Mikor kell építészt felfogadni ?

 • Olvasási idő:6perc

Szükségem van ehhez építészre? Ez a helyes kérdés ha építkezésbe fog, vagy már benne van. Az építészek engedéllyel rendelkező szakemberek. Az orvosokhoz és az ügyvédekhez hasonlóan egyetemi képzéseket és hosszas szakmai gyakorlatot végeztek, és egy sor szigorú vizsgát tettek le. Képzésük számos területre kiterjed, a tájtervezéstől a szerkezetépítésig.


Kapcsolódó cikkek


Ez a sokszínűség azt jelenti, hogy az építészek képesek meglátni a lehetőségeket és megoldásokat találni az Ön egyéni igényeire. Míg egy építtető vagy egy lakástervező az Ön kérésére elvégezhet néhány átalakítást, egy jó építész előre látja az Ön igényeit.

Mit csinálnak az építészek ?

Egyes projektek esetében az építészek sokféle tervezési, és felügyeleti munkát elvégezhetnek. Megalkothatják a tervet, elkészíthetik a vázlatokat, kiválaszthatják az anyagokat, és felügyelhetik a teljes munkafolyamatot. Ideális esetben az építész meglátogatja az építkezés helyszínét, és megfigyeli a nap irányát, megjegyzi az uralkodó széljárást, felvázolja a meglévő növényzetet, és megjósolja a legjobb kilátást. A felújítási projektek esetében az építész nemcsak azt tudja, hogy szerkezetileg mi fog működni, hanem a szimmetriát és az arányokat is figyelembe veszik.

Egy jó tervvel néha sokat lehet spórolni
Egy jó tervvel néha sokat lehet spórolni

Más projektek esetében az építész szerepe a tervrajzok elkészítésére korlátozódhat. Ha talál a saját álmai házához hasonló kész tervrajzokat, akkor lehet, hogy felbérelhet egy építészt a módosítások elvégzésére. Egy meglévő terv megváltoztatása mindig olcsóbb, mint egy otthon tervezése a semmiből.

A terv elkészítése előtt egy jó építész időt tölt azzal, hogy Önnel és a család többi tagjával beszélget. Mint minden más szakember, az építész is megismeri az Ön és családja igényeit, és sok kérdést tesz fel:

 • Ki fog a házban lakni ?
 • Milyen korúak lesznek a ház lakói ?
 • Kikről lehet, hogy a közeljövőben gondoskodni fognak ?
 • Olyan tereket szeretne, amelyek elősegítik a csoportos vagy családi tevékenységeket, például a tévénézést ?
 • Mennyire fontos az informális és a formális étkező ?
 • Szeret partikat adni ?
 • A hálószobát szentélynek tekinti, ahol sok nappali órát tölt, vagy a hálószoba egyszerűen csak az alvás helye ?
 • Szüksége van egy privát területre a számítógépének ?
 • Vagy inkább egy központi helyen lévő médiaközpontot szeretne, ahol a gyerekek felügyelete is biztosított ?
 • Mi zavarja Önt abban a házban, amelyben jelenleg él ?
 • És mit szeret a jelenlegi otthonában ?
 • Az autója a család szerves része ?

Még ha szűkös költségvetésen belül is dolgozik, akkor sincs gazdasági értelme spórolni a tervezésen. A tehetséges szakemberek segítenek elkerülni a költséges hibákat, és biztosíthatják, hogy a felépített otthon ideálisan illeszkedjen az Ön életmódjához.

Az építész költségei

Az orvosi számlák kifizetésével ellentétben építészbiztosítás nem létezik. A hivatásos építész szolgáltatásai 8-15 százalékkal növelhetik egy új ház építésének végső költségét. Kisebb munkák, például egyedi átalakítási projektek esetén óradíjról lehet tárgyalni. Az építész nyomon követi a “számlázható órákat”, és egy szakmai díjat számít fel, amely általában a helyi gazdaságon alapul, ami általában 15 000-45 000 forint között van óránként. Ne feledje, hogy amit egy építész személyesen keres, nem biztos, hogy az építésziroda költségeit tükrözi.

Költségtakarékos lehetőségek az új otthonához

A magazinokban látott lenyűgöző otthonokat szinte mindig engedéllyel rendelkező építészek tervezték. Ezek olyan férfiak és nők egyedi alkotásai, akiknek van hozzáértésük és tudásuk, hogy új lehetőségeket fedezzenek fel. De mi van akkor, ha a saját álmai szerényebbek ? Muszáj felbérelnie egy építészt ?

