Ólomfesték biztonságos eltávolítása

  • Olvasási idő:4perc

Lehet, hogy az akkori kormány 1978-ban betiltotta az egészségre veszélyes ólomfestéket, de ez nem azt jelenti, hogy otthonában nincs valami régebbi dolog lefestve vele. Annak ellenére, hogy a tilalom előtt épített házak különösen sok helyen használtak ólomalapú festéket, ezért még előfordulhat bármelyik régebbi építésű házban hogy a küszöbökön, az ajtókereteken, a korlátokon, vagy bármilyen más festhető felületen még fellelhető. Az ólom a memóriazavaron át, az idegrendszeri betegségekig sok minden okozhat. Ha festékekről szeretne olvasni akkor itt egy cikk róluk.

Az újabb lakások statisztikailag ritkábban tartalmaznak ólomalapú festéket, mivel a korlátozásokat elkezdték alkalmazni. Mégis az 1978 után épült lakások ólmot tartalmazhatnak, mivel vállalkozók vagy háztulajdonosok meglévő ólomfesték készleteket használhattak fel.

Régebbi házaknál, lakásoknál még találkozhatunk ólomfestékkel
Régebbi házaknál, lakásoknál még találkozhatunk ólomfestékkel

Egyes régebbi ingatlanoknál még lehetnek festékesdobozok a padlásokon vagy az alagsorokban. Ezen dobozok közül sok a címkéjén jelzi, hogy ólmot tartalmaz. Ha ilyen festékesdobozokat talál, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki valamikor ólomfestéket használt otthonában.

Szakember igénybevétele szinte mindig a legbiztonságosabb módszer az ólomalapú festék eltávolítására, de ha saját magunk vállalkozunk az ólomfesték eltüntetésére, arra is van mód. Tekintettel az egészségügyi kockázatokra, figyelmet kell fordítani a részletekre, de nagy gondossággal és a szabályok betartásával nekünk is sikerülhet az ólomfestéktől megszabadulni.

Ólomfesték eltávolításának biztonsági alapjai

Ha magunk csináljuk ennek a veszélyes festéknek az eltávolítását, akkor tartsuk be azokat a munkavédelmi szabályokat ami egy ilyen munka megkövetel. Ha biztonságosan végezzük az eltávolításnak a mozzanatait akkor nem kell félni az ólom káros hatásaitól. Néhány tipp és előkészület az ólomfesték eltávolításához.

Elzárás: A munkaterületet légzáró műanyag függönnyel kell elszeparálni. Nem szabad megengedni, hogy a por elhagyja a munkaterületet.

Védelem: A munkaterületen bárki, aki eltávolítja az ólomfestéket, teljes védőfelszerelést viseljen. Ne használjon nyílt lángot, és ne próbálja leégetni az ólomalapú festéket, mert a felszabaduló gőzök is veszélyesek.

Porcsökkentés: A permetező palackkal spricceljük meg a felületet amit meg akarunk tisztíani az ólomfestéktől. A víz segít visszatartani a port, ha az ólomfestéket kaparják vagy csiszolják.

Takarítás: A munka után mindent fel kell takarítani, és fel kell mosni. A használt védőruhát, kesztyűt, maszkot ki kell dobni a veszélyes hulladékok közé. Ezeket a védőfelszereléseket tilos másra is használni, azonnal váljunk meg tőlük.

Eszközök amire szüksége lehet

Nedves / száraz HEPA porszívó (kölcsönzés), vizespalack porlasztóval, eldobható kezeslábas kapucnival és csizmával, gumikesztyű, gitt kés, porvédő maszk, elektromos csiszoló (lehetőleg akkumulátoros), szivacs, műanyag fólia.

Védje az otthonát és a lakókat

Az ólomfesték eltávolításakor ügyeljen arra, hogy gyermek és háziállat ne tartózkodjon a házon belül. Kapcsolja ki a fűtési vagy hűtési rendszereket. Zárja be a belső ajtókat, különösen figyeljen a gyermekszobákra. Ügyeljen arra, hogy a konyhapultokon ne maradjon étel. Távolítsa el a bútorokat és az összes felesleges tárgyat a munkaterületről.

Szigetelje el a helységet

Tűzzön vagy ragasszon műanyag fóliat a falakhoz, a mennyezethez és a padlóhoz, úgy hogy lehetőleg légmentesen záródjon. Ha kint dolgozik, takarja le a talajt ponyvával.

Ólomfesték eltávolításakor célszerű elővigyázatosnak lenni
Ólomfesték eltávolításakor célszerű elővigyázatosnak lenni

Használja a védőfelszerelést

Vegye fel az egy darabból álló kezeslábast, kesztyűt, porvédő maszkot. Minden védőfelszerelésnek szorosnak, és hézagmentesnek kell lennie. Ha a kesztyű és a kezeslábas közötti kapcsolat nem szoros, ragassza le őket.

Permetezze be a felületet és kaparja le

A permetező palackkal és tiszta vízzel fújja be a lekaparni kívánt felületet. Tartsa az egyik kezében a permetezőpalackot, a másik kezével kaparja le a festéket. Tartsa az ólomfestéket folyamatosan nedvesen.

Csiszolja le felületet, ha nem lehet kaparni

Ha csak lehetséges, kaparja ólomalapú festéket, és ne csiszolja. Az ólomfestéket mindig célszerű nagy darabokban eltávolítani. Ha a kaparással nem sikerül az egész festékréteget eltávolítani akkor váltson kézi elektromos csiszolóra. A kaparáshoz hasonlóan a csiszolás előtt bőségesen nedvesítse be a felületet. Minden eltávolított törmeléknek nedvesnek kell lennie, soha ne legyen száraz vagy porszerű. Lehetőleg akkumulátoros csiszolót használjon a vizes felületek miatt.

Tisztítsa meg a munkaterületet

A festék eltávolítása után a porszívó segítségével alaposan tisztítsa meg a munkaterületet. Óvatosan távolítsa el a műanyag fóliát, de eközben még mindig viseljen védőfelszerelést. Törölje le nedves ruhával a felületeket, és nedves ronggyal vagy felmosóval mosson fel.

Az összes védőfelszerelést és a műanyag fóliát biztonságos módon helyezze a veszélyes hulladékok közé. Nedvesen tisztítsa meg az összes eszközt amit a későbbiekben használni fog még.

Ne tegye az ólomfesték törmeléket a háztartási szemétbe. Az ólomalapú festék törmelék biztonságos ártalmatlanításával kapcsolatos információkért keresse fel a helyi önkormányzatot ha nem biztos a dolgában.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....