Fém festéséhez tanácsok

 • Olvasási idő:4perc

A fém festése más, mint más felületek festése. Egyrészt a festék nem tapad olyan jól a fémfelületre, mint a fára vagy akár a falvakolatra. Ezenkívül a fém hajlamos az oxidációra és a rozsdára. Emiatt elengedhetetlen, hogy olyan festéket használjon, amelyet kifejezetten fémfelülethez fejlesztettek ki. Ezek a festékek olajbázisú és vízbázisú változatban is kaphatók. Az olajbázisú festékkel nehezebb dolgozni, de az eredmény tartósabb. A vízbázisú akrilfestékek sprayfesték változatban kaphatók, és összességében könnyebb dolgozni velük. Függetlenül attól, hogy milyen típusú festéket választ, a megfelelő előkészítő munka elvégzése elengedhetetlen. A legjobb eredmény érdekében kövesse az alábbi lépéseket.


Kapcsolódó cikk

Festékszóró vagy hengerelés festéskor ?


Amire szüksége lesz, felszerelés és szerszámok

 • Csiszolópapír
 • Porvédő maszk
 • Szemüveg
 • Ecset

Anyagok

 • Vízbázisú akrilfesték fémhez vagy olajbázisú festék fémhez
 • Aceton
 • Rozsdaeltávolító
 • Denaturált szesz

Tennivalók a fém festéshez

Kezdetnek meg kell győződnie arról, hogy a festésnél a lehető legnagyobb biztonságot tartja szem előtt. Amikor fémmel dolgozik, vegyen fel porvédő maszkot, védőszemüveget és kesztyűt. Emellett ügyeljen arra is, hogy minden festési munkát lehetőleg jól szellőző helyen végezze.

A fém festését megfelelően készítsük elő
A fém festését megfelelően készítsük elő

A fémtárgy előkészítése a festéshez

Használjon drótkefét a festék eltávolításához. Ezután folytassa a régi festék eltávolítását csiszolópapírral, hogy a lehető legtöbb felületi szennyeződést eltávolítsa. Ha a drótkefe önmagában nem hatékony, a nagyon makacs felületekhez fontolja meg a fúrógéphez való drótkefe-felszerelés használatát. Feltétlenül viseljen füldugót, és tartsa be az összes korábban említett biztonsági előírást.

Ha a rozsda mélyen behatolt a felületbe, áztassa, vagy kenje le a tárgyat rozsdaeltávolítóval, és kövesse a gyártó által előírt összes lépést.

Fogjon egy nedves ruhát, és törölje át a felületet, hogy megtisztítsa a visszamaradt port, törmeléket vagy rozsdát. Hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden zsírt eltávolított, törölje át a fémet egy acetonnal bevont ronggyal. A folytatás előtt hagyja teljesen elpárologni az acetont.

Ha a fémen jelenleg nincs festék, az utolsó előkészítő lépés az, hogy fog csiszolópapírt, és végig dörzsöli vele a fémet. A csiszolópapír enyhén felmarja a fém felületét, ami lehetővé teszi, hogy az alapozó hatékonyabban tapadjon. A csiszolópapír azt is biztosítja, hogy a felület a lehető legsimább legyen.

Alapozza le fémet

Ha az előző lépésben nem sikerült eltávolítani az összes rozsdát, akkor a fémet kifejezetten a rozsda bevonására szolgáló cink-kromát alapozóval kell bevonni.

Miután ezzel a speciális alapozóval bevonta a felületet, vigyen fel egy réteg maró alapozót is. Ne feledje, fontos, hogy ez az alapozó kifejezetten fémre való legyen, és rendelkezzen marást biztosító komponenssel is. Ha bizonytalan, olvassa el a címkét, hogy megnézze, a fémek szerepelnek-e a tervezett felületként. Az utolsó szempont az alapozóval kapcsolatban, hogy az alapozó kompatibilis legyen a használni kívánt festékkel. Az alapozó lehet olaj- vagy vízbázisú.

Ecsettel tartósabb felületet tudunk biztosítani
Ecsettel tartósabb felületet tudunk biztosítani

Ezután kövesse a címkén található utasításokat, mivel a különböző alapozóknak eltérő száradási idejük van. Ha a fém kültéri használatra van szánva, fontolja meg egy második réteg alapozó hozzáadását is, a fém oxidációjának meghosszabbítása érdekében.

A fém festésének legegyszerűbb módja a sprayfesték használata. A sprayfesték használata:

 • Rázza meg többször a flakont, hogy a festék jól elkeveredjen.
 • Hosszú, lendületes mozdulatokkal fújja be a tárgyat. Ügyeljen arra, hogy a flakont 20-30 cm távolságra tartsa a fémtől, ami megakadályozza, hogy a festék megfolyjon. Ha túlzott csöpögést észlel, törölje le a felesleget, és kezdje újra a folyamatot.
 • Ügyeljen arra, hogy ne tartsa a flakont ugyanazon a helyen. A sprayt mindig söprő mozdulatokkal kell fújni, hogy a festék ne csöpögjön.
 • A legjobb eredmény elérése érdekében vigyen fel legfeljebb három vékony festékréteget, és hagyja megszáradni a festéket, mielőtt újabb réteget vinne fel.

Festék alkalmazása ecsettel

Ha hosszabb ideig tartó felületet szeretne, próbálja meg a fém festését olajfestékkel. A spray-el festés egyszerűbb, de nem hoz létre olyan tartós felületet. A fémtárgy ecsettel történő festésével vastag felületet hozhat létre, amely tartósabb lesz.

Nyissa ki a festékesdobozt, és keverje el a festéket a gyártó előírásainak megfelelően. Előfordulhat, hogy a festék túl sűrű, és némi denaturált szesszel kell hígítani. Ha a festék elérte a kívánt konzisztenciát, egy jó minőségű, természetes sörtéjű ecsettel fessen fel egy vékony réteget. Az olajfesték általában simára szárad, így nem kell aggódnia az ecsetnyomok miatt, ha vékony réteget visz fel a megfelelő típusú ecsettel.

Végül hagyja a fémtárgyat 36-48 órán keresztül megszilárdulni, mielőtt használatba venné. Győződjön meg róla, hogy a tárgy olyan helyen van, ahol nem éri szélsőséges hőmérséklet, és nem éri közvetlen napfény a száradás alatt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....