Vízkárosodott fapadló kezelése

  • Olvasási idő:4perc

Az víz és a keményfa padlóburkolat nem fér meg egymás mellett. Mindenki számára, akinek egyszer is alaposan beázott a háza ez nem meglepő. Ha nagyobb mennyiségű víz, akár árvízzel kapcsolatos, akár nem, a padló soha többé nem lesz olyan, mint újkorában, de lépéseket tehet annak érdekében, hogy megmentse a teljes enyészettől. A helyi hulladéktelep talán örömmel venné be a felszedett keményfa padlóját, de még nincs itt az ideje, hogy feladja a reményt arra hogy a padló még használható marad.


Kapcsolódó cikkek


A vizet minél előbb távolítsa el a fapadlóról
A vizet minél előbb távolítsa el a fapadlóról

Amire szüksége lesz, felszerelés és szerszámok

  • Porszívó
  • Szivacs
  • Kefe
  • Vödör
  • Gumikesztyű
  • Nedvszívó rongy
  • Rotációs csiszológép

Anyagok

  • Enyhe intenzitású mosószer, fertőtlenítőszer vagy TSP (trinátrium-foszfát), szükség szerint

Hogyan lehet eltávolítani a vizet a fapadlóról ?

Minél hamarabb foglalkozik a vizet kapott padlóval, annál jobb. A fa cellulózrostjai gyorsan felszívják a vizet, de viszont sokkal lassabban száradnak meg. Ezért a lehető leghamarabb el kell kezdenie a víz felszívását a porszívóval. Még ha azt is hiszi, hogy a fapadlója olyan jól zárt, hogy a víz nem tud behatolni a nyers fába, gondolja át újra. A fapadlóknak a felső rétegen kívül számos beszivárgási pontja van: a varratok között, a bevonat törésein keresztül, a szegélyek alatt, a fűtés csöveinél, és még számos más helyen.

A penész és a penészgombásodás megelőzésének titka ugyanaz, mint a szőnyegek esetében, minél előbb távolítsa el a szennyeződéseket. Nem csak a víz okozza a penészgombásodást, a víz és a járulékos szennyeződés kombinációja okozza.

A víz eltávolítása

Használjon “nedves üzemmódban” (zsák nélkül) működő porszívót, hogy a lehető legtöbb vizet távolítsa el a padlóburkolat felületéről. Ez a legegyszerűbb a porszívótömlőn lévő széles padlóburkolati tartozékkal lehetséges. Az is segít, ha a vizet felszívás közben egy lapát segítségével összegyűjti, lényeg hogy tűnjön el a víz.

Súrolja fel a padlót mosószerrel

Egy vödörben keverjen össze enyhe mosószert, és vele kompatibilis fertőtlenítőszert tiszta vízzel. Súrolja fel az egész padlót és az összes kapcsolódó faelemet (szegélylécek, lépcsők és korlátok stb.) egy kefével, és közben gyakran öblítse ki a kefét a vödörben.

Vízkárosodásnál általában a penész is megjelenik
Vízkárosodásnál általában a penész is megjelenik

Ne öntse a vizet a padlóra (nincs ok arra, hogy még több vizet adjon a már meglévő problémához). Alaposan súrolja át, hogy eltávolítson minden szennyeződést, sarat, iszapot és szerves anyagot, amelyek mind elősegíthetik a penészgomba szaporodását.

Kezelje a penészes területeket

Tisztítsa meg a penész jeleit mutató területeket TSP-vel (trinátrium-foszfát) vagy vízzel kevert TSP-pótlóval. Súrolja fel az érintett területeket az oldattal, amíg a penész és a nyomai el nem tűnnek, majd öblítse le tiszta vízzel, és nedvszívó ruhával törölje át a felületet.

Szárítsa meg a padlót

Szárítsa meg a padlót természetes módon és lassan, ventilátorok és a helyiséget átjáró bőséges légáramlás segítségével. Nyissa ki az ablakokat és az ajtókat (kivéve, ha a kinti levegő párásabb, mint a beltéri levegő), és működtessen ventilátorokat, hogy a levegő átáramoljon a helyiségen. Helyezzen például egy ventilátort egy ablak, vagy ajtónyílásba, hogy a ventilátor kifelé fújjon, majd nyissa ki az ablakokat vagy ajtókat a tér másik oldalán, hogy friss levegő jusson be. Ez keresztszellőzést biztosít, hogy a nedvesség minél előbb eltávozzon.

Figyelmeztetés
Fontos, hogy a padlót folyamatosan, de lassan szárítsa. A túl gyorsan szárított fapadló megrepedhet. Ne alkalmazzon hőt a keményfa padlón, mert ez repedezéshez, cserepesedéshez és egyéb problémákhoz vezethet.

Vízkárosodott fapadló csiszolása

A fapadló szárítása után előfordulhat, hogy a padlódeszkák homorúak vagy domborúak lesznek, amit csiszológéppel egyenlíthetünk ki, ezt nevezzük “kupírozásnak”. A rotációs csiszológéppel végzett erős csiszolás valóban elfedhet néhány kisebb egyenetlenséget, viszont az erősen púposodott fát azonban nem lehet teljesen síkba csiszolni. Elkerülhetetlen, hogy egyes padlódeszkák a végükön kiemelkedjenek. Ebben az esetben szögelje vissza a padlódeszkákat.

Kezelje a festék alatti penészedést

A festett padlón a festék alatti penészgombásodás egy bonyolultabb kérdés. Ilyenkor az egyetlen megoldás a festék eltávolítása, mivel a festék olyan tömítést hoz létre a padló felett, amely csapdába ejti a nedvességet az alatta lévő faanyagban. A festék lekaparása után súrolja át a fát tisztítószerrel, vagy használjon TSP-vizes oldatot, amelyhez egy csésze mosodai fehérítőt adhat hozzá. Tisztítás után szárítsa meg a padlót a fent leírtak szerint.

A laminált padló hasonló megjelenésű lehet, mint a keményfa, de ez nem ugyanaz az anyag. A laminált padlólapok nagy része fapépből készül, hasonlóan a forgácslaphoz vagy az MDF-hez (közepes sűrűségű farostlemez). Ez az anyag nagyon érzékeny a vízkárosodásra és megduzzad ha átnedvesedik, ami tönkreteszi az anyag integritását. A legtöbb vízkárosodott laminált padlót általában sajnos ki kell cserélni.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....