzött latexfesték eltarthatósága akár 10 év is lehet.

Olajalapú festék

A festékgyártók alapvetően az olajalapú festék lejárati dátumának becslését a latex festékével vetik össze. Mégis, mivel az olajalapú festék több oldószert tartalmaz, ezért általában hosszabb ideig tart mint a vízalapú latexfestékek. Tehát az olaj alapú festékek, ha jól megőrzik őket, akár 15 évig is eltarthatnak, és lehet, hogy még tovább is megfelelő körülmények között bontatlanul.

Porfesték

A porfesték élettartamának hivatalos becslése a legtöbb gyártótól egy év, bár sok gyártó megjegyzi, hogy “potenciálisan több évig is eltarthat”. A porfesték nem filmeződik át, mint a latexfesték. A régebbi porfestéket víz hozzáadásával lehet újraéleszteni.

Tejfesték

A kevert tejfesték csak egy-két napig tartjameg a minőségét, a benne lévő kazein gyors lebomlása miatt. Hűtés esetén a tejfesték akár egy hétig is eltarthat. Néhány tejfesték tartalmaz adalékokat, amelyek hosszabb ideig megőrzik minőségüket, akár több hétig is. A tejfesték alapja, a porított formában lévő pigmentek a végtelenségig kitartanak, amíg szárazon és hűvösen tartják azokat.

A festékeket ne tároljuk nyitott állapotban
A festékeket ne tároljuk nyitott állapotban

A rossz, megromlott festék jelei

Avas vagy savanyú szagú festék. A fedél kinyitása után néhány festéknek szúrós szaga lehet: avas, rossz vagy savanyú. Más festéknek penészszaga lehet. Ha a büdös festéket felviszik a falra, a szag gyengülhet valamelyest, de nem tűnik el teljesen, ezt a jelenséget legtöbbször a baktériumok elszaporodása okozza. Lehetőleg ilyen festéket ne használjunk fel, mert a szag nem biztos hogy idővel el fog tünni teljesen.

A festék megfagyott és kiolvadt

Mindíg meg kell próbálnia megakadályoznia, hogy a festék megfagyjon, viszont pár festékgyártó cég azt mondja hogy a fagyott festéket fel lehet újra olvasztani és felhasználni, amennyiben nem csomósodik és nem mutat rossz szagot, vagy állagot. A festékszakértők azonban hajlamosak egyetérteni abban, hogy az ismételt fagyás-olvadási ciklusok végül lebontják a festékben lévő összetevőket, ami felhasználhatatlanná teszi azokat.

Darabos a latexfesték

Természetes hogy a latex festék egy idő után filmet képez a festékréteg tetején. De ha a festék nagyrészt megszilárdult, akkor ideje kidobni a festéket. A megszilárdult festékdarabokat víz hozzáadásával nem lehet feloldani a latexfesték esetében.

Kocsonyaszerű festékállag

Az egyik jel arra utal, hogy a festék már túl van a fénykorán, amikor teljesen vagy részben kocsonyaszerű. Nem szilárd és nem folyékony, hanem egy közbenső anyag, amely nem hajlandó simán keveredni. Sajnos ebben az esetben is meg kell válni tőle.

A festék megőrzése hosszú élettartamra

Tárolja a festéket hűvös, száraz helyen, és soha ne hagyja hogy megfagyjon a festék. Kerülje a drasztikus hőmérséklet-változásokat, legyen az akár magas vagy alacsony hőmérséklet. Ha szennyeződés kerül a felbontott festékbe azt azonnal távolítsa el. Helyezze a festéket egy műanyag tartályba, mivel a fémdobozok rozsdája szennyezheti a festéket. A fedél becsukása előtt fedje le fóliával a doboz tetejét, majd határozottan nyomja rá a fedelet.

A festékek élettartamát a megfelelő kezeléssel, és környezeti körülményekkel a többszörésére is tudjuk növelni. Ezáltal például ha egy-két évente festünk latexfestékkel valamit, és mindíg megmarad egy kevés belőle akkor lehet hogy a későbbi festést meg tudjuk úszni festékvásárlás nélkül, pusztán azért mert megfelelően lettek eltárolva az előzőleg megvásárolt festékek.

legfrissebb cikkek
cikkek amelyek érdekelhetik