Kültéri csempe fugázása

 • Olvasási idő:5perc

A betonaljzatú teraszon lévő kültéri csempe fugázása sokban hasonlít a belső csempe fugázásához, néhány alapvető különbséggel. Először is, a habarcsnak kültéri alkalmazásra kell alkalmasnak lennie. Másodszor, a fugavonalak egy részét fugázóanyag helyett tömítőanyaggal kell kitölteni, hogy tágulási hézagok jöjjenek létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a csempe a hőmérséklet változásával táguljon és összehúzódjon. Harmadszor pedig a kültéri fugázóhabarcsot száraz időben, a fugázóhabarcs meghatározott hőmérsékleti tartományában kell felhordani és teljesen kikeményíteni. Ha eső várható, előfordulhat, hogy a területet sátorral kell ellátni, hogy a fugázóhabarcsot szárazon tartsa, amíg az megszilárdul (néha több napig).


Kapcsolódó cikk


Kültéri csempe fugázása

Két alapvető fugázóanyag létezik, amelyek kültéri használatra alkalmasak és viszonylag barkácsbarátok: a hagyományos cementalapú fugázóhabarcs és az előkevert fugázóhabarcs. Ismétlem, mindkét típusnak kültéri használatra alkalmasnak kell lennie.

Járólapozott kinti terasz
Járólapozott kinti terasz

A cementalapú habarcs egy száraz por, amelyet a felhordás előtt vízzel (vagy folyékony adalékanyaggal) kell összekeverni. A legtöbb kültéri alkalmazáshoz cement habarcsra van szükség, amelyet 3 mm vagy annál szélesebb fugahézagokhoz használnak (kisebb fugákhoz használhat bármilyen habarcsot). A kültéren használt cementalapú habarcsnak falazóhabarcs minősítéssel kell rendelkeznie, hogy a habarcs ne veszítsen nedvességet és ne alakuljon ki krétafehér maradvány. A cementalapú habarcsokat is rendszeresen tömíteni kell az időjárás- és foltállóság érdekében.

Az előkevert habarcs polimerrel, például akrillal készül, és nem tartalmaz cementet. Dobozban árulják, és egyszerűen, keverés nélkül, közvetlenül a dobozból kell felhordani. Az előkevert habarcsok általában rugalmasabbak, mint a cementhabarcsok, ami segíthet ellenállni a repedéseknek kedvezőtlen körülmények között. Az előkevert habarcsok talán legnagyobb előnye azonban az, hogy nem kell tömíteni.

Mikor kell fugázni a kültéri csempét ?

Tervezze a fugázási projektet jó időre, és készüljön fel arra, hogy szükség esetén lefedje a szabadon lévő területeket. Mind a cementalapú, mind az előkevert habarcsokat általában akkor kell alkalmazni, amikor a levegő és a csempefelület hőmérséklete legalább 20 fok, de legfeljebb 40-45 Celsius-fok. Mindkettőnek körülbelül 72 órára van szüksége a kezdeti kikeményedéshez, és akár hét napra is szükség lehet a teljes kikeményedéshez.

Fontos hogy a megfelelő időben végezzük a munkát
Fontos hogy a megfelelő időben végezzük a munkát

Ez idő alatt a csempefelületet teljes mértékben védeni kell az esőtől. Az esővédelemnek lehetővé kell tennie a megfelelő légáramlást a megfelelő kikeményedés biztosítása érdekében. A fugázó tömítőanyagnak is szárazon kell maradnia, amíg megszilárdul.

Felszerelés és szerszámok

 • Kés
 • Tisztítószivacs
 • Vödör
 • Tömítőpisztoly
 • Elektromos fúrógép és keverőlapát (csak cementalapú habarcshoz)
 • Habarcsszivacs
 • Mikroszálas kendő

Anyagok

 • Habarcs
 • Kereskedelmi szilikon fugázó vagy más tömítőanyag
 • Fuga tömítőanyag (szükség szerint)

Tennivalók

Tömítse be a dilatációs hézagokat

Töltse ki a tágulási hézagokként kijelölt fugákat kereskedelmi forgalomban kapható szilikon fugázóanyaggal vagy más, erre az alkalmazásra tervezett rugalmas kültéri tömítőanyaggal. Simítsa el a fugákat az ujjával, hogy úgy nézzenek ki, mint a kitöltött fugavonalak. Hagyja a fugát egy éjszakán át vagy az utasítás szerint megszilárdulni.

