Egyszerű módszerek arra hogy otthonát környezetbarátabbá tegye olcsón

  • Olvasási idő:4perc

A házunk vagy lakásunk fenntarthatóság irányába való törekvésünket elkezdhetjük a legkisebb mértékben is, úgy hogy nem kell milliókat elkölteni a modernebbnél modernebb eszközökre és berendezésekre. Ha már csak egy pár dologban úgy gondolkodunk hogy a környezet leterheltségét csökkenteni akarjuk, akkor elindulhatunk az olcsóbb és környezetbarátabb lakhatás felé.

Függetlenül attól, hogy lelkes lakberendező lakozik Önben, vagy valaki aki csak arra törekszik, hogy egy egyszerű otthona legyen, olcsó eszközökkel meg lehet oldani egy modernebb otthonhoz vezető hozzáállást. Sajnos ezeknek a “fejlesztésének” valamennyi ára van, főleg ha több dologban gondolkodunk. De ez túl drága lesz, mondhatjuk. A jó hír hogy nem feltétlen. Megtalálhatja az egyszerűbb korszerűsítések módját anélkül, hogy súlyos hitelekbe kéne magát taszítani. Íme néhány javaslat.

Kezdje a világítással

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy otthonát “környezetbaráttá” tegye, ha előtérbe helyezi az energiamegtakarítást és minimalizálja a szén-dioxid-kibocsátást. Bár ez kissé bonyolultnak hangozhat, valójában nem az. Kezdje kicsiben a belső és külső világítással.

Manapság megvásárolhatja a mozgásérzékelős lámpákat, vagy átválthat az „intelligens lámpákra”, vagy alkalmazás által működtetett világítási rendszerekre, amelyek távolról be- és kikapcsolhatók. Ennek a befektetésnek az előnye hogy minden további befektetett munka nélkül megtakaríthat energiát és áramot kevés ráköltött összeggel, és ráadásul a saját kényelmét is növelheti.

Ugyanolyan egyszerű, mint megnyomni egy gombot a telefonon, vagy kimenni egy használaton kívüli helyiségből a „kikapcsolás” funkció elindításához. Általában ezek a lámpák könnyen telepíthetők különösebb tudás nélkül is, és egyes cégek különféle juttatásokat vagy kedvezményeket is kínálnak ha úgy dönt hogy átáll az típusú eszközökre.

Fektessen be a Napba (könnyebb és olcsóbb, mint gondolja)

A napelemek már jó ideje léteznek, de a legtöbben nem alakítottak ki napelemmel működő berendezéseknek infrastruktúrát (vagy nem is gondolták ezt opciónak) pusztán a borsos árcédula miatt. Olvasson a napelemes rendszerek lakossági felhasználási módszereiről itt.

Szerencsére a napenergia jóval megfizethetőbbé vált az elmúlt években. Mivel mostanság állam ösztönzőket lehet igénybe venni, vagy akár adókedvezmények is segítik a napenergiára váltó otthonokat, ezáltal ez a lehetőség megfizethetőbbé, sőt szükségszerűbbé vált mint valaha.

Kisméretű napelem, kevés energiát fogyasztó eszközöknek
Kisméretű napelem, kevés energiát fogyasztó eszközöknek

A napelemek a nap természetes fényét használják az áram létrehozására. Ez (szó szerint) okos módszer a szükségtelen villamosenergia-költségek csökkentésére és az energiatakarékosságra a melegebb hónapokban. Ez valóban a jövő és a energiatakarékosság útja, különösen most amikor reális közelségbe került a mindennapi fogyasztók számára. Ahelyett hogy a teljes tetőt napelemekkel rakná tele, kezdje azzal hogy csak néhány panelt telepít a garázs tetejére vagy akárhová, akár az erkélyre is. Ahelyett hogy kicserélné az összes belső lámpatestet a lakóterében, kezdje azzal hogy a főbb tartózkodási területeken néhány lámpát intelligensre cserél. Olvasson a napelemes rendszerekről itt.

A lényeg hogy a világítás megváltoztatása az egyik legegyszerűbb lépés amivel kimutatható megtakarítást érhetünk el.

Csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás

Biztos hallott már a „Csökkentés, újrafelhasználás és újrahasznosítás” kifejezésről. De ez a kifejezés teljesen új értelmet nyer, ha otthonunkra gondolunk, és lépéseket teszünk a hosszú távú hatékonyság és fejlesztés érdekében.

Raklapokból készített alternatív kerti bútor
Raklapokból készített alternatív kerti bútor

A „csökkentés” túlmutat az általunk termelt szemét hasznosításán. Arról is szól, hogy törekedjünk a káros kibocsátások minimalizálására, csökkentsük szén-dioxid-kibocsátásunkat, és energiát takarítsunk meg ahol csak tudunk. Az „újrahasznosítás” nem csupán a szemétkosárba kerülő anyagok szétválasztása, hanem hogy akár újrahasznosíthatja és újrafelhasználhatja azokat is. Vegyünk például műanyag flakonokat amit használat után virágcserépként használhatunk, vagy vegye a tojáshéjat, gyümölcs-zöldség hulladékot, és készítsen saját komposztot egy kert számára.

Aztán ott van a Csináld Magad típusú hozzáállás, amely lényegében abban ölt formát, hogy fenntarthatóbbá tegye otthonát (a hozzáadott költségek nélkül). Például ahelyett, hogy valakit felbérelne hogy levágja a füvet a kertben, saját maga gondoskodik róla, amivel nem csak pénzt spórol hanem jártasságot is szerez pár dologban, ami nem egy hátrány. Vagy szárítógép használata helyett inkább felakasztva szárítja meg a ruhákat. A fel nem használt faanyagokból, raklapokból, bútorokból kerti bútort fabrikálhat magának amire szintén nem kell költenie.

Ezek a példák egyszerűnek, tűnhetnek, de ezek arra szolgálnak hogy csökkentse és figyelembe vegye otthona hosszú távú hatását a környezetre, és Önnek pénzt spóroljon meg.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....