Mi az az építési engedély ?

  • Olvasási idő:4perc

Az építési engedély a helyi önkormányzat által kiadott hivatalos jóváhagyás, amely lehetővé teszi, hogy Ön vagy vállalkozója folytassa az építési vagy átalakítási projektet az ingatlanán. Célja annak biztosítása, hogy a projekt tervei megfeleljenek a helyi földhasználati, területrendezési és építési előírásoknak. Ezek az előírások a jelenlegi és jövőbeli tulajdonosok és lakók biztonságát, valamint a területrendezési és földhasználati irányelvek érvényesítését hivatottak biztosítani.


Kapcsolódó cikkek


Az építési engedélyezési eljárás során felmerülő konkrét kérdések közé tartozhat a vázszerkezetek szerkezeti integritása, a területrendezés, a szennyvíz, víz és csatornavezetékek, a tűzvédelem és az elektromos szolgáltatás kivitelezése.

Mikor van szükség építési engedélyre ?

Nem minden lakásépítési és -felújítási projekthez van szükség építési engedélyre. A legtöbb esetben az egyszerű javításokat és cseréket a hivatásos vállalkozók vagy a háztulajdonosok engedélykérés nélkül is elvégezhetik. Azonban minden olyan projekthez, amely kiegészítéseket vagy nagyobb változtatásokat tartalmaz otthonának szerkezetében vagy gépészeti rendszereiben, általában a helyi építési osztály megfelelő engedélyét kell kérnie. Ha vállalkozót bíz meg a munkálatok elvégzésével, akkor általában ő intézi Ön helyett az engedélyeztetési eljárást, és az engedélyeztetés költségeit beleszámítja az ajánlatába. Ha a munkát saját maga végzi, az engedélykérés az Ön felelőssége. Ne feledje, hogy az építési osztály előírhatja, hogy bizonyos típusú munkákat csak engedéllyel rendelkező szakemberek végezhetnek. A gázvezetékeken végzett munkák például szinte minden településen tilosak lehetnek a háztulajdonosok számára.

Az engedélyekre vonatkozó követelmények azonban régiónként nagyon eltérőek, és csak úgy tudhatja biztosan, hogy engedélyre van-e szükség, ha felhívja a helyi építési hivatalt, és leírja, milyen munkát szeretne elvégezni. Egyes régiókban szinte minden típusú munkához, még a kerítésépítéshez is szükség lehet engedélyre. Az engedélyköteles vagy engedély nélküli döntés gyakran annak értékelésétől függ, hogy a munka milyen viszonylagos kockázatot jelent a ház jelenlegi és jövőbeli lakói számára.

Az építési engedélyezési eljárás

Ha a munkát saját maga tervezi elvégezni, az építési engedély megszerzésének folyamata általában valahogy így zajlik:

  • Vegye fel a kapcsolatot a helyi építési hivatallal, és írja le a tervezett projektet. Ha engedélyre van szükség, akkor egy kérelem formanyomtatványt kell beszerezni, amely ismerteti az építési engedély kérelmezésének követelményeit. Egyes munkákhoz több engedélyre is szükség lehet. Egy nagyobb átalakítási projekthez például szükség lehet ácsmunkákra/építési engedélyre, elektromos szerelés engedélyre, és vízvezeték-szerelési engedélyre.
  • Készítse el az engedélykérelmet, beleértve az esetlegesen szükséges további anyagokat is. Az építési projektekhez szükség lehet a tervezett munkák rajzaira.
  • Adja be az építési engedély iránti kérelmet, és fizesse be a szükséges díjakat. Az engedélyező hivatal kiállítja Önnek a hivatalos engedélyezési igazolást.
  • A munkálatok megkezdésekor az építési engedélyt igazoló tanúsítványt az előírtaknak megfelelően tegye ki. Ez azt jelentheti, hogy az engedélyt a munkavégzés helyszínének közelében lévő ajtóra vagy ablakra ragasztja.
  • A munka során a kijelölt pontokon hívja fel az ellenőrző hivatalt, hogy egy ellenőr látogasson el a munkaterületre, és ellenőrizze a munka minőségét. Ha az ellenőr bármilyen változtatást rendel el a munkában, végezze el ezeket a változtatásokat, és kérje meg az ellenőrt, hogy térjen vissza a munka ismételt felülvizsgálatára.

Amint az ellenőr jóváhagyja a munkát, az engedélyt igazoló tanúsítványt már nem kell bemutatnia.

Sok projekthez két ellenőrzésre van szükség – egy “durva” ellenőrzésre a munkafolyamat egy előírt pontján, majd egy végső ellenőrzésre a munka befejezése után.

Megkerülhetem az építési engedélyt ?

Sajnos meglehetősen gyakori, hogy a lakástulajdonosok engedélykérés, a kérelmezési díj megfizetése vagy a munka ellenőrzése és jóváhagyása nélkül fejezik be a lakásfelújítási projekteket. És bár lehetséges, hogy az ilyen projektek jó minőségben készülnek el, és soha nem okoznak problémát, nem jó gyakorlat a hivatalos engedélyezési eljárás megkerülése. Néhány lehetséges veszélyforrás a következő:

Ha és amikor megpróbálja eladni a házát, a vevők felfedezhetik a megfelelő engedélyek nélkül végzett átalakításokat vagy kiegészítéseket, amelyek esetleg nem felelnek meg teljesen a szabályoknak. Ez megakadályozhatja a ház eladását, és megkövetelheti, hogy a korábbi munkálatokat visszavonja, és újrakezdje – ezúttal engedély birtokában.

Tűz, szerkezeti kár, vagy nagyobb vízvezeték-szerelési probléma esetén, ha kiderül, hogy a szerencsétlenség olyan munka eredménye, amelyet engedély vagy ellenőrzés nélkül végeztek, lehetséges, hogy a háztulajdonos kár, és felelősségbiztosítása nem fedezi a kár költségeit, és még büntetést is kaphat érte. Ha emberéletet is követelt a hanyag munka, akkor az elzárás is bekövetkezhet a tulajdonosnak.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....