Készítse elő a habarcsot

Keverje össze a cementalapú habarcsot egy vödörben vízzel vagy folyékony adalékanyaggal, a gyártó utasításait követve. Keverje alaposan össze a habarcsot fúróval és keverőlapáttal, és csak annyi habarcsot keverjen, amennyit a termék eldolgozási idején belül fel tud használni. Hagyja a habarcsot néhány percig állni, vagy “pihenni”, ha a keverési utasítás előírja. Ha előre bekevert habarcsot használ, egyszerűen nyissa ki a habarcsos tartályt, amit nem kell keverni vagy más módon előkészíteni a habarcsot. Előfordulhat azonban, hogy nedves szivaccsal meg kell nedvesítenie a csempefelületeket.

Töltse ki a fugahézagokat

Tervezze meg, hogy egyszerre kis területeken, például 1 négyzetméter területen dolgozik. Terítse el a habarcsot a csempefelületeken és a fugahézagokon úgy, hogy a habarcskanalat 45 fokos szögben tartja a csempefelületekhez képest, és átlósan mozgatja a fugahézagokon. A kanállal nyomja be a habarcsot a fugákba, többször, különböző átlós irányokból.

Távolítsa el a felesleges habarcsot

Tartsa a kanalat közel függőlegesen (90 fokos szögben) a csempéhez, és kaparja le a felesleges habarcsot a csempefelületekről, ismét átlósan haladva a csempéken és a fugahézagokon. A fugákkal párhuzamos mozgatással a fugákból kihúzhatja a felesleges habarcsot.

Törölje át csempét

Töltsön meg egy vödröt tiszta vízzel. Várjon az ajánlott ideig (ez termékenként változik), majd egy alig nedves fugaszivaccsal (ne használjon normál tisztítószivacsot) törölje át a csempéket, hogy megtisztítsa a csempefelületeket és kisimítsa a fugahézagokat. Ügyeljen arra, hogy a szivacs csak nedves legyen, ne vizes. A cél az, hogy óvatosan törölje tisztára a csempéket, miközben ügyeljen arra, hogy ne távolítsa el a fugaanyagot a fugából. Ne aggódjon amiatt, hogy tökéletes legyen, hamarosan újra át fogja törölni őket. Munka közben gyakran öblítse le a szivacsot.

A fennmaradó területek fugázása

Ismételje meg ugyanezt a folyamatot a fugahézagok kitöltéséhez, és törölje át a csempéket minden egyes kis területen a teljes csempeinstalláción.

Tisztítsa meg újra a csempéket

Az összes csempét törölje át még egyszer egy alig nedves szivaccsal. Öblítse le a szivacsot minden egyes húzás után, hogy a csempefelületek a lehető legtisztábbak legyenek.

Távolítsa el a fugamaradékot

Hagyja, hogy a fuga az utasításnak megfelelően megszilárduljon, majd egy mikroszálas kendővel dörzsölje le a csempéket, hogy eltávolítsa a fugahabarcsot a csempefelületekről. Hagyja a fugát a gyártó utasításai szerint teljesen megszilárdulni.

A fuga tömítése (opcionális)

Zárja le a fugát kültéri használatra alkalmas záróanyaggal, szivacsos ecsettel vagy más applikátorral. A legtöbb előkevert fugázóhabarcsot nem kell tömítenie, de ez is egy lehetőség lehet. Hagyja, hogy a fugázóanyag az utasításoknak megfelelően teljesen megszilárduljon.

Kültéri csempe fugázás tippek

A kezdők egyik fő kihívása a fugázás során a fugázási idő, vagyis az, hogy mennyi idő áll rendelkezésre, mielőtt a fuga elkezd megkeményedni. Ha az időjárás több mint 30 fokos, vagy közvetlen napsütés éri a csempét, a fugázóhabarcs gyorsabban megkeményedhet, mint a termék szabványos száradási ideje. Ezért a legjobb, ha akkor fugázik, amikor a nap nem éri a csempét. Ha meleg az időjárás, kezdje el a fugázást egy nagyon kis területen, hogy megtapasztalja a tényleges bedolgozási időt, mielőtt nagyobb területeket fugázna be.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....