Talán nem. Ha az ízlése a hagyományos felé tendál, választhatja az alábbi költségtakarékos alternatívák egyikét.

Vásároljon kész épülettervet

A készházépítési terveket építészek és lakberendezők rajzolják, és tömegesen forgalmazzák magazinokban, katalógusokban és weboldalakon keresztül.

Előnyök: Könnyen találhat raktárkészleten lévő házak terveit a legkülönbözőbb méretekben, stílusokban és költségvetésekben. Ha talál egy olyan készlettervet, amely megfelel Önnek és családjának, megspórolhatja a saját építész felbérlésének költségeit.

Hátrányok: Az építész, aki az Ön készháztervét tervezte, még soha nem találkozott Önnel, és nem ismeri az Ön ízlését és igényeit. Ráadásul a készletépítési tervek nem tudják figyelembe venni az Ön építési telkének jellegét vagy az Ön régiójának jellemzőit. Sokan, akik kész épülettervet vásárolnak, végül úgy döntenek, hogy építészmérnököt fogadnak a módosítások elvégzésére.

Vegyen igénybe egy gyártót házépítőnek

Akik gyártók és házépítők is egyben, azok építészekkel és tervezőkkel kötöttek szerződést, hogy a régiónak megfelelő és a fejlesztés többi házával harmonikus terveket készítsenek. Ha egy gyártó-házépítővel dolgozik együtt, akkor az építők (vagy fejlesztők) által felajánlott tervek közül kell választania. Ezután a terv “testre szabható” a külső burkolat, a világítótestek, az ablakok típusai és egyéb építészeti jellemzők kiválasztásával egy opciókból álló menüből.

Előnyök: Az építők gyorsabban és gazdaságosabban tudnak dolgozni, ha az ismert, hagyományos terveket követik, az építőanyagok véges sorával. Mivel a tervek helyben készülnek, valószínűleg megfelelnek az adott igényeknek és terepviszonyoknak.

Hátrányok: Otthonát a szabványos funkciók korlátozott köréből fogják összeállítani. Bár kérhet némi testreszabást, az Ön háza nem lesz egyedi otthon. Valószínűleg nagyon hasonlóan fog kinézni, mint sok más ház az ők fejlesztésében. Az építtetője elutasíthatja vagy magas díjat számíthat fel minden olyan változtatásért, amely nem szerepel az opciók meghatározott listáján. Ez csak akkor számít, ha a kínálatban nem szerepel az Ön személyes álomháza.

Vegyen fel egy tanúsított professzionális épülettervezőt

Egy másik költségtakarékos alternatíva, ha egy tanúsított professzionális építési tervezőt (más néven Home Designer) bíz meg új otthona megtervezésével. Az otthontervezőknek nincs olyan szintű végzettségük vagy engedélyezési követelményük, mint az építészeknek, és a díjaik általában alacsonyabbak. Mindazonáltal a hivatásos lakástervezők szakmai tanúsítványokkal rendelkeznek, amelyek bizonyítják, hogy elvégezték a tanfolyamokat és tapasztalatot szereztek a szakterületen.

Előnyök: A lakberendezők magánlakásokra szakosodnak, nem pedig irodaházakra, bevásárlóközpontokra vagy benzinkutakra. Emiatt egy lakástervezőnek valójában több tapasztalata lehet a házak tervezésében, mint egyes okleveles építészeknek. Egy jó lakástervező személyre szabott, családjára szabott otthont tud létrehozni.

Hátrányok: Az építőkhöz és ingatlanfejlesztőkhöz hasonlóan az otthontervezők is hajlamosak hagyományos terveket készíteni. Általában az otthontervezők nem rendelkeznek olyan képzettséggel, hogy különösen összetett vagy szokatlan terveket hozzanak létre. Ha különleges igényei vannak, vagy ha igazán egyedi otthonra vágyik, akkor építészmérnököt kell felbérelnie.

A projekt finanszírozása

Aztán ott a kérdés, hogy hogyan fogja kifizetni a projektjét. Ha nincs egy rakás készpénze, akkor lehet, hogy kölcsön kell kérnie pénzt egy rokonától vagy egy banktól. A finanszírozás forrása esetleg kikötéseket támaszthat a projekt megvalósításával kapcsolatban, például azt, hogy csak akkor adunk pénzt, ha a terveket építész hagyja jóvá. Akkor igen, fel kell vennie egy építészt.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....