Mit kell tudni a süllyesztett lámpák vásárlása előtt ?

  • Olvasási idő:5perc

Mielőtt úgy dönt, hogy beépít egy süllyesztett lámpát, más néven spotlámpát, van néhány dolog, amit figyelembe kell vennie: Mit szeretne megvilágítani ? Egy egész szobát, vagy csak egy kis kamrát ? Milyen méretű lámpatestet szeretne ? Milyen izzót szeretne használni ? Átalakított lámpatestet kell használnia, vagy új építésű házba is beszerelheti ? Mi a helyzet az új lámpához szükséges vezetékekkel ? IC (szigeteléssel kompatibilis) vagy AT (légmentes) lámpatestre lesz szüksége, vagy mindkettőre ?


Kapcsolódó cikk


A süllyesztett lámpa részei

Burkolat: Egyes süllyesztett lámpatestek egy darabból állnak, de a legtöbbjük két darabból készül. A kétrészes lámpatesteknél a ház az a darab, amelyet a mennyezetre szerelnek.

A burkolatba illesztik az elektromos egységeket. A választott ház típusától függően előfordulhat, hogy az izzó beszereléséhez el kell távolítania a burkolatot.

Watt teljesítmény: Minden elektromos lámpatest a benne biztonságosan használható izzó vagy izzók maximális teljesítményére van méretezve. A legtöbb süllyesztett lámpatest 75 vagy 100 wattos izzókra van méretezve, de egyesek akár 150 wattos izzókra is.

Keret: A nyitott keretbe való beépítésre készült süllyesztett lámpatestek a mennyezet elemeihez – a gerendákhoz – rögzített szerelőkerettel rendelkeznek, amely rögzíti őket a helyükön.

Mit akar megvilágítani ?

A süllyesztett lámpatestek nagyon sokoldalúak. Használhatók általános megvilágításra, feladatmegvilágításra vagy akcentusvilágításra. Ha több fényt szeretne az olvasáshoz, vagy a konyhapulton, akkor valószínűleg egy lefelé irányuló lámpát szeretne.

A süllyesztett lámpa szinte minden helységben használatos
A süllyesztett lámpa szinte minden helységben használatos

Ugyanez igaz egy folyosó vagy folyosó megvilágítására, vagy egy nagy helyiség, például a családi szoba általános megvilágítására. A kandallópárkányon lévő szobor megvilágításához valószínűleg egy kis spot-ra lesz szüksége. Másrészt, egy nagyméretű festmény vagy poszter kiemeléséhez, megvilágításához egy fali spot-ra lehet szüksége.

Milyen méretű lámpatestet szeretne ?

A lakossági süllyesztett lámpatestek általános mérete 4″(col) és 7″ átmérőjű. A kérdés megválaszolásának egyik módja, ha figyelembe vesszük, milyen messze van a mennyezet attól a helytől, ahová a fényt szeretné hogy világítson és milyen erővel, és mekkora területet szeretne megvilágítani. Egy 8″-os mennyezetnél egy 4″-os lámpatest jól működhet a konyhapult megvilágítására. Egy 6″-os lefelé irányuló lámpa ebben a magasságban szépen megvilágítja a reggelizőasztalt. Egy mennyezetnél 4″-es lámpatesteket használhat a terület megvilágításához, mivel a fény jobban szétterül. Egy 7″-os lámpatest a mennyezeten szép szórtfényt biztosít.

A legnépszerűbb méret a 6″-os lámpatest. Emiatt a 6″-os lámpatestekhez több különböző stílusú díszléc áll rendelkezésre, mint a többi mérethez, így nagyobb rugalmasságot biztosít a kívánt díszléc kiválasztásában.

Milyen izzót szeretne használni ?

A közepes csavaros talpú lámpafoglalattal rendelkező süllyesztett lámpatestbe sima izzó, fénycső, halogén vagy LED izzó illeszthető. Vannak olyan lámpatestek is, amelyek speciális lámpatartóval vagy foglalattal rendelkeznek, és csak bizonyos izzók, általában fénycsövek vagy halogén izzók befogadására alkalmasak.

A süllyesztett lámpákba többféle izzó tehető
A süllyesztett lámpákba többféle izzó tehető

Ha kedveli a fénycsövek olcsóságát, hosszú élettartamát, nem túl meleg hőmérsékletét, de az izzólámpák színmelegségét is szereti, akkor vásárolhat alacsony Kelvin-értékkel rendelkező fénycsöveket. Nagy intenzitású fényhez, különösen kis területen, gyakran a halogén működik a legjobban. A meleg, általános világításhoz a legtöbben az izzólámpákat részesítik előnyben. A LED izzók e tulajdonságok közül többet is egyesíthetnek.

