Növények a telekhatárhoz

  • Olvasási idő:3perc

A növények szebb, természetesebb és vonzóbb határt képezhetnek a házak között, mint a kerítés. A telekhatárok kialakítása előtt mindig győződjön meg arról, hogy pontosan tudja, hol húzódik a határ (ha bizonytalan, bízzon meg egy földmérőt). Ha már itt tartunk, nézzen utána, hogy vannak-e olyan szabályok, amelyek korlátozhatják a növénytelepítést.


Kapcsolódó cikkek


Zöld vagy színes örökzöld cserjék

Nem nehéz belátni, hogy az örökzöld cserjék miért játszanak döntő szerepet a telekhatárok kialakításában. Definíció szerint az örökzöldek az év mind a négy évszakában gyönyörködtető lombozatot biztosítanak. És ugyanez a tulajdonságuk lehetővé teszi, hogy valami mást is nyújtsanak: egész évben védik a magánéletet.

A sövény mindig megfelelő telekhatároló
A sövény mindig megfelelő telekhatároló

Csak azért, mert örökzöldnek nevezik őket, nem jelenti azt, hogy ezekkel a növényekkel csak a zöld színre korlátozódik a természetes kerítés. Ízlésétől és céljaitól függően az örökzöld cserjéket (vagy lombhullató cserjéket) lehet sövényként ültetni, amelyeket lehet nyírni, lehet sorba ültetni és nyíratlanul hagyni, vagy lehet vegyes határokban termeszteni.

Örökzöld és virágzó cserjék keverése

Az örökzöld és virágzó cserjék keverése ideális megoldás lehet egy telekhatár kialakításához, amely egyszerre biztosít magánéletet és nagyszerű megjelenésű határt. Elég örökzöldet termeszthet ahhoz, hogy elzárja a nyilvánosság tekintetét (egész évben), miközben virágzó cserjékkel elég színt adhat ahhoz hogy a növénnyel határolt “kerítés” szép is legyen. És nem kell megállnia csupán a cserjék ültetésénél. Miért ne vegyítene bele hosszan virágzó évelőket és más növényeket, hogy szemet gyönyörködtető látványt nyújtson ?

Magas díszfű kerítésnek

Magas díszfűvel is keverheti a telekhatárolónak szánt növényeket. A két legjobb közülük a leánykökörcsin és a zebrafű. A hidegebb éghajlaton élő kertészek számára a díszfüvek további előnye, hogy a téli hónapokban és nyáron is érdekessé teszik a szegélynövényeket. További előnyük, hogy kevés karbantartást igényelnek.

A cserjéket is fel lehet használni a magánélet óvására
A cserjéket is fel lehet használni a magánélet óvására

A bambusz szintén a fűfélék családjába tartozik, és egyre gyakrabban használják telekhatárként és árnyékolóként. Egyes bambuszfajták azonban invazívak, ezért ültetésük előtt tudni kell, hogy miként és hogy nőnek, és szaporodnak.

Tüskés cserjék

A magyalbokrokból álló sövény nem fogja távol tartani a betörőket az ingatlanától, de sok magyalfa szúrós levelei nem éppen kellemesek, ha át akarnak gázolni rajtuk. Ez és a magyallevelek szúrós kinézete elegendő lehet ahhoz, hogy a legelszántabb betolakodókon kívül mindenkit távol tartson.

Sövények természetes kerítésekhez

Ha magánéletre vágyik, de nem rajong a kerítésekért, és szereti az egyenes vonalak és egyenletes felületek tiszta megjelenését, a sövény minden igényét kielégítheti. Ez egy olyan növényi alapú megoldás, amely a táblás elemek minden formaságát és szépségét biztosítja. Tudnia kell, hogy a sövények karbantartása, hogy azok rendesen nyírtak legyenek, sok munkát jelenthetnek.

Örökzöld bokrok és fák

A cserjék és a díszfüvek mellett a telekhatárok kialakításánál népszerű növényválasztás a fák. A fák nem csak magánéletet biztosíthatnak, hanem szélvédelmet is képezhetnek. Ha szeles területen lakik, rendkívül praktikus lehet szélfogónak is ültetni a telekhatárra.

Lényeg hogy örökzöldek legyenek a telekhatárolónak szánt növények
Lényeg hogy örökzöldek legyenek a telekhatárolónak szánt növények

A szélfogónak jó fa például a coloradói kék lucfenyő. Az arborvita egy másik népszerű szélfogó fa. Az arborvita kisebb és valamivel dekoratívabb, mint a klasszikus örökzöldek, például a kékfenyő.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....