Építkezési vállalkozóval való jó kapcsolat alapjai

  • Olvasási idő:6perc

A vállalkozók fontos szövetségesek az otthona kijavítására irányuló törekvéseiben. Kevés lakástulajdonosnak van ideje, tapasztalata vagy képessége arra, hogy mindent maga végezzen el. Itt lép be az építkezési vállalkozó: megszervezi az Ön otthonának átalakítását, és a sikeres befejezéséig végigviszi a projektet.


Kapcsolódó cikk


 

Elégedett vállalkozó, elégedett ügyfél
Elégedett vállalkozó, elégedett ügyfél

A vállalkozókra nem kevés panasz érkezik az online vállalkozói ajánlóoldalakon. Néha ezek a panaszok jogosak. Az építkezési vállalkozók többsége azonban őszinte, hozzáértő és diplomatikus – és úgy érzik, hogy a folyamatot csak akkor lehetne javítani, ha az ügyfelek néhány fontos dolgot tudnának a szerződés aláírása előtt.

Az építési vállalkozó a saját munkásaival szeret dolgozni

Tehát például felbérelte a vállalkozót egy teljes körű konyhaátalakításra. A vállalkozó teljes mértékben a projektre készül. Aztán eszébe jut, hogy az unokatestvére, aki vízvezeték-szerelő, szeretné megbízni a vízvezeték-szereléssel. És van egy nagybátyja, aki a villanyszereléssel fog foglalkozni.

Ha az Ön nagybátyját alkalmazná a HVAC-szereléshez, a vállalkozó olyasvalakivel dolgozna együtt, akivel nincs kialakult kapcsolata. Másodszor, a vállalkozó megfosztja a munkát egy olyan alvállalkozói csoporttól, akiknek a munkája függhet a vállalkozótól. Harmadszor, rossz szolgálatot tesz magának azzal, hogy nem az ő munkásai végzik el a feladatot.

A vállalkozók nem szeretik újra felhasználni a régi dolgokat

Egyszerűen imádja azokat a fenyőfa konyhaszekrényeket 1952-ből. Annyira vintage, és romantikus. Megkéred a vállalkozót, hogy vegye ki a helyéről, újítsa fel és használja fel őket az átalakítás során.

A régi dolgokkal, és különösen a szekrényekkel az a probléma, hogy a helyükön jól tartják magukat, de eltávolításkor szétesnek. A régi dolgok hajlamosak erre. A fapadlót nem lehet könnyen eltávolítani és újra felhasználni. A régi ólomüveg ablakok jól néznek ki, de hosszú távon nem praktikusak, mind energetikai, mind funkcionális szempontból.

Ha mégis újra szeretne használni egy tárgyat, számoljon azzal a többletidővel és költséggel (az Ön számára), amit a tárgy szakképzett szakemberrel való felújítása jelent.

A vállalkozók csak azt szeretnék, ha a lakástulajdonosok megértenék a régi, már használt elemek újrafelhasználásának teljes következményeit. Ahelyett, hogy pénzmegtakarítást jelentene, több költséget jelenthet, mint amire a lakástulajdonos számított.

A vállalkozók nagyobb hűséggel bírnak embereik felé, mint Ön felé

Ügyfélként Ön értékes a vállalkozó számára, nemcsak mint azonnali bevételi forrás, hanem a szájpropaganda miatt is. Egyetlen vállalkozói ajánló oldal vagy hirdetés sem tudja megközelíteni a pozitív szájpropaganda értékét.

Bár ez igaz, az is igaz, hogy Ön csak egy egyszeri munkakapcsolat, a szakmabeliekkel való kapcsolataikhoz képest. A vállalkozók talán két hónapja ismerik Önt, de gyakran évek, sőt évtizedek óta ismerik a saját embereiket.

Ha Önnek problémája van a vállalkozó egy bizonyos emberével, a vállalkozó akár odáig is elmehet, hogy kivonja az illetőt a projektből, már csak azért is, hogy elsimítsa a dolgokat Önnel, és a projektet fenntartsa. De ez ritkaságszámba megy. Általánosságban elmondható, hogy alig vagy egyáltalán nem lesz problémája bárkivel is, ha a vállalkozó elég jónak érzi, hogy együtt dolgozzon az adott személlyel.

Nem próbálnak extra munkát végezni

A gyanakvó lakástulajdonosok néha meg vannak győződve arról, hogy a vállalkozók alullicitáljak az átalakítási projekteket, miközben azt tervezik, hogy a szerződés aláírása után extra feladatokkal bővítik a projekteket.

