Festékszóró vagy hengerelés festéskor ?

  • Olvasási idő:4perc

Amikor otthonának belső vagy külső festését végzi, festékszórót vagy festőhengereket használjon ? Ez egy olyan választás, amellyel sok barkácsoló szembesül, és ez elég nagy dilemma lehet. Végül is a festékszóró gyors: ezt senki sem vonhatja kétségbe. De mi a helyzet a sok előkészítő munkával ? A festékhengerlés lassabb, mint a festékszórás, de vastagabb réteget lehet felvinni. Ráadásul kevesebb előkészítő munkával is jár.


Kapcsolódó cikkek

Hogy csináljuk a lakásfestést ?
A festékszín kiválasztása


Mikor érdemes festőhengerrel dolgoznia ?

Például ha még nem használt festékszórót korábban. Barkácsolóként nehéz elrontani a festékhengerlést. A festékhengerléssel vastag festékréteg és kiváló színegyenletesség érhető el. A festékszórás elsőre könnyűnek tűnhet, de trükkös lehet megtanulni, és jól csinálni. Ha még soha nem használt festékszórót, lehet, hogy nem most van a legjobb alkalom a tanuláshoz, amikor jó minőséget kell produkálni.

Ha nem szeret a maszkolással bajlódni

Bár festékhengerléskor valóban ki kell maszkolnia néhány területet, ez nem hasonlítható ahhoz a hatalmas mennyiségű maszkoláshoz, amelyet festékszóráskor kell elvégeznie.

Hengerrel lassabb, de költséghatékonyabb a festés
Hengerrel lassabb, de költséghatékonyabb a festés

Vegye figyelembe, hogy a festékszóró festésnél minden négyzetcentimétert, amit nem akar festeni, fóliával kell lemaszkolni. Bármit is felejt el maszkolni festékszóráskor, az festékes lesz, akár tetszik, akár nem. A hengerlés jelentősen csökkenti a maszkolás mennyiségét.

Ha csak falakat fest

Csak a falakat festi, a mennyezetet nem ? Ez a tényező a festékhengerlés irányába billentheti a dolgokat az Ön számára. Ha hengerel, viszonylag könnyű kizárni a mennyezetet a festékpöttyökből. A falak hengerlésénél nincs szükség maszkolófóliára a mennyezeten, ellenben a festékszórással amikor permetfelhő keletkezik.

Ha az egyszerűséget részesíti előnyben

Henger, vödör, festéktálca és festék: ez a négy fő felszerelése festékhengerléskor. Emellett a hengeres módszerrel könnyen elkezdheti a festési projektet, majd szüneteltetheti ha úgy gondolja, hogy a többi dolgával foglalkozhasson. A festékszórással ezt nem teheti meg, mert a festék beleszárad a festékszóróba. A festékszórást nem lehet elkezdeni és csak úgy abbahagyni. Ha elkezdte, akkor készre kell festeni a felületeket, lehetőleg megállás nélkül.

Ha spórolni akar a festékkel

A festékszórás hihetetlen mennyiségű festéket pazarol el, amikor a porlasztott festék mindenhova permeteződik. Hengerléssel szinte minden csepp arra a felületre kerül, amit festeni kell. Becslések szerint a permetezett festék akár egyharmada is máshol köt ki, mint a tervezett felületen. Vegyük figyelembe az eszközök költségeit is. A festékszóró vásárlásához és karbantartásához képest minden hengereléssel kapcsolatos elem olcsó.

Tisztítatlan felületre festés

Bár mindig az a legjobb, ha festés előtt alaposan megtisztítja a felületet, néha ez nem történik meg. Ebben az esetben a festékhengerlés segít, mert jobban takar. A festékhengerlés nagyobb mozgásteret biztosít, ha a felület nem tökéletesen tiszta. A hengerelt festék az első rétegben vastagon kerül fel, és jobban kötődik a felülethez. A permetezéssel keletkező apró festékcseppek nem kapcsolódnak egymáshoz olyan jól, mint a hengerelt festék.

Tipp
A profi festőknek van egy okos technikájuk, amely egyesíti a permetezés és a hengerlés legjobb tulajdonságait: A festéket a falra permetezik, majd gyorsan legördítik hengerrel.

Mikor érdemes festékszórót használni ?

Bár a hengerlésnek is megvannak a maga előnyei, a festékszórók jó okkal léteznek: gyorsak. Akkor érdemes festékszórót használni, ha az alábbi feltételek közül néhány teljesül.

Amikor a belső tér üres

Amikor a helyiség az építkezés vagy átalakítás kezdeti fázisában van, az olyan mint egy egy üres vászon. Az üres helység jól kínálja magát a festékszórásra.

Festékszórással gyorsan tudunk haladni, és a részletesebb felületeket is szebben tudjuk lefesteni
Festékszórással gyorsan tudunk haladni, és a részletesebb felületeket is szebben tudjuk lefesteni

Festékszóróval való festéskor csak néhány kulcsfontosságú területet, például a vízvezetékcsonkokat, az elektromos dobozokat és az ablakokat kell lemaszkolni. Ha egy helyiség az átalakítás ezen a pontján van, mindig gyorsabb lesz a festékszórós festés, mint a festékhengerlés.

Ha sok részlet és textúra van

A festékszórók jó munkát végeznek a bonyolult textúrákkal, például a a beépített szegélyléceken, a külső-belső textúrákon, a párkányokon, és az olyan felületeken ahol a hengerrel nehéz hozzáférni. A festékszórók a legszűkebb résekbe is képesek behatolni, vékony rétegben felhordva a festéket. Ezzel szemben az ecsetelés vagy a hengerlés, a kisebb, és bonyolultabb felületeknél a festék összegyűlhet, és megfolyhat.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....