Ha azt szeretné, hogy a süllyesztett lámpák fényét szabályozni tudja, vagy távirányítóval vagy automatizált rendszerrel vezérelhesse őket, válasszon olyan lámpatesteket, amelyekben izzó, halogén vagy LED izzókat használhat. A fénycsövek nem dimmelhetők, hacsak nem rendelkeznek dimmelhető előtéttel.

Tipp
A süllyesztett világítás piacán nemrégiben megjelent újdonság az új Wafer LED-es süllyesztett lámpa. Nincs burkolata, ezért rendkívül vékony. Használható új építési projekteknél vagy átalakításoknál.

Átalakított lámpatestek és új építésű házak

A süllyesztett lámpák kétféle tartóeszközzel készülnek. Az átalakított lámpatestek házát általában úgy támasztják alá, hogy a házon keresztül fémkapcsokat helyeznek a mennyezet tetejére – a gipszkartonra vagy a vakolatra. Az új építésű lámpatesteket a lámpatest keretének a mennyezeti gerendákhoz való csavarozásával vagy szögelésével rögzítik. Ha nem tud a mennyezet fölé jutni a vezetékezéshez, akkor valószínűleg átalakított lámpatestet kell használnia. Ha azonban hozzáfér a mennyezet feletti helyhez, ahol a lámpatestet elhelyezi, akkor új építésű süllyesztett lámpákat szerelhet a meglévő mennyezetbe. Ennek előnyei közé tartozik, hogy az új építésű lámpatestek általában olcsóbbak és nagyobb választékban állnak rendelkezésre, mint az átalakított lámpatestek.

Vezetékek

Ne feledje, hogy minden gerenda közepén fúrjon egy lyukat, ha az egyik gerendából a másikba kell vezetéket vezetnie. Ne feledje azt sem, hogy a süllyesztett lámpák csatlakoztatása a lámpatesthez rögzített csatlakozódobozban történik. Ha NM típusú (Romex) vezetékeket használ, keressen olyan lámpatesteket, amelyek csatlakozódobozába beépített NM típusú bilincsek vannak beépítve. Ha MC típusú kábelt használ, szerezzen be olyan lámpatesteket, amelyekben ez a bilincs be van építve. Ezzel hihetetlenül sok időt takaríthat meg.

Szigeteléssel kompatibilis vagy légmentes szerelvényre van szüksége ?

Sok süllyesztett lámpatestet úgy készítenek, hogy szigeteléskompatibilis (IC) legyen. Ez azt jelenti, hogy a ház közvetlenül érintkezhet a szigeteléssel. Ha szigetelt mennyezetbe tervez süllyesztett lámpákat beépíteni, csak olyan lámpatesteket vásároljon, amelyek háza IC minősítésű. Ellenkező esetben olyan burkolatot kell vásárolnia vagy építenie, ami nem érintkezhet a szigeteléssel.

Ha egy süllyesztett lámpatest nem légmentes (AT) minősítésű, akkor a beépítésével egy rést hoz létre, amelyen keresztül fűtéskor eltávozik a meleg. Ez nem feltétlenül jelent problémát, ha fölötte több lakótér van, de nagyon fontos akkor, ha ez a tér például egy befejezetlen padlástér.

Minden olyan süllyesztett világítótestnek, amely egy befejezetlen, szigetelt padláson kerül elhelyezésre, IC és AT minősítésűnek kell lennie. A jó hír az, hogy a legtöbb süllyesztett lámpatest stílusa elérhető mindkét minősítéssel is.

Új vagy korszerűsített világítási áramkörre lesz szüksége ?

Ha vezetékes lámpatesteket telepít, amelyek a süllyesztett lámpatestek, a lámpatestek maximális számát egy áramkörben a lámpatestek maximális teljesítménye határozza meg. A használni kívánt izzók teljesítménye nem számít bele a számításba. Emiatt, különösen ha egyszerre több lámpatestet telepít, olyan lámpatesteket kell keresnie, amelyeknek a legalacsonyabb maximális teljesítménye elég magas ahhoz, hogy a kívánt izzókat használhassa.

Keressen valamilyen témában

Cikkek amelyek érdekelhetik.....