Egy tökéletes világban a vállalkozók szívesen vennék, ha a szerződésben minden tervezett munka tételesen szerepelne. Mivel ez nem egy tökéletes világ, lehet hogy a falakról kiderül hogy morzsálódnak, amikor szilárdnak gondolták őket, az alapozás rosszabb a vártnál, ezért több munka van vele, mindig is léteztek, és létezni fognak előre nem látható módosítási megbízások. A módosítási megbízásoktól nem kell tartani, ezek a ház átalakításakor a normális üzletmenet részei.

Segíthetnek az engedélyeztetésnél, de varázsolni nem tudnak

Képzeljünk el egy olyan forgatókönyvet, amelyben a lakástulajdonos különleges rendelkezéseket kíván meg. “Nem akarom, hogy a konyhaszigeten tárolóedények legyenek, és a lakóépületem pincéjében ne legyenek ablakok. Rá tudná venni az engedélyezési hivatalt, hogy ezt jóváhagyja?”

Valószínűleg nem. A vállalkozók nem tudják rávenni az engedélyeztető hivatalt, hogy hágják át a szabályokat. Ne kérje meg a vállalkozót, hogy próbálja meg ezt megtenni. Ha így tesz, az veszélyeztetheti a vállalkozó helyzetét az engedélyeztető hivatalnál, és akár bírsággal is járhat.

A vállalkozóknak gyakran évek óta jó kapcsolatuk van az engedélyeztető hivatallal. A jó kapcsolat egyik oka, hogy a vállalkozó nem kér a hivataltól olyan dolgokat, amelyeket nem lehet elvégezni.

Mi azonban egy szociális világban élünk. Számít a jó hírnév, amelyet a vállalkozó az engedélyezési tisztviselőkkel és a munkatársakkal való többéves együttműködés során épített ki, és ez az egyik ok, amiért vállalkozót alkalmaz: a kapcsolatok.

Azt akarják, hogy vállalkozókat foglalkoztasson

Az ügyfél szavai, amelyek zene a vállalkozó fülének: “Az egész világot átkutattam, és azért döntöttem önök mellett, mert úgy gondoltam, hogy önök a legalkalmasabbak a projektemhez.”

Nem, ez nem hiúsági kérdés a vállalkozók számára. Ehelyett a vállalkozó azt szeretné tudni, hogy Ön megállapodott és biztos benne, hogy az Ön által választott vállalkozó cége a legjobb a munkához. A projekt megkezdése után történő megkérdőjelezés senkinek sem segít.

A felár nem vitatható

Ezek az átalakítási vállalkozói díjak magasnak tűnhetnek. Tíz százalék ? Mi a helyzet a 20 százalékkal ? Bármilyen díj, amelyet az amúgy is magas költségvetésre raknak rá, terhesnek tűnhet. Meg kellene próbálnia lealkudni a díjat ?

A vállalkozók szövetségesei lehetnek a pénzmegtakarításban. A professzionálisan dolgozó vállalkozók – ami a többségüket jellemzi – az ügyféllel együttműködve dolgoznak, nem pedig ellene. Így a vállalkozó sokéves tapasztalatával a vállalkozó segíthet azonosítani számtalan olyan helyet, ahol csökkentheti a költségeket.

De a vállalkozói árrés nem tartozik ezek közé. Ha a munkadíjat költségnek képzeli el, tudnia kell, hogy csak egy része jut a vállalkozónak a személyes jövedelmeként. A vállalkozónak is fizetnie kell a saját költségeit, és meg kell élnie.

Kedvelik a perfekcionista ügyfeleket

Úgy érzi, hogy kellemetlenséget okoz, ha egyértelmű, pontos információkat ad át a vállalkozónak? Fél kiegészíteni a projekt végén érkező, a még elvégzendő tételeket részletező hiánypótlási listát?

Ne féljen kimondani az igazságot. Bár egyetlen vállalkozó sem szereti az udvariatlan ügyfelet, a vállalkozó mégis szeretne már most, jóval a projekt befejezése előtt foglalkozni a kérésekkel. Az elmérgesedő és perré váló sérelmek senkinek sem segítenek. Csak viselkedjen civilizáltan és szakszerűen, és a vállalkozó is így fog tenni.

Hagyjon teret a munkálatoknak

Igaz, ez az ön háza, és a kivitelező nem fogja azt mondani, hogy hagyja el a saját házát. De a nagy projekteknél mindenkinek az a legjobb, ha nem áll a munka útjába. Ez biztonsági kérdés, és helyprobléma.

A vállalkozók munkát akarnak végezni

Az igazságokat és titkokat félretéve, az építkezési vállalkozó üzletet akar kötni. Valószínűleg a vállalkozó kifejezetten Önnel akar üzletet kötni. Mindaddig, amíg olyan munkája van, amelyben a vállalkozónak van tapasztalata, és Önnel elég könnyű dolgozni, a vállalkozó valószínűleg szívesen fog Önnek dolgozni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....